تاریخچه شکل گیری وزارت جهاد کشاورزی/ نقش مهم وزارت جهاد در نظام اجرایی کشور
جهادسازندگی با محوریت محرومیت زدایی در کشور و آبادانی به فرمان امام خمینی (ره) در ۲۷ خرداد ماه ۱۳۵۸ تشکیل شد و یکی از رخدادهای مهم انقلاب اسلامی محسوب میشود که طی سالهای تاسیس با تغییر روندهای متعددی روبه رو شده است.
به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد در شهریورماه سال ۱۳۱۰ وزارت اقتصاد ملی به سه اداره کل تقسیم شد که عبارت بود از اداره کل فلاحت، اداره کل صناعت و اداره کل تجارت پس از گذشت یک سال دو اداره کل صناعت و فلاحت با یک دیگر ادغام شدند و یک اداره کل واحد به نام اداره کل صناعت و فلاحت شکل گرفت.
پس از گذشت سه سال این دو اداره کل مجدد از یک دیگر جدا شدند و به شکل مستقل به کار خود ادامه دادند تا اینکه پس از گذشت چند سال نام اداره کل فلاحت به اداره کل کشاورزی تبدیل شد.
از شهریورماه ۱۳۲۰ اداره کل کشاورزی به وزارت کشاورزی تغییر یافت.
طی سالهای ۵۰ تا ۵۶ دو وزارت خانه منابع آب و تعاون روستاها با وزارت کشاورزی ادغام شدند و در نهایت وزارت کشاورزی و عمران روستایی را تشکیل دادند که این تصمیم در سال ۵۸ به تصویب رسید.
طبق این گزارش در سال ۱۳۶۸ شورای اسلامی امور بازرگانی بنا به تصویب مجلس، از وزارت بازرگانی جدا و به وزارت کشاورزی محول شد.
همچنین در سال ۱۳۶۹، منابع طبیعی و امور دام براساس قانون تفکیک وظایف وزارتخانههای کشاورزی و جهادسازندگی مصوب 69/6/11 مجلس شورای اسلامی به وزارت جهادسازندگی واگذار شد.
در نهایت، لایحه ادغام وزارتخانههای جهادسازندگی و کشاورزی و تشکیل وزارت جهادکشاورزی از سوی سازمان مدیریت و برنامهریزی تهیه و پس از تصویب هیات وزیران در تاریخ بیست و ششم مردادماه سال ۱۳۷۹ با قید یک فوریت به مجلس شورای اسلامی تقدیم شد.
این لایحه پس از ماهها بحث و بررسی کارشناسی، سرانجام در تاریخ ۶ دی ماه سال ۱۳۷۹ به تصویب نمایندگان مجلس شورای اسلامی رسید و تاریخ ۱۰ دی ماه ۱۳۷۹ توسط شورای نگهبان تایید شد.
جهادسازندگی با محوریت محرومیت زدایی در کشور و آبادانی به فرمان امام خمینی (ره) در ۲۷ خرداد ماه ۱۳۵۸ تشکیل شد و یکی از رخدادهای مهم انقلاب اسلامی محسوب میشود که شکلگیری و روند حرکت آن توانست دستاوردها و توفیقات فراوانی را عاید نظام اسلامی ایران کند.
وزارت جهاد کشاورزی با قبول مسئولیتها و وظایف خطیر و متعدد به وزارتخانهای گسترده و با تعدد وظایف بسیار در مقایسه با سایر دستگاهها و وزارتخانهها تبدیل شده و نقش مهمی را در نظام اجرایی کشور در دست دارد و عهدهدار وظایفی، چون عمران و آبادانی روستاها، وظیفه مندی تامین و تولید فرآوردههای پروتئینی و غذایی (امور دام و شیلات)، فعالیت در عرصه وسیع منابع طبیعی، آبخیزداری و آبخوانداری، آموزش و تحقیقات، ترویج و مشارکت مردمی در بسیج نیروهای مردمی در امر تولید و سازندگی و... است.
بخشی از وظایف و مسئولیتهای وزارت جهاد کشاورزی در ادامه این گزارش ذکر شده است:
-بخش عمران و صنایع روستایی: آبرسانی، برق رسانی، احداث راه، بهسازی و توسعه صنایع روستایی
-بخش منابع طبیعی: حفظ، احیاء، حمایت و بهرهبرداری از عرصههای جنگلی، مرتعی و بیابانی
-بخش امور دام و شیلات: تولید و تامین فرآوردههای دامی و پروتئینی در کشور، گوشت قرمز، گوشت سفید، تخم مرغ، شیر، ماهی و...
-بخش آبخیزداری: توسعه آبخیزها، عملیات آبخیزداری، حفاظت از آب و خاک و بروز سیل
-بخش ترویج و مشارکت مردمی: جلب مشارکت مردم و بسیج تواناییهای روستاییان با آموزش و انتقال دانش فنی جدید برای افزایش کارایی روستاییان در تولید و سازندگی
-بخش آموزش و تحقیقات: توسعه و تقویت بنیه علمی و نیروی انسانی جهادسازندگی و اجرای پروژههای تحقیقاتی در زمینه امور دام و منابع طبیعی
-بخش دامپزشکی: تامین بهداشت دام و فرآوردههای دامی و توسعه کشتارگاههای صنعتی
-بخش امور عشایر: تلاش برای ارتقا سطح زندگی و رفاه عشایر با اسکان خدمات رسانی به آنان
خدمات فنی و مهندسی: ساخت سد، سیلو، پل و...
هشت سازمان در کشور جزء زیر مجموعههای وزارت جهاد کشاورزی هستند که نام آنها در ادامه گزارش آمده است:
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *