مبارزه با "اختلاس" در پاکستان و مانع دخالت خارجی
به گزارش گروه بین الملل ، این روزها پاکستانیها شاهد اقدامات گسترده نهادهای مبارزه با اختلاس مالی در این کشور علیه مفسدان مالی و افراد متهم به پولشویی هستند که البته این روند با آغاز به کار دولت عمران خان از شهریور ماه سال گذشته تشدید شد.
تعدادی از سیاستمداران سرشناس و مقامات سابق پاکستان از جمله «نواز شریف» نخست وزیر پیشین و «آصف علی زرداری» رئیس جمهوری پیشین این کشور به جرم اختلاس مالی زندان و یا به اتهام پولشویی تحت محاکمه قرار دارند.
به گفته عمران خان، عدم قاطعیت دولتهای پیشین پاکستان برای مقابله با پدیده اختلاس و تبانی سیاستون در این خصوص ضررهای جبران ناپذیری را به کشور وارد ساخته و نه تنها باعث کاهش سطح اعتماد مردم به دولتمردان شده بلکه این وضعیت اقتصاد پاکستان را نیز به طور جدی در خطر قرار داده است.
نکته حائز اهمیت این است که هر زمان در پاکستان پروندههای اختلاس مالی و پولشویی مربوط به سیاستمداران و مقامات دولتی و یا مربوط به هر بخش جدی میشود، زمزمههایی مبنی بر تبانی سیاسی و یا نفوذ کشورهای خارجی برای آشتی و یا نجات فرد مورد نظر از محاکمه و زندان به گوش میرسد.
عمران خان نخست وزیر پاکستان یکی از مخالفان جدی دخالت خارجی در فرآیند قضائی و انتظامی کشورش است و بارها اعلام کرده است که به هیچ قیمتی تن به تبانی با مجرمان مالی و مفسدان نداده و حاضر است تا پای جان با علیه این عناصر مقابله کند.
وی حتی اخیراً طی سخنرانی در مجلس ملی پاکستان با انتقاد از رویکرد مخالفان سیاسی خود مبنی عدم صداقت با مردم و فرافکنی درخصوص اتهامات فسادمالی، به نحوه دخالت دولت وقت آمریکا در امور داخلی پاکستان و کمک به بسته شدن پروندههای فسادمالی مربوط به برخی از سیاسیون نام آشنای این کشور در زمان حکومت ژنرال پرویز مشرف اشاره کرد.
عمران خان گفت: اگر دخالت خارجی از جمله نفوذ آمریکاییها نبود، پروندههای مربوط به مفسدان مالی به نتیجه رسیده و آنان مجازات میشدند و متعاقب آن نیز مردم پاکستان با از بین رفتن حق خود توسط مفسدان مالی و یا آسیب وارد شدن به خزانه ملی نبودند.
سابقه دخالت کشورهای خارجی در پاکستان به ویژه پادرمیانی برای نجات برخی از سیاستمداران این کشور که از سوی دادگاهها محاکمه و یا محکوم به مجازات میشوند، تنها به همین جا ختم نمیشود، بلکه در گذشته برخی اعراب منطقه از جمله حاکمان سعودی نیز برای دستیابی به منافع خود در آینده اقدام به دخالت در امور سیاسی و قضائی پاکستان کردند.
**بازگرداندن پولهای اختلاس و نجات از زندان
عمران خان که ۲۳ سال از تأسیس حزب خود یعنی نهضت عدالت (تحریک انصاف) سپری میکند، از همان روزهای اولی که وارد دنیای سیاست شد، مبارزه با اختلاس و فقر را سرلوحه خود قرار داد و امروز نیز با همین شعار به مردم پاکستان وعده رسیدگی به اوضاع کشور و نجات معیشت و تقویت چهره پاکستان در سطح ملی و بین المللی داده است.
وی روز گذشته طی گفت وگویی در اسلام آباد بار دیگر از تلاش مخالفان سیاسی خود که به اتهام اختلاس در زندان بسر میبرند، برای تماس با برخی از کشورهای خارجی و درخواست برای پادرمیانی خبر داد و در عین حال تاکید کرد: دولت فعلی پاکستان هرگز دربرابر مفسدان کوتاه نخواهد آمد.
وی با این حال به متهمان مربوط به پروندههای پولشویی و فسادمالی پیشنهاد داد که آنان تنها با بازگرداندن پولهای اختلاس شده میتوانند از زندان نجات یابند.
نخست وزیر پاکستان میگوید: وی هرگز به دنبال انتقام و یا بازی سیاسی علیه مخالفان خود نیست بلکه هدف اصلی آن بازگرداندن پولهای مردم پاکستان به خزانه ملی این کشور است.
عمران خان پیش تر نگرانی خود را نسبت به احتمال طرح وضعیت سیاسیون محبوس پاکستانی از سوی مقامهای عالی رتبه برخی از کشورهای منطقه از جمله ترکیه، اعلام کرده بود و گفت: وی انتظار چنین چیزی را از برخی از مقامهای خارجی داشت اما مواضع و سیاستهای مؤثر دولت اسلام آباد باعث شد تا دیگر کشورها خیال دخالت در امور داخلی پاکستان را نکنند.
هر چند با نگاهی به تاریخ سیاسی پاکستان به موارد بسیاری را درخصوص آشتی ملی میان حاکمان و مخالفان در این کشور پی خواهیم برد اما دولت فعلی اسلام آباد به رهبری عمران خان مدعی مبارزه بی امان علیه پدیده اختلاس است و در این مسیر خواهان حمایت و پشتیبانی بیشتر از جانب مردم است تا روند مقابله با افرادی به خزانه ملی کشور خسارت وارد کردهاند، تضعیف نشود.