سهم بالای بخش خدمات در ایجاد ارزش افزوده/رشد بالای شاخص قیمت تولیدکننده در بخش حملونقل
حوزه خدمات یکی از بخشهای مهم اقتصادی است که سهم بالای اشتغال و ایجاد ارزش افزوده را به خود اختصاص میدهد، تاثیرگذاری این بخش آنچنان بالا است که در برخی از کشورها بخش خدمات حدود دو سوم تولید ناخالص داخلی را تشکیل میدهد.
بخش خدمات با اتکا به نیروی انسانی، دانش و تخصص این گروه اقدام به ارائه خدمات میدهد که در صورت گسترش این بخش میتوان از آن به مثابه موتور محرک اقتصادی استفاده کرد.
در همین راستا، سیدمهدی صادق کارشناس اقتصادی در گفتوگو با در خصوص اهمیت حوزه خدمات برای اقتصاد کشور گفت: اقتصاد در دنیا در ۳ بخش صنعت، کشاورزی و خدمات تقسیم بندی میشود که خدمات به عنوان یکی از اصلیترین بخشهای اقتصاد شمرده میشود که در صورت نبود در توزیع و مصرف بخشهای مختلف تولیدی با مشکل رو به رو میشویم.
وی با اشاره به اینکه بخش خدمات در سالیان گذشته به تبع شرایط اقتصادی تقویت شده، اظهار کرد: حوزه خدمات گستردگی بالایی در بخشهای آموزشی، بهداشتی، فرهنگی، توزیع کالا و ... دارد که در صورت خلل در آنها ارتباط بین جامعهای دچار مشکل میشود.
وی با اشاره به اینکه بخش خدمات در سالیان گذشته به تبع شرایط اقتصادی تقویت شده، اظهار کرد: حوزه خدمات گستردگی بالایی در بخشهای آموزشی، بهداشتی، فرهنگی، توزیع کالا و ... دارد که در صورت خلل در آنها ارتباط بین جامعهای دچار مشکل میشود.
این کارشناس اقتصادی عنوان کرد: از حسنهای بخش خدمات به میزان کم سرمایه گذاری در این بخش در مقایسه با سایر بخشها میتوان اشاره کرد که این موضوع اشتغال قابل توجهی را به دنبال دارد.
صادق در توضیح سهم بخش خدمات در ایجاد ارزش افزوده و اشتغال در داخل کشور گفت: ۴۴ تا ۵۰ درصد ارزش افزوده داخل کشور و در حدود ۶۰ درصد اشتغال را بخش خدمات تشکیل میدهد.
برای سنجش حوزه خدمات در کشور، از شاخص های متعددی استفاده می کنند که در این میان شاخص قیمت تولید کننده معیاری برای سنجش متوسط قیمت کالاها و خدماتی است که بنگاهها به ازای تولید کالا و خدمات دریافت میکنند که این شاخص در گروه قیمت کالاها و خدمات به صورت جداگانه محاسبه میشود.
بر اساس اعلام مرکز آمار ایران شاخص قیمت تولیدکننده بخشهای خدمات در ۸ حوزه تعمیر وسایل نقلیه موتوری و موتور سیکلت و کالاهای شخصی و خانگی، هتل و رستوران، حمل و نقل انبارداری و ارتباطات، واسطه گریهای مالی (بیمه)، مستغالت اجاره و فعالیتهای کسب و کار، آموزش، بهداشت و مددکاری اجتماعی و سایر فعالیتهای خدمات عمومی، اجتماعی و شخصی مورد سنجش قرار میگیرد.
بر اساس آخرین آمار شاخص کل قیمت تولیدکننده بخشهای خدمات بر مبنای سال ۱۳۹۰ در سال گذشته برابر با ۲۹۶.۵ محاسبه شده که این رقم در مقایسه با سال ۹۶ رشد ۲۲.۲ درصدی داشته است.
بررسی دقیقتر شاخص نشان میدهد که بیشترین رشد به بخش خدمات حمل و نقل، انبارداری و ارتباطات با رشد ۲۳.۶ درصدی و رسیدن به شاخص ۳۵۷.۱ تعلق داشته است.
پس از آن گروه خدمات هتل و رستوران با رشد ۲۷ درصدی به شاخص ۴۰۴.۷ دست یافت که این میزان رشد در سال ۹۶ در حدود ۹.۷ درصد به ثبت رسیده بود.
خدمات تعمیر وسایل نقلیه موتوری، موتور سیکلت و کالاهای شخصی و خانگی با رشد ۲۳.۶ درصدی در رتبه سوم قرار دارد، نگاهی دقیقتر به این گروه نشان میدهد که در سال ۹۶ رشد ۱۱.۲ درصدی نصیب این گروه شده است.
خدمات واسطه گریهای مالی همچون بیمه با دستیابی به شاخص ۲۹۵ در مقایسه با سال پیش از خود رشد ۲۱ درصدی داشته است.
مقایسه شاخص قیمت تولیدکننده بخش خدمات در گروه خدمات بهداشت و مددکاری اجتماعی از رشد ۱۸.۱ درصدی خبر میدهد.
در نهایت شاخص سایر فعالیتهای خدمات عمومی، اجتماعی و شخصی با رشد ۱۷.۵ درصد و خدمات آموزش با رشد ۱۶.۱ درصد کمترین رشد را نسبت به سایر گروههای خدماتی داشته اند.
آموزش در حالی کمترین میزان رشد را در سال ۹۷ به خود اختصاص داده که بررسی آمار در سال ۹۶ نشان میدهد بیشترین رشد به میزان ۱۴.۸ درصد در سال ۹۶ به بخش آموزش اختصاص داشته است.
آن چه مسلم است، با توجه به اهمیت بخش خدمات انتظار میرود توجه به گسترش آن برای ایجاد رونق اقتصادی و اشتغالزایی از خدمات کشور افزایش یابد تا اقتصاد از مزایای آن منتفع شود.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *