چرا امارات از یمن فرار میکند؟
جیمز دورسی در یادداشتی به موضوع خروج امارات از یمن پرداخته و دلایل این تصمیم را مورد واکاوی قرار داده است.
دورسی در این یادداشت که در پایگاه لوبلاگ منتشر شده است، تصمیم امارات برای خارج کردن نیروهایش از یمن را در وهله نخست منعکس کننده تفاوتهای ریشه دار رویکرد این کشور با عربستان در قبال یمن میداند. ضمن این که به نگرانی امارات در مورد جایگاه بین المللیاش که به دلیل تشدید انتقادها از تلفات بسیار زیاد غیرنظامیان این جنگ به مخاطره افتاده، اشاره میکند. امارات به درستی دریافته است که حمایت غیر قابل انکار «دونالد ترامپ» از متحدانش در این زمینه، مانع آسیبهای بین المللی به آنان نمیشود.
از دیدگاه دورسی، پس از این شاهد حضور پررنگتر این شیخ نشین در جنگ لیبی و حمایت بیشتر از «خلیفه حفتر» به موازات تقویت حمایت از شورای نظامی سودان خواهیم بود. اقدامی که توسط دیگر رژیمهای خودکامه منطقه مانند مصر نیز انجام میشود.
در ادامه یادداشت با اشاره به تفاوت عمده رویکردهای عربستان و امارات در وجوه مختلف چنانچه در ایمیلهای افشا شده «یوسف العتیبه» سفیر بانفوذ امارات در واشنگتن که عربستان را "دیوانه" خوانده بود، مشاهده شد، مینویسد، این تفاوتها در روزهای اخیر و در حادثه نفتکشها در خلیج فارس بیش از پیش مشخص شد؛ در این جریان امارات برخلاف عربستان حاضر نشد ایران را مسئول این حوادث معرفی کند.
در یمن نیز، در حالی که عملیات عربستان بر شمال یمن متمرکز شده، امارات از جدایی طلبان یمن جنوبی حمایت میکند.
با در نظر داشتن اختلافات ریشهای دو کشور، تنها دلیل ائتلاف این دو کشور را باید حفظ وضعیت فعلی رژیمهای خودکامه در منطقه به ویژه در برابر قیامهای مردمی، اعتراضات عمومی و جنگهای داخلی یک دهه اخیر دانست.
همزمانی هراس از تشدید اختلافات و اعتراضات داخلی با تحولات اخیر در لیبی، نیز عامل موثری در اخذ این تصمیم بوده است. گزارشها حاکی از نقش مستقیم امارات در بمباران مرکز بازداشت مهاجران آفریقایی در «طرابلس» پایتخت لیبی که منجر به کشته شدن ۴۰ نفر و زخمی شدن ۸۰ نفر دیگر شد، هستند.
دورسی در پایان مینویسد که خروج امارات از یمن به احتمال زیاد به دلیل دور ماندن این کشور از تحریمهای احتمالی به دلیل جنایت جنگی طراحی شده است. امارات با مشاهده نقش بیشتر عربستان در تلفات غیرنظامی در یمن، از مجازات شدن یکسان اجتناب میکند. ضمن این که باید توجه داشت که تصمیم خروج امارات دربرگیرنده نیروهای بومی آموزش دیدهای که درخواستهای امارات را در یمن اجرایی میکنند، نمیشود و در همین رابطه امارات پایگاه «المکلا» یمن را نیز همچنان در اختیار خواهد داشت. در واقع امارات در تلاش است با وجود خارج کردن نیروهای خود از یمن، همچنان موقعیت خود در منطقه، زیرساختهای نظامی و تجاری در یمن، سواحل دریای سرخ و شاخ آفریقا را به در راستای حفظ تقابل با رقبای منطقهای مانند قطر و ترکیه حفظ کند. با وجود همه این موارد باید لیبی را پاشنه آشیل امارات دانست.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *