صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

مقابله با کتاب‌های ضدارزشی موضوع بسیار مهمی است/راه کنترل تبلیغ و توزیع چیست؟

۰۹ ارديبهشت ۱۳۹۸ - ۱۰:۰۰:۰۱
کد خبر: ۵۱۳۰۴۶
دسته بندی‌: فرهنگی ، عمومی
نویسنده رمان «بی‌اسمی» گفت: ابعاد تاثیرات چاپ کتاب‌هایی ضدارزشی بسیار متنوع و متکثر است و تنها به ابعاد مسائل اخلاقی و خانواده محدود نمی‌شود، در چنین شرایطی ممکن است پرسشی با این مضمون مطرح شود که برای کنترل تبلیغ و توزیع کتاب‌های ضدارزشی چه کار کنیم.

احمد شاکری نویسنده آثاری همچون "در وادی ادبیات"، "خواب نما"، "در عالم اسراری است" و "باران نیمروز" در گفت‌و‌گو با خبرنگار گروه فرهنگی درباره عرضه کتاب‌های ضدارزشی در نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران گفت: در نمایشگاه کتاب عده‌ای مسئول بخش اجرایی هستند و اگر تخلفی صورت گیرد با ناشر برخورد می‌کنند در حالی که باید متوجه باشیم که عرضه این کتاب‌ها به مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و در مراحل پیش‌تر به قوانین حوزه نشر، نقد و جریان‌های ادبی و آموزش کتاب و کتابخوانی و رشد فرهنگ عمومی باز می‌گردد.

وی افزود: تمام مراحل موثر در عرضه کتاب به صورت شبکه‌ای با هم مرتبط هستند بنابراین تکیه و تاکید بر یکی و بی‌توجهی به دیگری، فایده‌ای نخواهد داشت و مانع از ورود کتاب‌های ضدارزشی نمی‌شود.


این نویسنده همچنین تاکید کرد: هماهنگی این زنجیره کاری نیست که اشخاص از پس آن برآیند بلکه نیاز به تعامل سازنده در سطح کلان وجود دارد. در حقیقت باید تعاملی میان دولت و مجامع صنفی و پژوهشی صورت گیرد تا چنین آثاری اصلا منتشر نشوند.

شاکری بیان کرد: میزان کتاب‌های ضد ارزشی که در نمایشگاه عرضه می‌شود و اینکه چه دسته از آن‌ها در ذیل فرآیند قانونی منتشر شده و چه میزان خارج از این جریان است از نکات حائز اهمیت به شمار می‌رود، اما اینکه فرض کنیم که بخشی از این کتاب‌ها، آثاری هستند که مراحل رسمی را طی کرده‌اند و با اخذ مجوز از وزارت ارشاد چاپ شده و عرضه می‌شوند، این مسئله را به عنوان موضوعی فراتر از دوره خاص نمایشگاه کتاب تهران می‌توان مطرح کرد.

این نویسنده افزود: ابعاد تاثیرات چاپ کتاب‌هایی ضدارزشی بسیار متنوع و متکثر است و تنها به ابعاد مسائل اخلاقی و خانواده محدود نمی‌شود. در چنین شرایطی ممکن است پرسشی با این مضمون مطرح شود که برای کنترل تبلیغ و توزیع کتاب‌های ضدارزشی چه کار باید انجام شود، بر همین اساس باید گفت که ریشه‌های این بحث مهم‌تر از سرشاخه‌های آن است یعنی باید به مجاری و مبادی شکل‌گیری چنین آثاری توجه شود.

وی تاکید کرد: بخش مهم‌تر از ممیزی، آگاهی‌بخشی به جامعه و خودکنترلی است که باید در فضای کتاب و ادبیات ما وجود داشته باشد. این امر مربوط به فضای نقد و بالا بردن جنبه‌های انتقادی و فهم کتاب در مخاطب است که با آموزش‌هایی که باید از دوره دبستان داده شود و فضایی که کتاب و ادبیات در آن حل و فهم می‌شود، محقق خواهد شد.


شاکری اظهار کرد: متاسفانه در طول این سال‌ها تقریبا همه فشار کنترل انتشار کتاب‌های غیرمفید و مضر را ممیزی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی متحمل شده است. اگرچه در دوره‌هایی سیاست‌گذاران فرهنگی با بحث معیار‌های ممیزی کج‌دار و مریز برخورد کردند و در طی سال‌هایی ممیزی بسیار سهل‌گیرانه و در ایامی بسیار سخت‌گیرانه و بی‌قاعده انجام شده است. نکته مهم این است که تاکنون اداره کتاب و ممیزی، سیبل تیر‌های مخالفان ممیزی و کسانی که توجهی به صدمه بنیان‌های اعتقادی ندارند، بوده است. بر همین اساس بهتر است این بار تقسیم شود و بخشی از آن را جریان‌های نقد و علمی در کشور به دوش بگیرند. متاسفانه جریان مقابله با کتاب‌های ضدارزشی مطالبه عمومی نیست و حتی به عنوان موجی که رسانه‌های پیگیر آن باشند، نیست.

وی افزود: منتقدانی که دغدغه دینی، انقلابی و ارزشی دارد باید این بار را بر دوش گیرند، آگاهی‌بخشی کنند و این مطالبه را داشته باشند تا در صدور مجوز، چاپ، فروش و عرضه این کتاب‌ها تاثیراتی ایجاد شود. البته در مفهوم قانونی اینکه چگونه معیار‌ها در آثار تطبیق شود، نیاز به کار‌های پژوهشی و علمی وجود دارد یعنی بسیاری از متولیان امر هم، چندان برایشان روشن نیست که در ارائه مجوز به آثار چه عملکردی باید داشته باشند.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *