صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

امام صادق (ع) مذهب شیعه را گسترش داد/ نقش امام صادق (ع) در توسعه علوم مختلف اسلامی

۰۸ تير ۱۳۹۸ - ۰۷:۰۰:۴۹
کد خبر: ۵۲۸۹۲۱
مسئول نمایندگی، ولی فقیه در ناحیه مقاومت بسیج جماران گفت: اشاعه امامت آل‌علی (ع) و تبیین درست مسأله امامت و گسترش علوم اسلامی از جمله رویکرد‌هایی بود که امام صادق (ع) در طول زمان امامت به تثبیت رساند.

حجت الاسلام علی اکبر رخصی مسئول نمایندگی، ولی فقیه در ناحیه مقاومت بسیج جماران در گفت و گو با خبرنگار گروه فرهنگی ، ضمن اشاره به جایگاه علمی امام صادق (ع) گفت: در زمان زندگی این امام تغییرخلافت از بنی امیه به بنی عباس در حال شکل گیری بود و این امر زمینه را برای فعالیت امام صادق (ع) فراهم کرد تا بتوانند آموزهای دینی را توسعه دهند. در این دوره فرصت بسیار خوبی به وجود آمد تا حوزه علمیه‌ای ایجاد شود و حدود ۴ هزار شاگرد تربیت کنند که اشاره مستقیم به عظمت علمی امام صادق (ع) دارد؛ عظمتی که حتی علمای برزگ اهل سنت بر آن تاکید دارند.

وی ادامه داد: ابو حنیفه که پیشوا فرقه حنفیه است معتقد بود دانشمندتر و عالم‌تر از امام جعفر صادق (ع) ندیدم. هرگز ندیدم بدون وضو حدیث نقل کند و از نظر علمی هیچ کس به پای این امام نمی رسید. هر زمان بر امام صادق وارد شدم وی را جز بر این سه حالت ندیدم یا در حال نماز، یا در روزه و یا در حال تلاوت قرآن بود. علم این امام همام در کتاب اهل سنت نیز مورد ستایش قرار گرفته و بر آن اقرار شده است.

*** تلاش امام صادق(ع) بر اصلاح فرقه‌هایی که از نگاه اسلام نادرست بودند

رخصی افزود: در زمان امامت امام  صادق (ع) منصور دوانقی و دو حاکم جائل و ظالم بر جامعه اسلامی حکم می‌راندند، اما با وجود این مشکلات امام مذهب شیعه را گسترش داد و به مبارزه با مکاتب و مسلک‌های ساخته شده پرداخت.

مسئول نمایندگی، ولی فقیه در ناحیه مقاومت بسیج جماران ابراز کرد: فرقه های زیادی در زمان امام صادق (ع) ایجاد شده بود که یکی از این فرقه‌ها فرقه معتضله بود. اندیشه آنان بر پایه اصالت عقل در برابر نقل بنا شده بود. آن ها آموز‌های الهی را کنار گذاشته بودند و بر اساس عقل خود حکم می‌کردند که این امر از نگاه اسلام نادرست بود. امام صادق (ع) با این گروه و فرقه صحبت می‌کرد تا اصلاح شوند و تلاش داشت تا آنان را قانع کنند که در مسیر اشتباه قدم برداشته اند.

وی اظهار کرد: فرقه دیگر «مرجع» بود آن‌ها معتقد بودند در مقابل حکام ظالم و فساد الباطن که فسادشان از اعمال شان مشخص است نباید ایستاد و باید سکوت کرد در حالی که اسلام تاکید دارد نه ظلم کنید و نه در مقابل ظلم سکوت کنید.  امام تلاش را کرد تا اشتباهات آنان را با برگزاری جلسات متعدد مشخص کند.

رخصی ادامه داد: فرقه «کیسانیه» فرقه مذهبی‌ای که از اولین انشعابات شیعه بود پایه آن به رهبری مختار سقفی بنا شده و بر اساس تاریخ شیعه به خون خواهی امام حسین برخواستند، ولی در طول مسیر خود دچار انحراف شدند.  فرقه «غلات» نیز در زمان امام صادق و امام علی رشد کرده بود آنان امام علی و امام صادق را خدا می‌دانستند. فرقه‌های دیگری نیز بودند که در مسیری نادرست حرکت می‌کردند و امام تلاش می‌کرد تا آنان را اصلاح کند.

وی با اشاره به انشعابات فرقه‌ها از دین اسلام و حرکت آنان در مسیر‌های نادرست تصریح کرد: فرقه‌ها با نام اسلام و بدور از اصول اسلامی فعالیت می‌کردند در حالی که گروه‌ها و طرفداران خود را داشتند. برخی از آنان همچنان به فعالیت خود ادامه می‌دهند. امروز اسلام باید به دنبال آنان برود و این فرقه ها را اصلاح کند.

*** نقش امام صادق (ع) در توسعه علوم مختلف اسلامی

مسئول نمایندگی، ولی فقیه در ناحیه مقاومت بسیج جماران ضمن اشاره به ادامه حیات برخی از مکاتب اظهار کرد: برخی از فرقه‌های مادی که همچنان ردپایی از آنان در جامعه دیده می‌شود از گذشته و از زمان امام جعفر صادق (ع) بوده اند و این امام با مکاتب مادی و افکار و اندیشه‌های مادی مبارزه کرد این گروه مادیات را بیشتر از معنویات باور دارند. در زمان امام صادق (ع) فرقه‌ها همچون گروه‌های داعش متولد می‌شدند و به فعالیت می‌پرداختند عقاید آنان برخلاف اسلام بود.


وی به شرایط فرهنگی خاص در زمان امام صادق (ع) پرداخت و خاطر نشان کرد: جنبش‌های فکری و فرهنگی از زمان امام توسعه پیدا کرد. در این دوره شوق و علاقه فراوانی به آموختن علوم جدید در جامعه اسلامی رواج یافت. زیرا تعالیم امام از حوزه علوم اسلامی سر چشمه می‌گرفت. شکل گیری علم تفسیر قرآن، علم حدیث، علم کلام، علم فقه یا علوم بشری همچون علم نجوم، علم طب، علم فلسفه و علم ریاضیات همگی از علوم اسلامی بودند با کمک امام پایه گذاری و رواج یافتند این امر رسالت امام صادق را بسیار زیاد کرد. به اعتراف تاریخ اسلام، رخداد‌ها سبب شد تا امام صادق همچنان به عنوان یکی از علمان بزرگ زمان خود  باقی بماند.


برچسب ها: شیعه فرقه

ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *