صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

صید کوسه در خلیج فارس و دریای عمان غیر قانونی است/ پرونده متخلفان به مراجع قضایی ارسال می شود

۲۹ ارديبهشت ۱۳۹۸ - ۰۱:۰۰:۲۱
کد خبر: ۵۱۸۵۶۲
مدیرکل دفتر زیست بوم‌های دریایی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: شکارچیان باید برای شکار کوسه کولی‌گرگ مبلغ ۳۰ میلیون تومان و برای شکار سایر کوسه‌ها هر کدام مبلغ سه میلیون تومان جریمه بپردازند و بعد از انتقال پرونده به مراجع قضایی این جریمه از آن‌ها اخذ خواهد شد.

به گزارش خبرنگار گروه جامعه ، یکی از مصادیق بارز به خطر افتادن نسل جانوران وحشی شکار و قاچاق آنهاست. در واقع برداشت از طبیعت بر اساس ظرفیت محیط و اندازه جمعیت‌های حیات وحش یا فراوانی آن‌ها صورت میگیرد. بر این اساس، ضوابط و قوانینی وجود دارد که طبق آن محدودیت‌هایی برای برداشت از این گونه‌ها و جمعیت‌ها وجود دارد.

شورای عالی محیط زیست بر اساس وضعیت حفاظتی و حمایتی گونه‌های جانوری در سال نود و چهار قانونی را به اجرا گذاشته که بر طبق آن در صورت شکار غیرمجاز هر گروه جانوری مبلغی برای جریمه و مجازات‌های قضایی برای فرد یا افراد خاطی در نظر گرفته شده است.

صید کوسه (کولی) و فروش باله کوسه ماهیان که اغلب جثه کوچک و سن کمی دارند یکی از مصادیق به خطر افتادن نسل این جانوران است. این اتفاق در سواحل خلیج فارس و دریای عمان توسط برخی صیادان در حال رخ دادن است و این صیادان پس از صید کوسه‌ها باله‌های آن را از بدن بریده و گاهی برای شناسایی نشدن توسط یگان حفاظت شیلات یا محیط زیست آن‌ها را در همان وضع بی باله و زنده به آب می‌اندازند.

داوود میر شکار، مدیرکل دفتر زیست بوم‌های دریایی سازمان حفاظت محیط زیست در گفت و گو با خبرنگار گروه جامعه در این رابطه گفت: شکار غیرمجاز کوسه‌ها در سواحل خلیج فارس و دریای عمان باعث شده ذخایر این نوع از ماهیان با مشکل مواجه شود. این کوسه با پایین‌ترین قیمت به فروش می‌رسند و بازار هدف این کوسه‌ماهی‌ها نیز عمدتا چین است.

میرشکار با بیان اینکه شکار این کوسه‌ها به دو دسته تقسیم می‌شود بخشی از کوسه‌هایی که شکار می‌شوند به دلیل صید‌های ضمنی است، یعنی به عنوان هدف صید نمی‌شوند، بلکه در کنار صید‌های دیگر در تور گرفتار می‌شوند و در بازار به فروش می‌رسند که وظیفه سازمان شیلات است به صیادان آموزش و تجهیزاتی بدهد تا سال به سال از حجم این نوع شکار کاسته شود.

وی ادامه داد: درباره صید‌های ضمنی کاری نمی‌توانیم انجام دهیم، چراکه این صید‌ها ناخواسته وارد تور شده و گرفتار می‌شوند.

مدیر کل دفتر زیست‌بوم‌های دریایی گفت: نوع دیگر از صید کوسه نیز وجود دارد که به صورت غیرمسئولانه و غیرمجاز است. این صید در آین حد گسترده شده که در بسیاری از رستوران‌های استان هرمزگان و جزایر آن سرو می‌شود و بازار خاص و مشتریان خاص برای آن ایجاد شده است، لذا این باعث شده که متاسفانه صید غیرمسئولانه و غیرمجازی از کوسه‌ها داشته باشیم، تا جایی که این مسئله باعث شده، سایز کوسه‌هایی که در تور گرفتار می‌شوند، سال به سال کوچکتر شود.

