تولید حداقل ۱۴ میلیون تن گندم در سال ۹۸/ احتمال عدم فروش گندم از سوی کشاورزان به دلیل نرخ نامناسب/ مواجهه با کمبود دام پرورشی/ دلالان پیشخرید گندم از خارج خط میگیرند؟
حدود یک میلیون تن گندم را از دست دادهایم
وی با اشاره به جلسات این کمیسیون با وزیر جهاد کشاورزی پس از تعطیلات نوروز نیز بیان داشت: در آن جلسات آقایان معتقد بودند که اگر چه بخشهایی از مزارع کشور در پی سیل اخیر آسیب دیده است و تقریبا حدود یک میلیون تن گندم را از دست دادهایم اما به دلیل بارندگیهای خوب در مناطق [مختلف] کشور در مجموع عملکرد ما در تولید گندم بیشتر خواهد بود.
پیشبینی تولید گندم در سال جاری
کیخا با اشاره به جلسه چند روز گذشته «کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی» با معاون زراعت وزارت جهاد کشاورزی بیان داشت: معاون زراعت وزارت جهاد کشاورزی در این جلسه عنوان داشت که پیشبینیشان این است که حداقل در سال جاری ۱۴ میلیون تن تولید گندم خواهیم داشت.
رئیس «کمیسیون کشاورزی،آب و منابع طبیعی» بیان داشت: البته آقای کشاورز هم همچون ما معتقد بود که نرخ خرید تضمینی گندم، نرخ مناسبی نیست و احتمال بروز مشکلاتی از قبیل عدم فروش گندم از سوی کشاورزان میرود.
تاکید بر افزایش نرخ خرید تضمینی گندم
این نماینده مجلس افزود: در آن جلسه دو دیدگاه مطرح شد؛ یک اینکه حتما باید با اعمال نظارت، گندم به فروش برود و قاچاق نشود. البته باید دانست که تفاوت قیمت داخل و خارج از کشور، درباره نرخ گندم آنقدری هست که به قاچاق دامن بزند. همچنین در آن جلسه مطرح شد که وزارت جهاد کشاورزی میبایست یک راهی را برای این مسئله پیدا کند و با مذاکراتی از دولت بخواهد که قیمت نرخ خرید تضمینی گندم را اصلاح کند. همچنین معاون زراعت وزارت جهاد کشاورزی در آن جسله تاکید داشت که در گذشته هم تغییر و افزایش نرخ تضمینی گندم سابقه داشته است و حتی سابقه داشته که دولت دو بار در یک سال قیمت را تغییر داده است.
وی با اشاره به مباحث و دغدغههای «کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی» و نرخ خرید تضمیمی گندم و طرح موضوع استیضاح وزیر جهاد کشاورزی در پی این موضوع گفت: واقعیت امر این است که نمایندگان پیشتر همین مشکلات را پیشبینی میکردند که درصدد استیضاح وزیر جهاد کشاورزی بودند.
دلالی گندم از ورامین تا استان گلستان
کیخا تاکید کرد: در زمینه پیش فروش گندم به دلالان حتی اطلاع پیدا کردم که قبل از سال جدید در شهرستان ورامین این مسئله اتفاق افتاده و همچنین بنده طی سفر اخیرم به استان گلستان هم نیز این موضوع را شنیدم. با این حال همکاران ما هم خبر از این موضوع در برخی حوزههای انتخابیه میدهند. به شخصه امیدوارم دولت به صورت واقع بینانه با این موضوع برخورد کند چرا که با گندم نمیشود بازی کرد؛چراکه بالاخره اگر مجبور شدیم گندم تهیه کنیم هزینه و فرصت تولید گندم بالا است.
واردات مرغ با یورو
رئیس کمیسیون «کشاورزی، آب و منابع طبیعی» با بیان اینکه مابقی کالاهای مصرفی هم هزینه و فرصت بالایی دارند تصریح کرد: در این رابطه باید گفت آقایان طی جلسهی دیگری مطرح کردند که در ایام نوروز ۲۰ هزار تن سفارش واردات مرغ از سایر کشورها داشتهاند که بنده وقتی سوال کردم که قیمت پرداختی شما برای این ۲۰ هزار تن چقدر بوده به ما گفتند که ما برای این ۲۰ هزار تن ۱.۶ دهم یورو به ازای هر کیلو مرغ پرداختی داشتهایم. باید گفت این مقدار پولی که ما برای هر کیلو مرغ وارداتی پرداخت میکنیم به ازای هر یورو هزینه زیادی را ایجاد می کند.
وی افزود: اگر ما تنها یارانه واردات مرغ را به تولید کننده داخلی میدهیم باید بدانیم مرغ داران داخلی هیچ وقت ۲۶ هزارتومان برای ازای تولید هر مرغ نمیخواستند و حتی حاضر بودند که با رقم ۱۵ الی ۱۶ هزار تومان هم مرغ تولید کنند. اگر ما این کار را میکردیم در حقیقت کل واحدهای مرغداری کشور فعال شده بود.
مخالفت با پرداخت ارز دولتی
کیخا بیان کرد: بنده شخصا معتقد به پرداخت ارز دولتی به کالاهای اساسی نیستم چرا که این مسئله هم رانت و هم مشکلاتی ایجاد میکند و هم انگیزه را از تولیدکنندگان داخلی میگیرد. بنده معتقدم باید قیمت همه کالاها آزاد باشد و اجازه بدهند تا واحدها به سمت تولید حرکت کنند.
آگاهانه و یا ناآگاهانه به سمت نابودی بخش کشاورزی در حرکتیم
وی با بیان اینکه سیاستهای حوزه کشاورزی نیازمند اصلاح است، گفت: قطعا این اصلاح باید بیرون از بخش کشاورزی و توسط وزارت صمت انجام شود، البته ما این موارد را در حضور آقای لاریجانی و روسای سایر کمیسیونها مطرح کردهایم که با این شیوه برخورد در خصوص قیمتگذاری محصولات کشاورزی، آگاهانه و یا ناآگاهانه به سمت نابودی این بخش حرکت میکنیم. این در حالی است که امسال فرصت طلایی برای بخش کشاورزی از نظر نزولات آسمانی داریم و باید از آن استفاده کنیم.
نامهنگاری برای واردات دام پرورشی
رئیس «کمیسیون کشاورزی،آب و منابع طبیعی» با بیان اینکه در حال حاضر با کمبود دام پرورشی مواجه شدهایم گفت: با توجه به اینکه شرایط علوفهای در استانهای خراسان و سیستان و بلوچستان بهبود پیدا کرده اما باید گفت که ساکنان این استانها پیشتر به دلیل خشکسالی دامهای خود را به فروش رساندهاند و به نوعی در حال حاضر علوفه داریم و اما دام نداریم . البته در همین زمینه با وزیر جهاد کشاورزی نامهنگاری داشتیم که سریعا کارگروهی تشکیل داده و شرایطی فراهم شود تا از نژادهای کشورهای همسایه خریداری و وارد کشور کنیم.
نباید برای فعالیت دلالان گندم بسترسازی کنیم
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا دلالان پیش خرید گندم از خارج از کشور خط میگیرند و یا خیر؟ گفت: اطلاعاتی در این زمینه ندارم و البته تحلیلی هم در این زمینه نشنیدم، اما به هر حال ما نباید بستر این شیطنتها را فراهم کنیم البته ما از خارج کشوریها انتظار نداریم که شیطنتی نداشته باشند چرا که آنها از هر موضوعی سوءاستفاده خواهند کرد و در این تردیدی نیست، اما ما نباید زمینه بهره برداری شیاطین را فراهم کنیم.
دو هزار تومان
کیخا در ادامه تاکید کرد: کمیسیون کشاورزی همواره به دنبال اصلاح قیمت نرخ خرید تضمینی گندم به رقم بالاتر از ۲ هزار تومان است و انتظار دارد تا دیر نشده دولت این فرآیند را تغییر دهد.