حل جدول و افزایش عملکرد مغز/ بی اطلاعی ۴۰ درصد ایرانیان از ابتلا به فشار خون/ تاثیر کمتر شیمی درمانی برای بیماران مسن مبتلا به سرطان معده
• حل جدول موجب افزایش عملکرد مغز در سنین بالا میشود
محققان دریافتند افراد بزرگسال بالای ۵۰ سال که جدول متقاطع و سود و کو حل میکنند در مقایسه با سایرین، عملکرد مغزی بهتری دارند. در یک مطالعه آنلاین مشخص شد افراد مسنی که جدول و سودوکو حل میکنند از لحاظ مغزی، عملکرد بهتری دارند و هرچقدر بهطور منظم این بازیها را انجام دهند، عملکرد مغزی شأن هم بهتر خواهد بود. «آن کوربت»، سرپرست تیم تحقیق، در این باره میگوید: «ما دریافتیم هر چقدر افراد بیشتر جدول و سودوکو حل میکردند، عملکرد بهتری از لحاظ ارزیابی توجه، استدلال و حافظه داشتند. به گزارش مهر، براساس این نتایج، محققان محاسبه کردند افرادی که جدول متقاطع کلمات حل میکردند عملکرد مغزی شأن در تستهای ارزیابی استدلال گرامری ۱۰ سال جوانتر بود؛ همچنین در تستهای اندازه گیری حافظه کوتاه مدت، عملکرد مغزشان، ۸ سال جوانتر بود.
• بی اطلاعی ۴۰ درصد ایرانیان از ابتلا به فشار خون
وزیر بهداشت اضافه کرد: برای کنترل و پیشگیری از بیماریهای غیرواگیر نیازمند مشارکت بین بخشی به شکل بسیج ملی و با مشارکت همه دستگاهها هستیم و به همین خاطر بسیج ملی کنترل فشارخون در کشور از امروز آغاز شد و تا ۱۵ تیرماه ادامه دارد. به گزارش مهر، سعید نمکی با اشاره به شعار امسال روز جهانی فشارخون مبنی بر «فشارخون؛ بدانیم و اقدام کنیم»، یادآور شد: در ایران حداقل ۴۰ درصد و در برخی مناطق تا ۶۰ درصد از مردم از بیماری فشارخون خود اطلاع ندارند و وقتی که با سکتههای مغزی و قلبی و نارسایی کلیوی نیازمند خدمات درمانی و دیالیز میشوند، از این بیماری آگاهی پیدا میکنند و فشارخون موجب ناتوانی و معلولیت مردم و رنج کشیدن بیماران و خانوادههای آنها شود بنابراین اگر بتوانیم مردم را از وجود بیماری فشارخون شان آگاه کنیم، حداقل ۳۰ درصد از مرگهای ناشی از فشارخون، کاهش پیدا میکند.
• شیمی درمانی کمتر برای بیماران مسن مبتلا به سرطان معده موثر است
محققان دریافتند دوز متوسط و کم شیمی درمانی به اندازه دوز کامل آن در کنترل سرطان در افراد سالمند موثر است. به گزارش مهر، مطالعه جدید محققان مرکز پژوهشی ادینبرگ بریتانیا نشان میدهد در مورد سالمندان مبتلا به سرطان معده، شیمی درمانی کمتر میتواند موثرتر بوده و عوارض جانبی کمتری نظیر اسهال و بی حالی داشته باشد. این مطالعه شامل ۵۱۴ فرد مبتلا به سرطان پیشرفته معده با میانگین سنی ۷۶ سال بود. بیماران تحت ارزیابی دقیق پزشکی قرار گرفته و سپس تنها با دو دارو شیمی درمانی شدند. سپس از نظر کنترل سرطان و وجود علائم و عوارض جانبی شیمی درمانی، به دقت تحت نظر بودند. یافتهها نشان داد دوز متوسط و کم شیمی درمانی به اندازه دوز کامل آن در کنترل سرطان در این گروه از بیماران موثر بود. بر اساس این نتایج، پزشکان میتوانند با اطمینان برای افراد مسن شیمی درمانی با دوز پایین تجویز کنند و بدین ترتیب کیفیت زندگی آنها را نیز حفظ نمایند.
• نظام سلامت چارهای جز مدیریت منابع ندارد
معاون برنامهریزی، مدیریت و توسعه منابع سازمان بیمه سلامت گفت: منابع مالی کشور محدود است و در شرایط فعلی چارهای جز مدیریت بهینه منابع و مصرف وجود ندارد. شاهرخ رامزی درباره مدیریت منابع در نظام سلامت افزود: به هر حال با توجه به محدودیتهای منابع، باید برای مدیریت منابع قدم برداشته شود و دستگاههای اجرایی و سازمانهای دولتی باید این اقدام را آغاز میکردند؛ چرا که نمیتوان بدون توجه به منابع کشور، تولید هزینه شود و بدهی ایجاد کرد. به گزارش ایسنا، وی ادامه داد: مدیریت منابع به معنی محدود کردن ارائه خدمات سلامت به مردم نیست، بلکه به معنای هزینه کرد بهینه منابع بر اساس راهنماهای بالینی و در چهارچوب نظام ارجاع و جلوگیری از هدر رفت منابع با شناسایی و ممانعت از تقاضای القایی در دریافت خدمات است.
• شایعترین بیماریهایی که حجاج را تهدید کند
رئیس مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر در مورد شایعترین بیماریهایی که میتواند حجاج را تهدید کند، گفت: بیماریهای ریوی، قلبی و اسکلتی و عضلانی جزو بیماریهای شایع محسوب میشود و با توجه به گرمای هوا احتمال گرمازدگی زائران نیز وجود دارد. به گزارش ایسنا، محمد تقی حلیساز درباره پایش انجام شده از بیماریهای زائران در آزمایشهای اولیه نیز افزود: برابر آزمایشهای ما ۲۲ درصد زائران مبتلا به فشار خون، ۱۴ درصد مبتلا به دیابت و پنج درصد مبتلا به بیماریهای قلبی کنترل شده هستند.
• غذاهای فرآوریشده از عوامل اشتهای کاذب و اضافه وزن هستند
مطالعات اخیر نشان میدهد استفاده از غذاهای فرآوری شده، میل به پرخوری و مصرف کالری بیشتر را افزایش میدهد و منجر به بروز اضافه وزن و چاقی میشود. بر اساس این مطالعه افرادی که در رژیم غذایی خود از غذاهای بیش از حد فرآوری شده استفاده میکنند، کالری بیشتری در اختیار بدن قرار میدهند، میل به پرخوری و اشتهای کاذب دارند و به همین دلیل دچار چاقی و اضافه وزن میشوند. به گزارش ایرنا، این مطالعه برای اولین بار است که ارتباط غذاهای بیش از حد فرآوری شده با میل به مصرف کالری بیشتر و اضافه وزن را نشان میدهد، توسط محققان موسسه ملی دیابت و بیماریهای کلیوی و گوارشی آمریکا صورت گرفته است.
• چگونه از تخلفات پزشکان شکایت کنیم
معاون انتظامی سازمان نظام پزشکی روند شکایات مردم از تخلفات پزشکان و چگونگی صدور رای در این خصوص را اعلام کرد. علی فتاحی درباره «روند رسیدگی به تخلفات و شکایات مردم از پزشکان»، اظهار داشت: برای رسیدگی به شکایت بیماران در کل کشور دادسرای انتظامی را در تمام سازمانهای نظام پزشکی داریم. بیش از ۲۰۷ دادسرای انتظامی نظام پزشکی در کل کشور داریم و افراد میتوانند طرح موضوع کنند. وی ادامه داد: وقتی ادعایی در این خصوص مطرح میشود باید مدارک لازم جمع آوری شود و از طرفین دعوا بخواهند از محتوای پرونده دفاع کنند. معاون انتظامی سازمان نظام پزشکی بیان داشت: گاهی ضرورت دارد آزمایشهای مختلف گرفته شده و معاینات بالینی انجام شود تا بتوانند کارشناسان در دادسرا به یک قطعیت در خصوص رای بپردازنند. به گزارش فارس، فتاحی افزود: این موضوع زمانی دو تا سه ماهه را در بر میگیرد و به طور میانگین ممکن است پروندهای دو هفته زمان ببرد و پروندهای نیز شش ماه زمان ببرد.
• افزایش ابتلا به سرطان روده در میان جوانان
محققان آژانس بینالمللی تحقیقات سرطان واقع در لیون فرانسه دریافتند موارد ابتلا به سرطان روده بزرگ در بین جوانان در سراسر جهان افزایش یافته است. بر اساس این تحقیقات در دهه منتهی به سال ۲۰۱۴ میلادی تعداد موارد ابتلا به سرطان روده بزرگ در بین افراد زیر ۵۰ سال، در دانمارک، نیوزیلند، استرالیا و کانادا سالانه ۳ درصد و در انگلیس سالانه یک درصد افزایش داشته است. به گفته مرضیه عراقی، سرپرست محققان این پروژه، بیشترین میزان افزایش ابتلا به این نوع سرطان در افراد بین ۲۰ تا ۲۹ ساله بوده است. در واقع میزان ابتلا به سرطان روده بزرگ در بین افراد بیست و چند ساله در کشور دانمارک سالانه ۱۸ درصد و در نروژ سالانه ۱۱ درصد افزایش داشته است. به گزارش ایرنا، بر پایه نتایج این تحقیق، روند افزایش موارد ابتلا به این سرطان در افراد زیر ۵۰ سال کاملا متضاد با روند کاهشی ابتلا به این نوع سرطان در بین افراد بالای ۵۰ سال است. به اعتقاد عراقی، شیوع عوامل ریسک به ویژه چاقی و رژیم غذایی نامناسب در بین جوانان یکی از دلایل افزایش موارد ابتلا به سرطان روده بزرگ در بین جوانان محسوب میشود. همچنین کاهش موارد ابتلا به سرطان روده بزرگ در بین افراد بالای ۵۰ سال به دلیل تولید و به کارگیری تجهیزات نظارتی و آزمایشات تشخیصی پیشرفتهتری است که امکان تشخیص سریعتر تومور را فراهم میکند.