وقوع سونامی سرطان ادعایی غیرعلمی/ بیماریهای غیر واگیر اغلب مرگها درکشور/ افزایش ریسک بیماری قلبی با رایحه سیگارهای الکترونیکی
• وقوع سونامی سرطان ادعایی غیرعلمی است
معاون تحقیقات وزارت بهداشت با غیر علمی خواندن ادعای وقوع سونامی سرطان در ایران گفت: ضمن آماری که از مقایسه بروز سرطان در ایران با کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه ارائه شده باید گفت، بر اساس گزارش جهانی، ایران در منطقه خطر متوسط بروز سرطان قرار دارد. به گزارش مهر، رضا ملک زاده «ثبت سرطان» را ضرورت اولیه نظام ارائه آمار سرطان در دنیا و از جمله مهمترین زیر ساختهای مورد نیاز برای استقرار برنامه کنترل سرطان دانست و افزود: این برنامه نقش مهمی در طراحی و پایش برنامههای کنترلی سرطان از جمله ارزیابی برنامههای غربالگری سرطان، پیگیری بیماران مبتلا به سرطان و ارزیابی شاخصهای پیش آگهی و اختصاص منابع مالی و انسانی دارد.
• بیماریهای غیرواگیر علت اغلب مرگها درکشور
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: بیماریهای غیرواگیر عامل ٧٠ درصد مرگ و میرها در کشور هستند. به گزارش مهر، شهنام عرشی، با اشاره به اجرای طرح ملی کنترل فشار خون، اظهار کرد: بیماریهای غیر واگیر مسئول بیش از ٧٠ درصد مرگ و میرها در کشور هستند که از جمله بیماریهای غیر واگیر، پرفشاری خون یا فشار خون بالا است. وی با اشاره برگزاری طرح ملی کنترل فشارخون، بیان کرد: در راستای این طرح بزرگ ملی که تا ۱۵ تیر ادامه خواهد داشت، پیش بینی میکنیم که حداقل ١٠ درصد از افرادی که در این طرح فشار خون آنها کنترل میشود، مبتلا به پرفشاری خون باشند.
• رایحه سیگارهای الکترونیکی موجب افزایش ریسک بیماری قلبی میشود
محققان دریافتند قرارگیری زیاد در معرض مایعات معطر حاصل از سیگارهای الکترونیکی با اختلال در عملکرد سلولی، موجب افزایش ریسک بیماری قلبی میشود. به گزارش مهر، محققان دانشگاه استنفورد آمریکا در مطالعات خود دریافتند زمانی که سلولهای اندوتلیال که درون عروق خونی را پوشش میدهند در معرض مایعات مربوط به سیگارهای الکترونیکی قرار گرفتند، به شکل چشمگیری میزان مولکولهای دخیل در آسیب DNA و مرگ سلولی افزایش یافت. همچنین نتایج نشان داد این سلولها کمتر قادر به تشکیل لولههای جدید عروق خونی و مشارکت در التیام زخمها بودند. آنها دریافتند حداقل شش رایحه معروف با نیکوتین یا بدون نیکوتین دارای تأثیر سمی بودند و رایحههای دارچین و نعناع به مراتب مضرتر بودند. «جوزف وو»، سرپرست تیم تحقیق، در این باره میگوید: «این مطالعه به وضوح نشان میدهد که سیگارهای الکترونیکی جایگزین مناسبی به جای سیگارهای سنتی نیستند. ما در آزمایش خود شاهد آسیب قابل توجه ناشی از این سیگارها بودیم.»
• برداشتن گامهای موثر در بحث کنترل شیوع فشار خون بالا
معاون آموزشی وزارت بهداشت با اشاره به بحث پیمایش ملی عوامل خطر بیماریهای غیر واگیر در زمینه کنترل شیوع فشار خون بالا از وجود اطلاعات مربوط به فشار خون در سطوح ملی و استانی خبر داد. به گزارش مهر، باقر لاریجانی با اشاره به اقدامات انجام شده در بحث کنترل شیوع فشار خون بالا در سطوح ملی و استانی اظهار داشت: در پیمایش ملی عوامل خطر بیماریهای غیر واگیر، میزان شیوع فشار خون بالا در بین افراد ۱۸ سال و بالاتر در سطح ملی در بین مردان و زنان شهری به ترتیب ۲۵ و ۲۶.۵ درصد و در مردان و زنان روستایی به ترتیب ۲۵ و ۳۰ درصد است.معاون آموزشی وزارت بهداشت، درصد شیوع فشار خون بالا را با در نظر گرفتن هر دو جنس زن و مرد در بخش شهری ۳۰ درصد و در بخش روستایی ۲۷ درصد ذکر کرد.
• بهترین روغنها برای مصرف کدامند؟
عضو انستیتو تحقیقات تغذیهای کشور گفت: برخی به اشتباه تصور میکنند روغنهای تصفیه شده از انواع فرابکر آن بهتر هستند. درحالی که روغنهای تصفیه شده که بو ندارند، توسط فرآیندهای شیمیایی و فیزیکی تصفیه شده اند و بهترین کیفیت متعلق به روغن زیتون فرابکر است. به گزارش تسنیم، عزیزالله زرگران درباره تبلیغات اغواکننده انواع روغنها در تلویزیون و فریب دادن مردم از طریق این تبلیغات پرحجم اظهار کرد: ما نگران پیامهای غلطی هستیم که در نتیجهی تبلیغات ناصحیح روغن به مردم میرسد که این امر به دلیل عدم نظارت کارشناسان یا متخصصان تغذیه بر محتوای این تبلیغات است. وی به ارائه مثالی پرداخت و افزود: در بسیاری از این تبلیغات این پیام منتقل میشود که افراد در نتیجهی مصرف روغن زیاد، سلامت هستند! این در حالی است که برخی روغنها امسال نیز در لیست کالاهای آسیبرسان وزارت بهداشت جای گرفتهاند و بر طبق توصیههای سازمان جهانی بهداشت میزان چربی مصرفی در رژیم غذایی فرد حد معینی دارد و باید ۲۵ تا ۳۰ درصد کل کالری مورد نیاز فرد باشد بنابراین شورای نظارت بر تبلیغات صداوسیما باید دقیقتر عمل کند و تبلیغات محصولات غذایی باید منطبق بر الگوهای صحیح مصرف آنها باشد.
• پیروی از رژیم غذایی خاص دیگران، به سلامتی افراد آسیب میزند
مسئول تغذیه بالینی و بزرگسالان دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت گفت: گاهی افرادی که از رژیمهای غذایی خاصی پیروی میکنند یا افرادی که دچار بیماری هستند، تجربه تغذیهای خود را در فضای مجازی به اشتراک میگذارند، اما رژیم غذایی این افراد رژیم خاص محسوب میشود و ممکن است، برای دیگران ایجاد مشکل کند. پریسا ترابی اظهار داشت: دیده شده افرادی که به بیماریهای خاصی مانند کبد چرب و بیماریهای قلبی و عروقی مبتلا هستند، رژیم غذایی خود را در شبکههای مجازی به اشتراک میگذارند و دیگران را هم به پیروی از همین رژیم تشویق میکنند. درحالی که شدت و ضعف بیماری هر فرد با فرد دیگر متفاوت است. به گزارش ایرنا، وی درباره توصیههای تغذیهای که در فضای مجازی و سایتها توسط افراد مختلف منتشر میشود، اظهار داشت: مطالب مختلف تغذیهای در فضای مجازی و سایتها منتشر و مطرح میشوند، اما بسیاری از این موارد قابل اطمینان نیستند.