صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

حرف درمانی؛ استراتژی برجامی اروپا!/ «ابراز تأسف»؛ تنها کاری که اروپا می‌کند

۲۳ ارديبهشت ۱۳۹۸ - ۰۷:۰۱:۰۱
کد خبر: ۵۱۶۹۴۳
دسته بندی‌: سیاست ، گزارش و تحلیل
اروپایی‌ها قرار بود منافع برجامی ایران را بعد از خروج آمریکا از آن تضمین کنند، اما غرق سکوت و انفعال هستند و در کمال تعجب و وقاحت، در برابر اقدام حداقلی ایران در کاهش تعهدات برجامی‌اش واکنش نامتعارف بروز می‌دهند.

گروه سیاسی ؛ اروپایی‌ها پس از یکسال بی‌عملی و انفعال برای تضمین منافع برجامی ایران، حالا که تهران تصمیم گرفته اندکی به برجام ستیزی‌های آمریکا واکنش نشان دهد، رویکرد خصمانه‌ای را در پیش گرفته‌اند و در یک فرار به جلوی آشکار بجای پاسخگویی در جایگاه متهم در قامت مدعی ظاهر شده‌اند.

روز چهارشنبه ۱۸ اردیبهشت ۹۸، در اولین سالگرد خروج آمریکا از برجام، جمهوری اسلامی ایران سلسله اقداماتی را برای پاسخ به نقض برجام از سوی آمریکا و ناتوانی اروپا در تضمین منافع برجامی ایران انجام داد.

اقدام تقابلی ایران در قضیه بدعهدی‌های برجامی
صبح آن روز، شورای عالی امنیت ملی کشورمان با صدور بیانیه‌ای خطاب به کشور‌های عضو برجام اعلام کرد جمهوری اسلامی ایران در راستای صیانت از امنیت و منافع ملی مردم ایران و در اعمال حقوق خود مندرج در بند‌های ۲۶ و ۳۶ برجام، دیگر خود را متعهد به رعایتِ محدویت‌های «نگهداری ذخائر اورانیوم غنی‌شده» و «ذخائر آب سنگین» نمی‌داند؛ اما به کشور‌های باقیمانده در برجام ۶۰ روز برای اجرای تعهدات خود بویژه در حوزه‌های بانکی و نفتی فرصت می‌دهد.

بیشتر بخوانید:

اولتیماتوم ۶۰ روزه به طرف‌های برجام؛ تصمیمی با ۳۶۵ روز عقبه

صدور دستور توقف برخی اقدامات ایران در برجام/ ایران خود را متعهد به رعایتِ محدویت‌های «نگهداری ذخائر اورانیوم غنی‌شده» و «ذخائر آب سنگین» نمی‌داند/ ارائه فرصت ۶۰ روزه به اروپا

اورانیوم غنی‌شده و آب سنگین را از امروز نمی‌فروشیم/ طرف مقابل اگر ظرف ۶۰ روز پای میز مذاکره آمد و به نتیجه رسیدیم به نقطه اول برمی‌گردیم/ امروز ما نمی‌خواهیم از برجام خارج شویم

واکنش نامتعارف اروپا به اقدام قانونی و حقمدارانه ایران
پس از این اعلام رسمی کشورمان که یک اقدام حداقلی و در چارجوب برجام برای تقابل با بدعهدی‌های سایر طرف‌های توافق هسته‌ای بود، اروپایی‌ها واکنش‌های نامتعارفی نشان دادند؛ فلورنس پارلی، وزیر دفاع فرانسه که کشورش در مذاکرات منتهی به برجام نقش پلیس بد را ایفا می‌کرد، طی سخنانی به کاهش سطح تعهدات برجامی ایران اینچنین واکنش داد که ممکن است تحریم‌های اروپا علیه ایران تجدید شود!

هایکو ماس وزیر خارجه آلمان نیز در واکنش به تصمیم ایران برای کاهش سطح تعهدات برجامی، موضوعات بی‌ارتباطی نظیر نقش منطقه‌ای ایران و اقتدار موشکی و بازدارنده کشورمان را پیش کشید.

همچنین اتحادیه ‎اروپا در ادامه بدعهدی‌های خود پس از خروج آمریکا از ‎برجام، طی بیانیه‌ای پذیرش هرگونه «ضرب‌الاجل» از جانب ایران برای اجرای تعهدات بانکی و نفتی را نیز رد کرد.

ابراز تاسف؛ تنها کاری که اتحادیه اروپا می‌کند!
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان، طی پیامی در صفحه شخصی‌اش در فضای مجازی در واکنش به رد ضرب‌الاجل ایران از سوی اروپا نوشت: «بیانیه امروز اتحادیه اروپا دلیل وضعیت کنونی برجام است؛ یک سال است که ایالات متحده آمریکا، اروپا و بقیه جهان را آزار می‌‎دهد و تنها کاری که این اتحادیه می‌تواند انجام دهد ابراز تاسف است. اتحادیه اروپا به جای درخواست از ایران برای اینکه در مقابل یک توافق چندجانبه به‌طور یک‌جانبه ثابت قدم بماند، باید به تعهداتش عمل کند که عادی سازی روابط اقتصادی یکی از آنهاست.»

گوشزد به اروپایی‌های وقیح
سید عباس عراقچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه نیز طی مصاحبه‌ای تلویزیونی در واکنش به بدعهدی‌های برجامی اروپا، نقش جمهوری اسلامی ایران در جلوگیری از ترانزیت مواد مخدر به اروپا را به مقامات اروپایی یادآور شد و گفت: متاسفانه بیش از ۴ هزار نفر از نیرو‌های مرزبان و پلیس ما در مبارزه با قاچاقچیان مواد مخدر به شهادت رسیده‌اند. شاید صد‌ها میلیون بلکه میلیارد‌ها دلار در ۴۰ سال گذشته خرج مبارزه با مواد مخدر کرده‌ایم. مواد مخدری که مسیر آن از افغانستان و منطقه عمدتاً به سمت اروپا است. اروپایی‌ها باید بدانند که از این به بعد باید در موضوع پناهندگان و مهاجرین چه افغان چه غیر افغان، در موضوع مواد مخدر و حتی در موضوع مبارزه با تروریسم به مسوولیت خود عمل کنند. این طور نیست که فقط ما در منطقه با گروه‌های تروریستی که بعضا آفریده خود آن‌ها هستند، مبارزه کنیم و شهید دهیم. چنین معادله‌ای جور در نمی‌آید و باید در آن تجدید نظر کرد.

بدبینی شدید مردم ایران به اروپا
این رفتار نامتعارف اروپا در قبال اقدام تقابلی حداقلی ایران در قضیه برجام، بیش از پیش از اعتبار آن‌ها نزد ملت ایران کاست؛ سید کمال خرازی رئیس شورای راهبردی روابط خارجی کشورمان روز شنبه ۲۱ اردیبهشت در دیدار رئیس کمیسیون روابط خارجی مجلس ملی فرانسه گفت: مردم ایران نسبت به اروپا به دلیل اجرا نکردن تعهدات برجامی آن‌ها و تبعیت از سیاست‌های تحریمی ترامپ و تن دادن به تصمیم‌های فراملیتی آمریکا به‌شدت بدبین هستند.

وقاحت اروپایی
در حال حاضر که بیش از سه سال از عملیاتی شدن برجام می‌گذرد، ایران به تمام تعهدات خود ذیل این قرارداد بین‌المللی جامه عمل پوشانده؛ بگونه‌ای که این امر در ۱۴ گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به عنوان مرجع راستی آزمایی فعالیت‌های هسته‌ای ایران نمود داشته است. اما در طرف مقابل رژیم آمریکا مستقیما در جهت تخریب برجام گام برمی‌دارد و شرکای اروپایی این رژیم هم که قرار بود منافع برجامی ایران را بعد از خروج آمریکا از آن تضمین کنند، غرق سکوت و انفعال هستند و در کمال تعجب و وقاحت، در برابر اقدام حداقلی ایران در کاهش تعهدات برجامی‌اش واکنش نامتعارف بروز می‌دهند.

شوخی تلخی به نام اینستکس
این امر در حالی است که کانال مالی اروپایی برای مراوده اقتصادی با ایران موسوم به اینستکس با تاخیر‌های بسیار و ۱۰ ماه پس از نقض برجام توسط آمریکا در بهمن سال ۹۷ آن هم به طور ناقص راه‌اندازی شد و تاکنون کانال مالی مزبور اقدامی در جهت خنثی‌سازی تحریم‌های ضدبرجامی آمریکا علیه ملت ایران انجام نداده است. کانالی که به تعبیر مقام معظم رهبری بیشتر به یک شوخی تلخ شبیه است.

حرف‌ درمانی استراتژی برجامی اروپا!
در همین رابطه، ابراهیم آقامحمدی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نهم به خبرنگار میزان،گفت: اروپایی‌ها ناتوان‌تر از آن هستند که کاری را مستقل از آمریکا انجام دهند و ادعاها و وعده‌های برجامی آنها تاکنون از حد حرف تجاوز نکرده است.  

«اروپایی‌ها ضعیف‌تر و ذلیل‌تر از آن هستند که بخواهند در برابر آمریکا قدعلم کنند و این واقعیتی است که در یکسال اخیر در قضیه برجام به وضوح عیان شد»؛ این بخش دیگری از گفت‌وگوی آقامحمدی با خبرنگار میزان است؛ این نماینده سابق مجلس همچنین به کارشکنی‌های مشهود اروپایی‌ها در جریان مذاکرات منتهی به برجام اشاره می‌کند و ایفای نقش «پلیس بد» از سوی فرانسه و فریبکاری‌ انگلیسی‌ها در جریان آن مذاکرات را یادآور می‌شود.

آقامحمدی معتقد است اروپایی‌ها به کرات بی‌صداقتی خود را به ملت ایران نشان داده‌اند؛ چه در دوران مذاکرات منتهی به برجام، چه در زمان عملیاتی شدن برجام و چه در یکسال اخیر که آمریکا توافق هسته‌ای را نقض کرده است؛ در تمام این سه دوران، اروپایی‌ها خلف وعده کرده‌ و فقط به حرف‌درمانی اکتفا کرده‌اند.

این عضو سابق کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، ماندن در پای اروپایی‌ها و خریدن ناز آنها را یک اشتباه فاحش در بحث برجام قلمداد می‌کند و می‌گوید: حالا که به زعم خودِ دست‌اندرکاران برجام، بهره برداری از توافق هسته‌ای، در حد صفر بوده است، دیگر خریدن ناز اروپایی‌ها و منتظر اقدام آنها ماندن بی‌معناست.

تبعیت همیشگی اروپا از آمریکا
مقام معظم رهبری در دوم خرداد سال گذشته در دیدار رمضانی مسئولان نظام بیانات نغزی را در خصوص سابقه تبعیت اروپا از آمریکا بیان فرمودند و اظهار داشتند:

یک تجربه‌ی دیگر که این هم تجربه‌ی مهمّی است، تجربه‌ی همراهیِ اروپا با آمریکا در مهم‌ترین موارد است. ما بنای دعوا کردن با اروپایی‌ها را نداریم؛ با این سه کشور اروپایی بنای معارضه و مخالفت و بگومگو نداریم، امّا واقعیّتها را باید بدانیم. این سه کشور نشان داده‌اند که در حسّاس‌ترین موارد با آمریکا همراهی می‌کنند و دنبال آمریکا حرکت می‌کنند. حرکت زشت وزیر خارجه‌ی فرانسه در جریان مذاکرات را همه یادشان هست؛ در بازی «پلیس بد و پلیس خوب» می‌گفتند او نقش «پلیس بد» را ایفا می‌کند؛ البتّه قطعاً با هماهنگی آمریکایی‌ها بود؛ یا برخورد انگلیس‌ها در قبال حقّ خرید کیک زرد که مسلّم شده بود و قطعی شده بود و در برجام پیش‌بینی شده بود که ما از یک مرکزی و محلّی کیک زرد تهیّه کنیم و بخریم و بیاوریم، [امّا]انگلیس‌ها جلویش را گرفتند؛ یعنی این‌ها با آمریکا همکاری میکنند، همراهی میکنند؛ تاکنون این‌جور بوده. این هم یک تجربه است؛ این را فراموش نکنیم. این‌ها در مقام حرف یک چیز‌هایی می‌گویند، امّا در مقام عمل، تا الان ما ندیده‌ایم -یعنی به نظر من تا الان ما این را مشاهده نکرده‌ایم؛ بنده یادم نمی‌آید- که این‌ها به‌معنای واقعی کلمه ایستاده باشند و در مقابل آمریکا از حق دفاع کرده باشند.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *