ابزارهای داخلی و منطقهای ایران برای مقابله با هرگونه حماقت آمریکا
تشدید لفاظیهای مقامهای آمریکا، کارشناسان و تحلیلگران مسائل بین المللی را به بررسی دقیق هزینهها و پیامدهای آن برای واشنگتن و پاسخ احتمالی ایران به این اقدام واداشته است.
ادعاهای اخیر واشنگتن در مورد تهدیدات ایران علیه تروریستهای آمریکایی حاضر در منطقه که تاکنون جزئیاتی از این ادعاها ارائه نشده و به لفاظیهای صرف محدود مانده است، سبب شده کارشناسان و تحلیلگران مختلف آن را تنها عملیاتی روانی توصیف کنند که همگام با افزایش حضور نظامی آمریکا در منطقه سعی دارد فشارها بر ایران را مضاعف کند. واشنگتن در ماه جاری با خاتمه دادن به معافیتهای تحریمی ایران، خریداران نفتی کشورمان را در صورت تداوم واردات نفت به تحریم تهدید کرد و اکنون در تلاش است تا به زعم خود در کنار فشارهای اقتصادی، از ابزار نظامی نیز بهره ببرد.
این در حالی است که ایران خود را وارد جنگ لفظی با آمریکا نکرده و اقداماتی از قبیل فروش نفت در بازارهای خاکستری، لغو برخی از تعهدات در برجام و ... را در دستور کار خود قرار داده است.
در چنین شرایطی کارشناسان و تحلیلگران ضمن تاکید بر این که هدف اقدامات اخیر آمریکا علیه ایران به طور قطع موضوع هستهای نیست، بر این باورند که مشی و نفوذ منطقهای ایران به ویژه دربرابر متحدان اصلی آمریکا در منطقه یعنی عربستان و رژیم صهیونیستی سبب اتخاذ رویکرد اخیر واشنگتن علیه ایران شده است.
رسانه چینی «سیجی تیان» با انتشار گزارشی در این مورد نوشت، واشنگتن در ادامه تلاشها برای غلبه بر ایران و کاهش نفوذ و قدرت منطقهای آن، با تشدید هیپنوتیزم "تهدید"، تفسیرهای اغواگرانهای از اطلاعات مربوط به ایران ارائه میکند. در زیر سیستم غرب آسیا، آمریکا که قدرتی خارجی محسوب میشود در تلاش است تا کنترل منطقه را با کمک عربستان و رژیم صهیونیستی - ستونهای اجرایی خود در منطقه- در دست بگیرد. اما ایران با میراث ضدآمریکایی خود که از زمان پیروزی انقلاب اسلامی به اوج رسیده، در مقابل خواست واشنگتن ایستادگی میکند.
فایننشال تایمز نیز در گزارشی به موضوع ادعاهای اخیر آمریکا درباره ایران به دلیل آنچه تهدیدات ایران علیه تروریستهای ارتش آمریکا توصیف میشود، به پاسخ احتمالی ایران و پیامدهای چنین اقدامی برای آمریکا پرداخت.
در این گزارش آمده است ایران با گسترش حمایتها و همکاریهای خود از کشورهای منطقه، حوزه نفوذ خود را در سراسر غرب آسیا گسترده و از سوریه تا عراق و یمن همگی حامیان این کشور هستند و همین فاکتور قدرت مانور ایران در منطقه را افزایش داده است. در واقع بسط نفوذ ایران دلیل اصلی اتهامات متعدد آمریکا و متحدان منطقهایاش به ایران هستند. این در حالی است که آمریکا با در اختیار داشتن هزاران نظامی در سوریه و عراق از چنین موقعیتی برخوردار نبوده و در صورت بروز درگیری، نیروهایش به شدت در مقابل ایران آسیب پذیر هستند.
فایننشال تایمز در ادامه هشدار میدهد که هرگونه اقدام نظامی علیه ایران سیاستهای تهاجمی عربستان و امارات در منطقه را تشدید و بی ثباتی را دوچندان خواهد کرد.
توانمندی نظامی ایران در کنار عامل عدم همراهی قدرتهای منطقهای و بین المللی با واشنگتن در مواضع خصمانه علیه ایران، چشم انداز روشنی از موفقیت ایران در صورت بروز درگیری ارائه میدهد.
نویسنده در ادامه با اشاره به این که ایران در حال حاضر در اوج قدرت منطقهای خود قرار دارد، مینویسد مبارزه با تروریستهای داعش در منطقه سبب شد این کشور دارای متحدان بسیاری مانند لبنان، یمن، سوریه، عراق، ... در منطقه باشد.
عضو ارشد امنیت خاورمیانه در موسسه بین المللی مطالعات استراتژیک بر این باور است که شبکه متحدان منطقهای ایران بخش مهمی از قدرت و نفوذ تهران محسوب میشوند. این موضوع به ایران این قدرت را میدهد تا با درنظر داشتن قدرت نرم منطقهای خود به هرگونه فشار و اجباری با کمترین هزینه واکنش نشان بدهد.
دو تنگه استراتژیک «هرمز» و «باب المندب» که گلوگاه انرژی جهان محسوب میشوند نیز از جمله ابزارهایی هستند که مورد توجه کارشناسان و تحلیلگران قرار دارند. سلطه و نظارت ایران بر این دو تنگه قدرتی را در اختیار تهران میگذارد که سبب نگرانیهای شدید از سوی واشنگتن شده است. تامین امنیت انرژی در سطح بین المللی از جمله موضوعات مهمی است که در صورت نادیده گرفته شدن از سوی واشنگتن تبعات ناخوشایندی را برای غالب کشورهای جهان در پی خواهد داشت.
در واقع باید توجه داشت که همانطور که مقامات ایرانی بارها گفتهاند، تشدید تهدیدات علیه تهران هزینههای واشنگتن را افزایش خواهد داد.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *