سیزدهمین جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات تعدادی از متهمان بانک سرمایه برگزار شد
به گزارش خبرنگار گروه حقوقی و قضایی ، صبح امروز سیزدهمین جلسه رسیدگی به اتهامات تعدادی از متهمان بانک سرمایه در شعبه سوم دادگاه ویژه رسیدگی به جرایم اخلالگران و مفسدان اقتصادی به ریاست قاضی مسعودی مقام با حضور نماینده دادستان، متهمان و وکلای آنها به صورت علنی برگزار شد.
قاضی مسعودی مقام در ابتدای جلسه دادگاه ضمن اعلام رسمیت جلسه و تفهیم مواد ۱۹۳ و ۱۹۴ قانون آیین دادرسی کیفری اظهار کرد: آقای باقری در جلسه قبل بخشی ازدفاعیات خود را ارائه داد و بخشی از دفاعیات باقی مانده که در این خصوص خواسته میشود که در جایگاه قرار گیرند.
در این بخش از جلسه دادگاه متهم باقری در جایگاه قرار گرفت و اظهار کرد: همه سعیام این است که بگویم با یک ایده برنامهای برای احیای بانک سرمایه و طرح تبسم به آنجا رفتم، البته خود اختراع نکردم و دنیا را مطالعه کردم. امروز نسل چهارم بانکداری در دنیا است و این طرح از آن الهام گرفته شده است.
وی در ادامه با بیان اینکه من در سال ۹۴، دنبال ریختهگران نرفتم، افزود: باور من این است که اگر دو رویکرد در اقتصاد کشور اتفاق میافتاد یعنی هلدینگهای بزرگ شکل گیرد و از طرف دیگر اعتبارات خرد که وجود دارد باید توجه داشت هلدینگهای ما به خاطر برخی از قوانین و بیدانشی بیمار میشود. من هنوز معتقدم آن دو طرحی که اشاره کردم باید در بانک سرمایه این کار اجرا شود و معتقدم که من باید این کار کنم.
وی با رد این موضوع که از اعتبارات تکلیفی پیروی میکرده است گفت: در هیچ جا از من سابقهای پیدا نمیکنید که زد و بند و یا روابطی داشته باشم من برای کارم کسی را ندارم. من با ریخته گران و قندالی هم زد و بندی نداشتم.
وی با بیان اینکه قراردادی که با ریخته گران تنظیم کردم بسیار شفاف است، بیان داشت: این قرارداد در مرداد سال ۹۴ اجرایی شد من حدود ۱۸ ساعت در فولاد میبد با یک تیم شش نفره چرخیدم و فولاد بیستون را دیدم و وی (ریخته گران) ظاهرش در ابتدا بسیار خوشحال بود و فکر کرده بود من جایگزین آن دکتری میشوم که الان در کانادا فراری است.
متهم باقری خاطرنشان کرد: من احساس کردم من را میخواهد یک پوشش کند و در زیر زد و بند انجام دهد در سیری که آقای حیدرآبای عزل شد و زمانی که آقای خانی آمد فهمیدم که ضربه دوم را بانک سرمایه خورده است.
متهم باقری ادامه داد: وی دفتری که طبق قرارداد در اختیار من بود از من گرفت و دلیل استعفای من نیز آن بود که قرارداد را لغو کرد البته فکر نمیکردم او به آقای خانی متصل باشد، چون تصورم این بود که بالاسریها با هم بستهاند.
وی با بیان اینکه من در مقابل ریخته گران ایستادم و از تیرماه ۹۴ هیچ ربط تشکیلاتی با وی ندارم، گفت: من زودتر از هر کسی ماجرای سایه گستر را فهمیدم و به موضوع پایدار قشم نیز حساس شدم به جرأت میگویم یکی از شاخصهای سال ۹۲ تا ۹۵ برای افشای فساد و پیگیری آن و نظارت بر بانک من حمید باقری هستم.
متهم باقری با بیان اینکه ابزار نظارتی ما در بانک صفر بود گفت: آقای کاظمی میگوید من عضو غیر موظف هستم من هم میگویم هستم، اما او با آن اساسنامه کاملا مسئولیت حقوقی و کیفری دارد.
وی با بیان اینکه من مقابل ریخته گران ایستادم گفت: قطعا قرارداد تجارت به نفع وی نیست این قرارداد اگر درست انجام میشد و ریخته گران برای ادامه آن سوار کسی نمیشد قرارداد خوبی بودیک تعدادی در بانک سرمایه سوار بانک بودند، اما ما در سال ۹۵ بازی را به هم ریختیم من با زی جریان فساد مافیایی پنهان پشت صندوق ذخیره فرهنگیان را به هم ریختم.
در ادامه علیمحمدی نماینده بانک سرمایه در جایگاه قرارگرفت و بیان داشت: برخی از توضیحاتی که آقای باقری داد خیلی از مسائل را مشخص کرد، تعدادی از عزیزان اینجا تحت عنوان متهم حضور دارند که در بانک سرمایه همکاران ما بودند که برخی از آنها به خاطر غفلت در اینجا گرفتار هستند. من آرزوی عاقبت به خیری و برای همه این دوستان دارم و میخواهم اعلام کنم حضور دراین دادگاه و شرح ماوقع برای بنده سخت و عذاب آور است و قطعا کار قضاوت برای ریاست دادگاه صد چندان و خطیر خواهد بود.
وی در ادامه با اشاره به ارقام وصول شده در خصوص مطالبات گفت: اداره وصول مطالبات و مجموعه دوستان بانک سرمایه قطعا زحمت کشیدند و این بی انصافی است که بگوییم فعالیتی نداشتند.
نماینده بانک سرمایه در ادامه سخنان خود اظهار کرد: در دادگاه از جوانگرایی انتقاد شد، اما باید گفت تمام تسهیلاتی که پرداخت شده ودوستان گرفتار شدند تمام آن تصمیماتی که در سنوات قبل گرفته شده و وضعیت نابسامان فعلی ما حصل فعالیت کارکنانی است که همه آنها بازنشسته کشوری بودند و بین این دوستان وزیر، نماینده مجلس، کارمند بازنشسته اطلاعات وانتظامی داشتهایم البته بازنشسته خوب داریم و جوان ناکارآمد نیز وجود دارد.
وی با اشاره به اظهارات خود در جلسه گذشته گفت: من در جلسه گذشته بنا به دلایلی عرض کردم که در تفاهم نامه با ریخته گران چه در انشا و چه در املا منافع بانک مدنظر قرار نگرفته است. در این خصوص چند سوال وجود دارد که در ادامه بیان خواهم کرد. مورد اول اینکه در این راستا بانک قرار بوده صرفا نقش منبع مالی و تأمین را برای ریخته گران ایفا کند یا نقش شریک را؟ اگر موضوع شراکت بوده آیا بانک سابقه و تجربه برای فعالیت در صنعت فولاد و پتروشیمی را داشته است؟ در هر حالت آیا بانک قادر به انجام این موضوع بوده و محل تأمین این حجم از کجا بوده است؟
نماینده بانک سرمایه بیان داشت: آیا از سپردههای مردم یا منابع بانک مرکزی یا از محل فروش داراییها بوده است؟
وی اظهار کرد: در فاز اول در تاریخ ۱۰.۹۵، بیست میلیارد تومان به بانک تجارت پرداخت شد محل تامین این مبلغ از کجا بوده؟ آیا نباید تعیین تکلیف میشد؟ اگر کسی متوجه باشد عمق فاجعه را پی خواهد برد چرا که از محل بدهکاران پرداخت شده است میخواهیم بگویم که پرداخت بالغ بر دو هزار میلیارد تومان بدهی گروه ریخته گران و ۶۰۰ میلیارد تومان بابت کوره میبد از کجا مقرر و تأمین شده است؟
نماینده بانک سرمایه اذعان کرد: مسئله مهمی را که جناب آقای باقری و آقای هادی عنوان کردند این است که شما از اعضای غیر موظف هیئت مدیره بودید، اما متصدی بررسی واجرای این تفاهمنامهها و همکاری با ریختهگران به کدام واحد عملیاتی بانک سپرده شده است؟ زمانی که دکتر خانی رفت ما متوجه شدیم که این تفاهمنامه انجام شده ما حتی یک زونکن از گروه ریخته گران در بانک نداشتیم.
وی در ادامه خطاب به متهم باقری گفت: بانکی که عرضه نداشت برای شما یک اتاق تأمین کند چطور میخواست هلدینگداری کند؟ در نهایت سوالم این است که همانطور که شما در مشارکت فکری و قراردادی که با بهروز ریخته گران انعقاد کردید صادق بودید آیا ریخته گران هم همینطور بود و با بانک صداقت داشت؟ واقعیت این بوده که ریختهگران قصد تبعیت از اندیشههای شما را نداشته و شما دوستان صرفا راهی برای تامین مالی ریختهگران بودید. ریختهگران چطور سر از پتروشیمی درمیآورد و ارتباط پروژه اصفهان و زمینهای آنجا با بانک سرمایه چیست؟
نماینده بانک سرمایه اظهار کرد: در خصوص شرکت سیویل سازه پارمیدا در تاریخ ۱۷.۱ درخواست خود را به آقای فرخی میدهد و آقای فرخی سریعا آن را به اداره اعتبارات و آقای مجید رضا خایانی پیشنهاد میکند من خایانی را به عنوان فردی متدین میشناسم که در ادامه آقای خایانی به شعبه نامه میزند و میگوید این شرکت اشکال دارد و هدف ازدریافت تسهیلات در قالب طرح توجیحی ارائه شده است. اما مجددا شعبه اظهار میکند و در تاریخ ۸.۹۵ یک پیشنهاد دیگر به اداره اعتبارات میزند موضوع اینجاست که فردی در اینجا انحراف داشته و بدون اینک کمیته اعتبارت روی آن نظر دهد در هیئت مدیره مطرح میشود این مصوبهای که در هیئت مدیره تصویب شده که پیشنهاد شعبه مرکزی بوده یعنی از اداره اعتبارات نیامده است که در ادامه به آقای بهادری نژاد معاون بانکی ابلاغ میشود و به آقای خایانی ابلاغ میشود، موضوعی که در اینجا مطرح است واقعا اتفاقاتی که افتاده روال منطقی نداشته است.
وی در پایان سخنان خود اظهار کرد: من مجددا برای دوستان آرزوی عاقبت به خیری میکنم وامیدوارم که در این دادگاه تبرئه شوند.
در ادامه وکیل مدافع متهم باقری در جایگاه قرار گرفت و دفاعیات خود را شرح داد و قاضی مسعودی مقام پس از استماع دفاعیات وی اظهار کرد: به لحاظ تداخل جلسات ما با شعبه چهارم از روز دوشنبه جلسات ما در دادگاههای تجدید نظر تهران شعبه ۶۸ طبقه اول، مجتمع قضایی غدیر واقع در میدان هروی و خیابان وفا منش ساعت ۹ صبح مورخ ۱۰.۴.۹۸ برگزار خواهد شد و سعی بر این است که با جلساتی که هم در صبح و هم در بعداز ظهر برگزار میشود پرونده بانک سرمایه به سرانجام برسد و در ادامه پرونده پتروشیمی و موبایل را به سرعت در آنجا ادامه خواهیم داد.
در این بخش از جلسه دادگاه قاضی مسعودی مقام ختم جلسه را اعلام کرد.