تناقضهایی که صادرکنندگان را هدف قرار داد/ اظهارنظرهایی که صادرات را تحت تاثیر قرار میدهد
اما به تازگی این چالش با اظهار نظر مشاور وزیر اقتصاد وارد فاز جدیدی شد و عکس العمل بخش خصوصی را در پی داشت.
حسین میرشجاعیان مشاور وزیر امور اقتصادی و دارایی در این باره گفته بود: ۳۰ میلیارد دلار از مجموع ۴۰ میلیارد دلار ارزهای حاصل از صادرات نه به صورت کالا و نه به هیچ صورت دیگری وارد کشور نشده است.
در همین رابطه محمدرضا مودودی سرپرست سازمان توسعه تجارت در گفتوگو با اظهار کرد: سیاست ارزی سال گذشته مورد قبول بخش خصوصی نبود و موجب ایجاد چالش شد و به همین دلیل بخش اعظمی از ارز به به کشور بر نگشت.
سرپرست سازمان توسعه تجارت افزود: صادرکنندگان معتقدند قیمتی که دولت در سامانه نیما ارز را از آنها خریداری میکند با قیمت بازار آزاد تفاوت زیادی دارد و بر چه اساسی باید به گروهی دیگر با قیمت پایین بفروشیم که آنها در نهایت کالای خود را صادر میکنند و ارز را به کشور بر نمیگردانند.
وی ادامه داد: همچنین برخی دیگر هم مدعی هستند که کالاهای خود را به صورت ریالی صادر و به فروش میرسانند بنابراین ارزی برای بازگشت ندارند.
مودودی تصریح کرد: وسوسه اختلاف قیمت موجب عدم همکاری شده و ارز به کشور برنگشته است.
سرپرست سازمان توسعه تجارت با بیان اینکه بیشتر ارز صادراتی از طرف شرکتها و صادرکنندگان قدیمی به کشور برنگشته است، گفت: سهم صادرکنندگان جدید الورود از کل صادرات ۴۴ میلیارد دلاری سال گذشته ۵.۴ میلیارد دلار بود در حالی که ۳۸.۶ میلیارد دلار سهم صادرکنندگان قدیمی بوده است.
وی با بیان اینکه تنبیهاتی از قبیل: حذف مشوقهای صادراتی و معافیتهای مالیاتی برای بازنگرداندن ارز صادراتی در نظر گرفته شده است، تصریح کرد: به دنبال راه حلی هستیم که صادرکنندگان با علاقمندی ارز را به چرخه اقتصاد کشور برگردانند و از ابزارهای تنبیهی کمتر استفاده کنیم.
سرپرست سازمان توسعه تجارت درباره بازگشت ارز در سال جاری نیز گفت: در سال جاری سیاستهای ارزی کمک کرده ارز به کشور برگردد و در حال حاضر حدود ۱.۵ تا ۲ میلیارد دلار ارز به کشور برگشته است.
مودودی تاکید کرد: با سیاستهای فعلی که مدنظر بانک مرکزی است که واردات در قبال صادرات انجام شود شرایط بهتر خواهد شد.
محمد لاهوتی رئیس کنفدراسیون صادرات در این باره با اشاره به فرصت سه ماهه صادرکنندگان برای بازگشت ارز صادراتی بیان داشت: صادرکنندگان از اول دی ماه سال ۹۷ اقدام به صادرات کردهاند، برای رفع تعهد ارزی تا سال ۹۸ فرصت دارند و اگر این عدد که حدود ۱۳ میلیارد دلار است را از کل صادرات غیرنفتی کم کنیم به جرأت میتوان گفت که حدود ۷۰ درصد از ارز صادراتی سال ۹۷ تا ۹ ماهه اول سال گذشته به کشور بازگشته است وا گر کل سال را در نظر بگیریم میزان بازگشت ارز صادراتی ۵۰ درصد میشود.
وی گفت: همچنین زمان باقیمانده برای رفع تعهد سه ماهه پایان سال و واقعی شدن قیمت پایههای صادراتی به جرأت میتوان اعلام کرد که کل ارز حاصل از صادرات به چرخه اقتصاد در کشور باز خواهد گشت.
در حالی عدم بازگشت ارز حاصل از صادرات به موضوع روز بدل شده بود با ورود رئیس بانک مرکزی این تب و تاب فروکش کرد.
عبدالناصر همتی در این باره گفت: با توجه به برآوردی که از خالص ارز صادراتی، با لحاظ هزینههای مبادلاتی ناشی از تحریم و متداول بودن تسویه ریالی صادرات در نیمه اول سال قبل، میشود، تاکنون، نزدیک ۶۰ درصد ارز ناشی از صادرات، به چرخه اقتصاد برگشته است و ارز صادرات فصل زمستان هنوز فرصت کافی برای برگشت دارد همچنین اسامی صادر کنندگانی که تا به حال ارزی را بر نگردانده اند به مرجع قضائی اعلام شده است.
هر چند تب و تاب این این موضوع در حال حاضر فروکش کرده است، اما مشخص نشد چرا هر یک از متولیان وزارت اقتصاد، سازمان توسعه تجارت و بانک مرکزی آمارهای متناقضی در این باره ارائه کردند که با واکنش همراه شد.