ضربه مواضع ترامپ به بازار جهانی نفت؛ رکود تجارت جهانی در پی سیاستهای کاخ سفید
نشریه گاردین در گزارشی با موضوع بحران در اقتصاد جهانی، سیاستهای خصمانه دولت آمریکا علیه ایران را تهدیدی برای اقتصاد جهانی توصیف کرد.
گاردین با اشاره به افزایش قیمت نفت در پی تحولات اخیر در خلیج فارس، این جریان را تداعی کننده تجربه اواخر سال ۱۹۷۳ توصیف کرد که افزایش چشمگیر قیمت نفت به دلیل جنگ اعراب و رژیم صهیونیستی، نقطه پایانی بر رونق اقتصادی جهانی پس از جنگ جهانی بود.
تحولات اخیر حاکی از آن است که در صورتی که «دونالد ترامپ» مصمم به درگیری با اقتصاد ایران باشد، اقتصاد جهانی تجربه مشابهی از سر خواهد گذراند.
گزارش در ادامه با تشبیه شرایط فعلی با سالهای آخر دهه ۱۹۷۰ نوشت، به نظر میرسد اقتصاد جهانی بیش از آن که با تحولاتی مانند سال ۱۹۷۳ روبرو باشد با شوک دوم جهانی نفتی همزمان با جنگ ایران و عراق مواجه باشد.
اقتصاد جهانی در آن زمان هنوز موفق نشده بود آسیبهای ناشی از رکود اوایل دهه هفتاد را ترمیم کند و با دشواریهای متعدد و عمده به ویژه افزایش تورم و بیکاری روبرو بود که با ضربه دوم نفتی مواجه شد. در نتیجه تورم تشدید و رکود تقویت شد؛ رکودی که به مراتب از رکود پیشین دردناکتر بود.
غرب در مواجهه با اولین شوک نفتی با انجام اصلاحاتی تلاش کرد تا مدلهای اقتصادی و اشتغالی خود را ادامه دهد، اما در مقابل شوک دوم، مجبور به تغییر کامل سیستم شد. برای نسل جدید مانیتاریستها(پولگراها)، کنترل تورم در اولویت قرار گرفت و عمر بانکهای مستقل سرآمد.
در زمان حاضر نیز اقتصاد جهانی که هنوز به طور کامل از پیامدهای بحران بانکی سال ۲۰۰۸ برنخاسته، در پی تشدید مواضع خصمانه ترامپ علیه ایران با تهدید عمدهای مواجه است.
استفاده از ابزار تعرفهای توسط کاخ سفید که همخوانی کاملی با اصول سیاسی رئیس جمهور آمریکا دارد، به رکود در تجارت جهانی و آسیب به اعتماد در عرصه کسب و کار منجر شده است. اقدامات تلافی جویانه قریب الوقوع چین و مواجهه مدل صادرات محور اروپا با چالشهای بسیار، عواملی هستند که بر نامناسب بودن سیاستهای دولت آمریکا علیه ایران چه به لحاظ زمانی و چه به لحاظ محتوایی تاکید دارند.
گاردین در بخش دیگری مینویسد که برخلاف ادعاهایی مانند وابستگی کمتر اقتصاد جهانی به نفت برخلاف دهه ۷۰ میلادی و کوتاه مدت بودن تحریمهای آمریکا علیه ایران و با در نظر داشتن روند سیاست خارجی و تجاری آمریکا در یک سال گذشته، باید گفت که نیمه دوم سال ۲۰۱۹ دوران دشواری برای اقتصاد جهانی خواهد بود. هرگونه راهکار برای ممانعت از کاهش رشد اقتصادی موضعی بوده و تنها بر روی کاغذ تاثیرگذار خواهد بود. در حقیقت، اقتصاد جهانی که سال هاست عملکرد بدی داشته و با بحرانی جدی دست و پنجه نرم میکند، با تهدیداتی جدی مواجه است.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *