آسیبهای آلودگی هوا چیست؟
آسیب ناشی از آلودگی هوا در نتیجه آن است که مواد آلاینده موجب التهاب در بدن شده و به سراسر بخشهای بدن سرازیر میشود. همچنین ذرات فوقالعاده ریز از طریق جریان خون در بدن جابجا میشوند.
طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی (WHO) آلودگی هوا فوریتی جدی در حوزه سلامت عمومی است و بیش از ۹۰ درصد جمعیت جهان در معرض هوای آلوده قرار دارند. بررسیهای جدید حاکی از آن است حدود ۸.۸ میلیون مورد فوت زودهنگام در سال از آلودگی هوا ناشی میشود. در نتیجه میتوان گفت: تعداد قربانیان آلودگی هوا بیش از استعمال دخانیات است.
بررسی مجدد تحقیقات انجام گرفته در مورد تاثیر آلودگی هوا بر سلامت بدن حاکی از آن است: آلودگی هوا تمامی اندامهای بدن را درگیر میکند. ذرات فوقالعاده کوچک از ریهها عبور کرده، سلولها آنها را جذب کرده و از طریق جریان خون به تمامی قسمتهای بدن منتقل میکنند.
محققان آمریکایی در توضیح بخشی از تاثیرات آلودگی هوا بر سلامت به موارد زیر اشاره کردند:
ریه و قلب: تاثیر هوای آلوده بر ریه و قلب با استنشاق مواد سمی آغاز میشود. مشکلات تنفسی از آسم تا سرطان ریه از جمله آسیبهای ناشی از آلودگی هوا بر ریه است. شواهد متعددی وجود دارد که نشان میدهد هوای آلوده نه تنها به ریهها آسیب میزند بلکه سلامت قلب را هم تحت تاثیر قرار میدهد.
مغز و ذهن: سکته مغزی، زوال عقل و کاهش سطح هوش از جمله مشکلات مغزی هستند که با آلودگی هوا مرتبط است. شواهدی وجود دارد که خواب ناکافی پیامد تنفس هوای آلوده است. به گفته محققان سلولهای ایمنی ذرات آلاینده را باکتری تلقی میکنند و از طریق تولید آنزیم و اسید آنها را از بین میبرند. این پروتئینهای التهابی در سراسر قسمتهای بدن منتشر شده و سلامت مغز، کلیهها و پانکراس را تحت تاثیر قرار میدهد.
اندامهای داخلی: آلودگی هوا با سرطانهای متعددی از جمله سرطان مثانه و روده مرتبط است. همچنین افزایش موارد ابتلا به سندرم روده تحریکپذیر را به همراه دارد.
همچنین سلامت پوست و استخوانها تحت تاثیر آلودگی هوا قرار دارد چرا که موجب فرسودگی پوست و شکنندگی استخوانها میشود.
قدرت باروری، نوزادان و کودکان: از دیگر تاثیرات آلودگی هوا کاهش قدرت باروری، افزایش موارد سقط جنین و مردهزایی است. همچنین آلودگی هوا موجب تولد نوزادانی با وزن پایین میشود که پیامدهای طولانی مدتی به همراه دارد. کودکان در برابر آلودگی هوا آسیبپذیرتر هستند چرا که روند رشد بدن آنان به طور کامل طی نشدهاست.
به نقل از روزنامه گاردین، همچنین مطالعه انجام شده روی حیوانات حاکی از آن است مواد سمی موجود در هوای آلوده به عصب بویایی در مغز نیز نفوذ پیدا میکند.