میرشکار با تاکید براینکه صید غیرمجاز کوسه‌ماهیان باعث شده ذخایر این نوع از ماهیان با مشکل مواجه شود، تصریح کرد: سازمان حفاظت محیط‌زیست متاسفانه تا به امروز علیرغم اینکه در جلسات متعدد با دستگاه‌های هماهنگ کننده موضوع را مطرح کرده و از طرفی به سازمان استخدامی کشور ایجاد یگان دریایی محیط‌زیست نیز ابلاغ شده است، اما متاسفانه هنوز این اتفاق نیفتاده است. البته یکی از دلایلش این است که اعتبار بسیار زیادی را نیاز دارد.

وی با اشاره به اینکه احکام جرائم صید کوسه به روزرسانی شده است، ادامه داد: در حال حاضر مسئولیت برخورد با این تخلفات با یگان حفاظت از شیلات و یگان حفاظت از محیط زیست است، از همین‌رو چنانچه همکاران ما در یگان حفاظت محیط زیست با اینگونه تخلفات برخورد کنند، سریعا نسبت به دستگیری اقدام می‌کنند. شکارچیان نیز باید برای شکار کوسه کولی‌گرگ مبلغ ۳۰ میلیون تومان و برای شکار سایر کوسه‌ها هر کدام مبلغ سه میلیون تومان جریمه بپردازند و بعد از انتقال پرونده به مراجع قضایی این جریمه از آن‌ها اخذ خواهد شد.

مدیرکل دفتر زیست‌بوم‌های دریایی درباره قاچاق کوسه به خارج از کشور گفت: معمولا بخشی از کوسه‌های شکار شده مانند باله کوسه‌ها به دیگر کشور‌ها صادر می‌شود، اما متاسفانه به دلیل اینکه ما عمل‌آوری کوسه‌ها را در داخل کشور نداریم، قاچاق کوسه با نازلترین قیمت انجام می‌شود و بازار هدف این کوسه‌ماهی‌ها نیز عمدتا کشور چین است، البته برخی تجار نیز در عمارات خریدار کوسه‌ماهی‌ها هستند.

میرشکار تاکید کرد: این صیادان به صورت غیرمجاز وارد دریا می‌شوند و حتی شناور‌های آن‌ها نیز ثبت نشده است و از همین‌رو هیچ گونه نظارتی بر آن‌ها صورت نمی‌گیرد. البته احکام در نظر گرفته شده بازدارنده است، اما متاسفانه نظارت کاملی بر صیادان وجود ندارد.

وی افزود: این باله‌ها فریز یا خشک شده و به کشور‌های جنوبی حاشیه خلیج فارس، و بعضا در نواحی عمان به لنج‌های پاکستانی، همان وسط دریا فروخته می‌شوند. نمونه‌های بارزی از تخلف آشکار در روز روشن که عموما یا نادیده گرفته می‌شود و یا از زیر دست مسئولان ذیربط در می‌رود و گزارشی به دست آن‌ها نمیرسد.

کوسه‌ها جزو در معرض خطرترین مهره داران قرار دارند و نسل بسیاری از آن‌ها رو به نابودیست. از دیگر سو جمعیت‌ها فرصت تثبیت و پایداری را به دلیل برداشت‌های غیرمجاز، مکرر و یا زودهنگام ندارند.

وی درباره استفاده از باله ی کوسه ها گفت: در برخی از کشورها از باله‌ها برای پخت سوپ باله کوسه استفاده می‌شود و در برخی از کشور‌ها مصارف پزشکی دارد. حفاظت از این گونه دریایی بر عهده سازمان شیلات است، چون این سازمان مجهز به حراست دریایی است، ولی سازمان محیط زیست هنوز یگان حفاظت دریایی مستقر را برای حفاظت از گونه‌های زیستی در اختیار ندارد.

میرشکار در ادامه بیان کرد: صید این کوسه ها غیر مجاز و غیر قانونی است. الان گزارشاتی داریم که به صورت غیر مجاز، غیر مسئولانه و هدفمند و برای موارد خاص مثل استفاده از گوشت و باله کوسه صید اتفاق می‌افتد و بخشی از این به صورت غیر قانونی به سایر کشور‌ها از جمله چین ارسال می‌شود.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *