تحلیل سیلاب اخیر گلستان در جلسه کمیته ملی سدهای بزرگ کشور
بهگزارش گروه اقتصاد به نقل از پایگاه اطلاعرسانی وزارت نیرو (پاون)، محمد نوری با اشاره به علل اصلی سیلاب اخیر گلستان گفت: بارش در تمامی حوضههای آبریز استان بهطور همزمان و گسترده اتفاق افتاد و بهدلیل بارشهای مناسب در زمستان خاک منطقه اشباع بوده است.
وی افزود: مقدار بارش اخیر نسبت به ظرفیت حوضه و در مقایسه با متوسط بارش استان بسیار زیاد و چشمگیر بوده و بخشهای زیادی از بارشهای اخیر در ۲۴ ساعت اول بارندگی اتفاق افتاده است، ضمن اینکه تداوم دبی اوج سیلاب در ایستگاهها طولانی بوده و تا ۹ ساعت در ورودی سدهای استان ثبت شده است.
نوری با بیان اینکه ظرفیت ایمن عبور سیلاب در رودخانههای استان پاسخگوی حجم سیلاب ورودی به رودخانههای استان نبوده است، گفت: شرایط توپوگرافی و شیب تند بالادست و شیب بسیار کم پاییندست، جنس ریزدانه رسی خاک، نبود زیرساختهای جادهای و ریلی در منطقه سیلابزده و کاهش پوشش گیاهی از جمله علل وقوع سیل اخیر استان بوده است.
وی با بیان اینکه حجم بارش تنها در حوضه گرگانرود طی پنج روز حدود ۲ میلیارد و ۲۱۱ میلیون متر مکعب بوده است، گفت: حجم سیلاب تولید شده ۳۲۷ میلیون متر مکعب و حدود ۳ برابر ظرفیت سدهای استان بوده است و این در حالی است که ظرفیت سدهای استان در حوضه گرگانرود ۱۱۴ میلیون متر مکعب است.
مدیر دفتر فنی آب شرکت آب منطقهای گلستان در ادامه با اشاره به اهم اقدامات بهعمل آمده شرکت آب منطقهای گلستان در خصوص مدیریت سیلاب حوضه گرگانرود و قرهسو اظهار کرد: احداث و تقویت دایک حفاظتی شهرهای گمیشان و آق قلا، روستاهای قرنجیک یامپی، گامیشلی کملر، بصیرآباد، چارقلی، یلمه خندان، دوزولوم و فرودگاه گرگان، لایروبی رودخانههای اترک، گرگانرود، قرهسو و مصب رودخانه گرگانرود در محل اتصال به دریا وکانالها و زهکشهای اصلی منطقه و انحراف سیلاب از طریق شش فیوز آقدکش، یلمه خندان، چارقلی وگمیشان از جمله اقدامات مهم شرکت آب منطقهای گستان در عملیات مهندسی رودخانه و کنترل سیلاب پس از صدور پیش آگاهی بوده است.
وی افزود: در سیلاب اخیر حدود ۱۵۵ دستگاه ماشین آلات سنگین و سبک طرف قرارداد شرکت و ۱۰۰ نفر از نیروهای شرکت آب منطقهای مشارکت داشتهاند.