معامله قرن ترامپ به شکست قرن تبدیل شد؛ ابراز ناامیدی پمپئو از طرح صلح همزمان با شکستهای پیاپی نتانیاهو
به گزارش گروه بین الملل ، طرح موسوم به «معامله قرن» یا طرح صلح آمریکا برای غرب آسیا یکی از وعدههایی است که دونالد ترامپ از زمان کارزارهای انتخاباتی خود آن را مطرح کرده و اخیرا واشنگتن اعلام کرده بود که پس از پایان ماه رمضان قصد دارد این طرح را ارائه دهد.
کارشناسان و تحلیلگران و همچنین مقامهای سیاسی بسیاری از کشورها ضمن رد کردن طرح معامله قرن، آن را جنایتی علیه مردم فلسطین توصیف کردند که محکوم به شکست است.
به طور همزمان در سرزمینهای اشغالی تحولاتی در حال روی دادن است که نه تنها معامله قرن بلکه آینده رژیم صهیونیستی را تحت تأثیر قرار میدهد.
«بنیامین نتانیاهو»، نخست وزیر رژیم صهیونیستی در پی انتخابات در سرزمینهای اشغالی، مسئول تشکیل کابینه شد، اما در زمان مقرر موفق به این اقدام نشد و تلاش او در این راستا نتیجهای در بر نداشت تا جایی که این ناکامی در تشکیل کابینه به انحلال کابینه رژیم صهیونیستی و برگزاری انتخابات مجدد منتهی شد.
ناتوانی نتانیاهو در تشکیل کابینه
نتانیاهو در انتخابات پارلمانی رژیم صهیونیستی در ۹ آوریل سال جاری (۲۰ فروردین) با رایی شکننده برای پنجمین بار به نخست وزیری رژیم صهیونیستی رسید.
براساس قانون رژیم صهیونیستی، نتانیاهو پس از پیروزی شکننده در انتخابات تنها ۲۸ روز برای تشکیل کابینه فرصت داشته است. در صورت نیاز ۱۴ روز به این فرصت چهار هفتهای افزوده شد. مهلت دوم در تاریخ ۲۹ ماه می (۸ خرداد) پایان یافت.
بیشتر بخوانید: زلزله سیاسی در اسرائیل معامله قرن را به سال ۲۰۲۰ موکول کرد
بر این اساس، مهلت قانونی ۴۲ روزه نخست وزیر رژیم صهیونیستی برای تشکیل کابینه به پایان رسید و نتانیاهو که به دلایل نارضایتی ساکنان اراضی اشغالی از عملکردش و دارا بودن سه پرونده قضایی، در انتخابات پارلمانی ۹ آوریل سال جاری میلادی (۲۰ فروردین) پیروزی شکنندهای را کسب کرده بود موفق به تشکیل کابینه نشد.
انحلال پارلمان رژیم صهیونیستی و برگزاری انتخابات زودهنگام
ناتوانی «بنیامین نتانیاهو» در ائتلاف با احزاب راستگرا و تشکیل کابینه در نهایت منجر به انحلال پارلمان و تعیین تاریخ برگزاری انتخابات زودهنگام پارلمانی در اراضی اشغالی شد.
انحلال پارلمان رژیم صهیونیستی به دلیل ناتوانی نخست وزیر در تشکیل کابینه ائتلافی با وجود معمول بودن رویه ائتلافی کابینههای این رژیم، بی سابقه بوده است. برای جلوگیری از تعیین فرد دیگری برای تشکیل کابینه از سوی «رووین ریولین» رئیس این رژیم پیش دستی کرده و با نمایندگان برای انحلال پارلمان به توافق رسید.
تاریخ ۱۷ سپتامبر (۹ مهر) برای برگزاری انتخابات زودهنگام از سوی پارلمان رژیم صهیونیستی انتخاب شده است.
زلزله سیاسی در سرزمینهای اشغالی و تأثیرات آن بر معامله قرن
انحلال پارلمان رژیم صهیونیستی گذشته از پیامدهای متعددی که در اراضی اشغالی برجای گذاشت، طرح به اصطلاح صلح موسوم به «معامله قرن» دولت آمریکا که با انتقادات فراوانی در زمان انتشار روبرو بود را نیز برای چندمین بار به حالت تعلیق درآورد.
ترامپ که امید زیادی به اجرایی کردن طرح خود داشت در پی انحلال پارلمان رژیم صهیونیستی ضمن ابراز تاسف از این امر، ناچار شدن نتانیاهو به پذیرفتن انتخابات زودهنگام را خیلی بد خواند.
چالشهای پیش روی نتانیاهو
نشنال اینترست در یادداشتی به موضوع انتخابات زودهنگام پارلمانی در رژیم صهیونیستی و چالشهای نتانیاهو برای موفقیت در این انتخابات پرداخته است.
در این یادداشت آمده است، ناتوانی نتانیاهو در تشکیل کابینه ائتلافی علاوه بر نمایش شکست نخست وزیر یک دهه اخیر رژیم صهیونیستی، از تلاش او برای باقی ماندن در قدرت و شکست رقبایش حکایت دارد. اگرچه سیاست لیکود در سالهای اخیر بر این مبنا بوده که ابتدا با رقبای خود برای تشکیل کابینه ائتلاف کرده و در ادامه آنها را تضعیف کرده است.
نشنال اینترست مینویسد: در حالی که رژیم صهیونیستی با چالشهای متعددی از جمله افزایش نفوذ ایران در منطقه به ویژه در کشورهای سوریه، لبنان، عراق و یمن مواجه است، از بی ثباتی سیاسی داخلی نیز رنج میبرد. همزمان با این چالشها طرح دولت آمریکا موسوم به "معامله قرن" نیز چشم انداز تحولات را تیرهتر کرده است.
تنها چند روز پیش از انحلال پارلمان رژیم صهیونیستی حدود ۱۰۰ هزار صهیونیست در «تل آویو» تجمع و اقدامات نتانیاهو در راستای کسب مصونیت پارلمانی در خصوص اتهامات سه پرونده قضایی را محکوم کردند.
تعلیق ارائه معامله قرن تا ۲۰۲۰
به گفته منابع فلسطینی، انتشار جزئیات "معامله قرن" دولت آمریکا تا سال ۲۰۲۰ به تعویق افتاد.
رسانههای منطقه اخیرا با انتشار گزارشی از تعویق طرح به اصطلاح صلح دولت آمریکا موسوم به معامله قرن تا سال ۲۰۲۰ خبر دادند.
بیشتر بخوانید: انحلال پارلمان رژیم صهیونیستی اجرای معامله قرن را ناممکنتر کرد؛ کنست قربانی هوی وهوس نتانیاهو
منابع فلسطینی که دیدارهایی با مقامات اروپایی داشتهاند به نقل از آنان اظهار داشتند که سه تحول موجب تعویق در انتشار طرح مذکور شده است.
مقامات آمریکایی از سه دلیل مخالف فلسطینیان با طرح صلح آمریکا، موضع برخی از کشورهای عربی در مورد این طرح صلح و به ویژه وابستگی موفقیت این طرح به حمایت اردن از آن که صراحتا خواستار ایجاد کشوری فلسطینی در مرزهای ۱۹۶۷ به پایتختی قدس است و از این دو مورد به عنوان موارد غیرقابل مذاکره در هر گونه توافقی یاد میکند، به عنوان دلایل اصلی تعویق در انتشار این طرح خبر دادهاند.
اظهارات مایک پمپئو درباره ناکارآمدی معامله قرن
واشنگتن پست براساس فایل صوتی جلسه وزیر خارجه آمریکا با سران صهیونیستی در نیویورک در روز سه شنبه از ناامیدی مایک پمپئو در مورد اجرایی شدن طرح معامله قرن خبر داد.
«مایک پمپئو» در جلسهای با سران صهیونیست در بررسی چشم انداز طرح به اصطلاح صلح دولت آمریکا موسوم به "معامله قرن" این طرح را غیرقابل اجرا توصیف کرده است.
پمپئو در این جلسه گفت: "شاید این طرح رد شود. شاید در نهایت گفته شود که این طرح اصیل و کارآمد نیست؛ ۲ چیز خوب و ۹ چیز بد دارد. اما مساله اصلی این است که آیا فضای کافی برای گفتگویی واقعی در مورد نحوه اجرای آن به وجود خواهد آمد؟
واشنگتن پست این اظهارات پمپئو را صریحترین اظهارنظر یک مقام آمریکایی درخصوص طرح موسوم به معامله قرن ترامپ میداند که تاکنون اظهار شده است؛ طرحی که انتشار آن تاکنون بارها به تعویق افتاده است و پمپئو به این موضوع اشارهای نداشت.