صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

لبه تیز کاغذ در حال بریدن مسیر چاپ و نشر

۲۷ خرداد ۱۳۹۸ - ۱۶:۱۲:۵۳
کد خبر: ۵۲۶۰۰۸
دسته بندی‌: فرهنگی ، عمومی
آخرین آمار‌ها نشان می‌دهد، در سال گذشته تنها حدود ۱۰۰ هزار عنوان کتاب به چاپ رسیده است در حالی که یک هزار ۵۰۰ کتاب فروشی در سطح کشور وجود دارد. کمبود کاغذ علاوه بر تولید کتاب حوزه مطبوعات را نیز به چالش روبرو کرده است.

به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی ، حال این روز‌های حوزه نشر بسیار نگران کننده است تا جایی که بسیاری از پژوهشگران هشدار می‌دهند چنانچه مشکلات موجود بر سر راه تامین کاغذ مورد نیاز تامین نشود حوزه فرهنگ به پرتگاه نابودی خواهد رسید، این مسئله خبر از چالش‌های فراوانی در بخش فرهنگی می‌دهد.

آخرین آمار‌ها نشان می‌دهد، در سال گذشته تنها حدود ۱۰۰ هزار عنوان کتاب به چاپ رسیده است در حالی که یک هزار ۵۰۰ کتاب فروشی در سطح کشور وجود دارد. کمبود کاغذ علاوه بر تولید کتاب حوزه مطبوعات را نیز به چالش روبه رو کرده و شاهد کاهش تعداد نشریات چاپی و چالش‌های بسیاری برای رسانه‌ها به ارمغان آورده است.

*** شاید صرفه جویی بهترین راه حل برای رفع بحران کاغذ باشد

حسن‌بیگی پیرامون مشکلات بوجود آمده در حوزه چاپ و نشر کتاب و همچنین افزایش قیمت کاغذ ابراز تاسف و اظهار کرد: نه تنها من بلکه هیچ نویسنده دیگری از اوضاع بوجود آمده در حوزه چاپ و نشر خوشحال نیست و متاسفانه روز به روز این اوضاع بدتر می‌شود و باید بگویم این شرایط کاملا طبیعی است چرا که بخش مهمی از حوزه چاپ و نشر به مسئله مهم اقتصاد بر می‌گردد، به ویژه کاغذ و مواد اولیه چاپ که همه و همه وابسته به واردات است که نوسانات ارزی امروز شدیدا قیمت این لوازم اولیه را تحت‌الشعاع و با افزایش قیمت زیادی مواجه کرده است.

این نویسنده کتاب در همین راستا ادامه داد: در خصوص چگونگی بهبود شرایط بوجود آمده می‌توانم بگویم من به عنوان نویسنده کاری از دستم برنمی‌آید چرا که کار من فقط نوشتن است، اینکه من به عنوان نویسنده آینده نوشته‌هایم چه خواهد شد سوالی است که این روز‌ها برای من و بسیاری از همکارانم بوجود آمده، اکثر ما نویسندگان امروز دائما با خود تکرار می‌کنیم که سرنوشت آثارمان چه می‌شود؟، اصلا به چاپ می‌رسدیا هرگز چاپ نخواهد شد.


حسن بیگی به بحث اصلی امروز محافل نویسندگان اشاره کرد و افزود: این روز‌ها من و دیگر نویسندگان در هر محفلی که یکدیگر را می‌بینیم از هم می‌پرسیم چه اثر جدیدی در دست دارید و چه می‌نویسید، اما جواب اکثر دوستان این است که دیگر انگیزه‌ای برای نوشتن نداریم چراکه به دلیل افزایش قیمت کاغذ، ناشران دیگر از آثارمان استقبال نمی‌کنند و همین موضع سبب شده تا نویسندگان نیز دیگر انگیزه‌ای برای نوشتن نداشته باشند، تا دو سال پیش اکثر ناشران حداقل هفته‌ای یک بار با ما نویسندگان تماس می‌گرفتند، اما به خاطر شرایط بوجود آمده دیگر حتی ماهی یک بار هم تماسی از سوی ناشران داریم.

* بحران کاغذ زنگ خطری برای فرهنگ

دست اندرکاران حوزه فرهنگ بحران کاغذ را زنگ خطری برای حوزه فرهنگ می‌دانند، زیرا کاهش سطح مطالعه و افزایش قیمت کتاب صدمات جبران ناپذیری را به بدنه جامعه وارد می‌کند. از سوی دیگر افزایش قیمت زینک نیز عامل دیگری برای افزایش قیمت کتاب بشمار می‌رود و چنانچه دست اندرکاران تدابیر مناسبی را در این زمینه اتخاذ نکنند نمی‌توان امیدی به آینده فرهنگ کتاب و کتاب خوانی داشت.

افزایش قیمت کاغذ طی دو سال گذشته فراز و فرود‌های فراوانی را برای اهالی حوزه فرهنگ نشر و چاپ به ارمغان آورد ، هرچند وزارت ارشاد تلاش فراوانی برای کنترل روند صعود قیمت کاغذ انجام داد و با اختصاص ارز دولتی ۴۲۰۰ تومانی به کالا تلاش کرد تا بازار سیاه به وجود آمده را از بین ببرد، اما تدابیر اتخاذ شده نتوانست مشکلات را خاتمه دهد.

به هر ترتیب باید تاکید کرد که نگرانی ناشران و وجود بازار سیاه برای این کالای استراتژیک ناشران را با دغدغه‌های فراوانی روبرو کرده است تا جایی که برای کاهش خسارات به اقدامات متعددی دست زده‌اند، از جمله این موارد می‌توان به کاهش چشم گیر میزان کتاب و چاپ تعداد محدود آثار اشاره کرد.

***قرار بود کتاب جزو کالای اساسی خانواده‌ها باشد/گرانی کاغذ به ناشران صدمه جدی می‌زند

احمد یوسف زاده نویسنده کتاب «آن بیست و سه نفر» در گفت‌وگو با خبرنگار فرهنگی با اشاره به معضل گرانی کاغذ بیان کرد: این مشکل عمدتا متوجه انتشارات است نه نویسندگان، اما می‌تواند انگیزه نویسندگان برای نوشتن را را نیز کاهش دهد.

وی خاطرنشان کرد: قرار بود کتاب جزو کالای اساسی خانواده‌ها باشد، اما در حال حاضر و با توجه به گرانی ها، خانواده‌ها خرید کتاب را در اولویت‌های بعدی خود قرار می‌دهند. این مسئله باعث ایجاد جامعه‌ای خالی از اطلاعات می‌شود.

 


برچسب ها: کاغذ کتاب چاپ نشر

ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *