آزادی بیش از ۳۶ هزار زندانی با تلاش شعب شورای ویژه زندان در ۵ سال گذشته/ صلح و سازش تعداد ۷۱۹ هزار پرونده در سال گذشته
رئیس شوراهای حل اختلاف کشور در تشریح عملکرد شوراهای حل اختلاف در گفتوگو با خبرنگار گروه حقوقی و قضایی ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهید آیتالله بهشتی و ۷۲ تن از یاران با وفایش با بیان اینکه در سال ۹۷ تعداد شعب شورایی ویژه زندان معادل ۱۷۷ شعبه در سراسر کشور است گفت: این شعب توانستهاند در ۵ سال اخیر تعداد ۳۶۵۱۳ زندانی را آزاد کنند.
حجت الاسلام و المسلمین احمدی میانجی در خصوص عملکرد شوراهای حل اختلاف ویژه زندان نیز گفت: با عنایت به دستور مقام معظم رهبری در خصوص اهمیت بحث شوراهای ویژه زندان و آزادی زندانیان در سال ۹۳ شوراهای حل اختلاف ویژه زندان در برخی استانهای کشور به صورت فعال مشغول به فعالیت شدند و به تدریج بر تعداد شوراهای ویژه زندان افزوده شد.
وی گفت: در سال ۹۴ تفاهمنامه ما بین رئیس سازمان زندانها و رئیس مرکز امور شوراهای حل اختلاف جهت استفاده حداکثری از این شعب امضا شد.
رئیس شوراهای حل اختلاف کشور افزود: تجربه شعب زندان که نسبتی وثیق با فلسفه وجودی شوراهای حل اختلاف نیز دارد یکی از موفقترین عرصههای حضور شوراهای حل اختلاف است.
حجت الاسلام والمسلمین احمدی میانجی در ادامه به آمار ورودی پروندهها به شوراهای حل اختلاف اشاره کرد و گفت: در سال ۹۷، ۳۸۷۶۷۵۹ فقره پرونده به شوراهای حل اختلاف کشور وارد شده است که این تعداد پرونده نسبت به ورودی سال ۹۶ (معادل ۳۵۰۰۷۸۷) و سال ۹۵ (۳۳۸۶۵۶۴) فقره افزایش قابل توجهی داشته است.
وی اضافه کرد: این رشد با عنایت به تغییرات در صلاحیت شوراها بعد از تصویب قانون شوراها در سال ۹۴ قابل پیشبینی بوده است.
معاون رئیس قوه قضاییه در امور شوراهای حل اختلاف کشور عنوان کرد: در سال ۹۵ مانده پروندههای جریانی شوراهای حل اختلاف کشور ۳۲۲۱۴ فقره بوده است که این تعداد در سال ۹۶ با حدود ۱۸۲۴۷ فقره افزایش به تعداد ۳۴۰۴۶۱ فقره رسیده است که این امر نیازمند بررسی و تحقیق در خصوص دلایل اطاله دادرسی در سال ۹۶ نسبت به سال قبل است.
حجت الاسلام و المسلمین احمدی میانجی همچنین گفت: در سال ۹۷ پروندههای منجر به صلح و سازش تعداد ۷۱۹۲۳۶ فقره بوده است که تعداد ۲۴۶۲۲۸۹ فقره پرونده قابلیت صلح و سازش داشته است که آمار ۲۹.۲ درصدی را نشان میدهد.
وی گفت: آمار و عملکرد شوراهای حل اختلاف در زمینه صلح و سازش اصلاح ذاتالبین در پروندههای به اصطلاح مهم همچون قتل عمدی، پروندههای مالی با میزان خواسته بیش از ۲۰۰ میلیون تومان، نزاع دسته جمعی و قومی پروندههای مالی که از زمان شروع آن بیش از ده سال گذشته باشد نشان دهنده این است که شوراهای حل اختلاف با وجود همه موانع خود یکی از نهادهای رسمی و پذیرفته شده در فرآیند میانجیگری و اصلاح ذاتالبین است.
وی در خصوص عملکرد شوراهای حل اختلاف ویژه زندان نیز گفت: با عنایت به دستور مقام معظم رهبری در خصوص اهمیت بحث شوراهای ویژه زندان و آزادی زندانیان در سال ۹۳ شوراهای حل اختلاف ویژه زندان در برخی استانهای کشور به صورت فعال مشغول به فعالیت شدند و به تدریج بر تعداد شوراهای ویژه زندان افزوده شد.
وی گفت: در سال ۹۴ تفاهمنامه ما بین رئیس سازمان زندانها و رئیس مرکز امور شوراهای حل اختلاف جهت استفاده حداکثری از این شعب امضا شد.
رئیس شوراهای حل اختلاف کشور در ادامه عنوان کرد: در سال ۹۷ تعداد شعب شورایی ویژه زندان معادل ۱۷۷ شعبه در سراسر کشور است که این شعب توانستهاند در ۵ سال اخیر تعداد ۳۶۵۱۳ زندانی را آزاد کنند. تجربه شعب زندان که نسبتی وثیق که با فلسفه وجودی شوراهای حل اختلاف نیز دارد یکی از موفقترین عرصههای حضور شوراهای حل اختلاف است.
وی گفت: این نشان میدهد که وجود زمینهها و زیر ساختهای لازم متناسب با مشارکتهای مردمی در راستای حل و فصل دعاوی و اصلاح ذاتالبین تا چه اندازه میتواند ثمربخش باشد.
معاون رئیس قوه قضاییه در امور شوراهای حل اختلاف کشور در تفکیک آمار آزادی زندانیان با همت شعب شورایی ویژه زندان تصریح کرد: در سال گذشته، ۴۴۰۴۴ پرونده وارد شوراهای حل اختلاف کشور شده است که از این آمار ۴۲۹۳۷ پرونده مختومه شده است.
وی اضافه کرد: در آمار ارائه شده همچنین ۲۴۲۵۶ فقره پرونده منجر به صلح و سازش شده است.
رئیس شوراهای حل اختلاف کشور در ادامه از آمار آزادی ۱۱۱۰۴ زندانی توسط شعب شورای حل اختلاف ویژه زندان در سال ۹۷ خبرداد.