ارتش فردا با سازوبرگ به خیابان میآید؛ از پرواز پرندههای جنگی تا نمایش سامانههای موشکی
در فضای پیچیده روزهای ابتدایی پیروزی انقلاب، یکی از نهادهایی که برای انحلال آن از سوی برخی از گروهها و جریانها و شخصیتها، اصرار زیادی وجود داشت «ارتش» بود. دلایل طرفداران انحلال ارتش نیز متفاوت بود. فرضیه «طاغوتی بودن کادر فرماندهی و بدنه ارتش» سهم بزرگی در میان دلایل طرفداران انحلال ارتش داشت. فرضیهای که مشخص بود شناخت عمیقی از بدنه ارتش در آن وجود نداشت. امیر «ابراهیم گلفام» جانشین معاونت فرهنگی و تبلیغات دفاعی ستاد کل نیروهای مسلح پیشتر به خبرنگار گروه سیاسی گفته بود: جریانات و گروههای مختلفی در روزها و هفتههای نخست پس از پیروزی انقلاب، «انحلال ارتش» را دنبال میکردند. «چریکهای فدایی خلق» با دیدگاه مارکسیستی از جمله این گروهها بودند؛ این چریکها مدتی بعد به ۲ گروه اقلیت و اکثریت تبدیل شدند؛ اکثریت جمهوری اسلامی ایران و سیستم حکومتی نظام را پذیرفتند، اما اقلیت به مبارزه مسلحانه با نظام روی آوردند. «سازمان مجاهدین خلق» نیز که حقیقتاً نام «منافقین» برازنده آنهاست، دیگر گروهی بودند که برای انحلال ارتش، نظام را زیر فشار قرار داده بودند. یکسری از انقلابیون با این برداشت که انقلاب نیاز به یک ارتش جدید دارد، بدون ارتباط با گروهکهایی نظیر چریکهای فدایی خلق و منافقین، خواستار انحلال ارتش و ساماندهی یک ارتش جدید متناسب با اهداف انقلاب بودند. حتی برخی چهرههایی که در پیروزی انقلاب نقش داشتند نیز موافق انحلال ارتش بودند. حضرت امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری، دو چهره برجستهای بودند که در برابر همه فشارها و اظهارنظرها پیرامون انحلال ارتش ایستادگی کردند. این ۲ انسان بزرگمنش حقیقتا بر سیستم و بدنه ارتش، اشراف کامل داشتند.
بیشتر بخوانید: کتککاری ژنرالها پس از اهدا مدال! / محالی که در یک شب انجام شد
اگر ارتش نبود
در صورت انحلال ارتش مشخص نبود سرنوشت انقلاب نوپای اسلامی پس از راه افتادن غائلههای قومی و مذهبی در اقصینقاط کشور و بعد از آن هشت سال جنگ تحمیلی، به جا ختم میشد. امیر سرتیپ «رضا خرمطوسی» مشاور عالی فرمانده کل ارتش نیز پیش از این در گفتوگو با خبرنگار گروه سیاسی ، پیرامون این موضوع گفته بود: «از روز ۲۳ بهمن ۱۳۵۷ یعنی فردای پیروزی انقلاب، غائلههای مختلف نورس و نارسی در کشور شکل گرفت. مخالفت استکبار با انقلاب اسلامی مردم ایران از همان روز نخست پس از پیروزی انقلاب آغاز شد. این غائلهها عمدتاً از مناطق مرزی و حساس کشور که نسبت به سایر مناطق کشور مستعدتر بودند شکل میگرفت. در کشور عزیزمان ایران، ترکمنها، کردها، اعراب، بلوچها، ترکها و ... اقوامی هستند که به قدمت یک تاریخ چند هزار ساله، با یکدیگر و در کنار هم با صلح و صفا و صمیمیت زندگی میکنند. ضدانقلاب آن زمان خواست با ایجاد تفرقه و برانگیختن عصبیتهای قومی، کشور را تجزیه و حکومت را ساقط کند. بدین ترتیب از روز نخست پس از پیروزی انقلاب تا ۱۸ ماه پس از آن کشور درگیر تشنجهای نظامی شد. انصافاً ارتش هم از همان روز نخست وقوع این تحرکات، پای کار آمد و کارنامه درخشانی از خودش به جا گذاشت. اگر آن زمان کشور فاقد ارتش بود، معلوم نبود چه بلایی بر سر مرزهایمان میآمد. خدا رحمت کند شهیدان صیاد شیرازی، فلاحی و قرنی را».
بیشتر بخوانید: ۵ ویژگی خاص ارتش ایران
خواباندن غائلههای قومیتی
از فردای پیروزی انقلاب اسلامی، ضدانقلاب داخلی با تحریک دشمنان، غائلههای مختلف قومی و مذهبی در نواحی مختلف کشور به خصوص مناطق مرزی را به راه انداخت. پس از صدور فرمان امام خمینی (ره) مبنی بر اعزام ارتش به کردستان و دفاع از حریم مقدس اسلام، نیروهای ارتش مشتاقانه نبرد با مزدوران و وابستگان به شرق و غرب را آغاز کردند و در این رهگذر، بسیاری از افسران و درجهداران و سربازان خود را تقدیم انقلاب کردند. امیر سرتیپ «محمدحسن نامی» مشاور عالی فرمانده کل ارتش در همین زمینه به خبرنگار گروه سیاسی گفته بود: «مبارزه با ضد انقلاب در کردستان که اکثراً به صورت نامنظم و چریکی بود، ظرفیت زیادی را از ارتش گرفت؛ چراکه ارتش نیروی منظم بود و عمده درگیریها در کردستان و به صورت چریکی بود. البته ارتش پس از آغاز جنگ تحمیلی با تغییر وضعیتهایی که انجام داد مجدداً توان خود را به دست آورد و توانست کنترل کامل کردستان را به دست بگیرد. هم «وجود ضدانقلاب» و هم «جغرافیای وحشی کردستان» شرایط را برای ما در آن مقطع بسیار سخت کرده بود. در خاطرم است در زمستان ۵۸ یک بار با همه تجهیزات و مهمات و غذاها، به کوههای کردستان رفتیم و ۳ ماه آنجا ماندیم. باید برفها آب میشدند تا بتوانیم پایین بیاییم. گاهاً یک دسته به صورت کامل به ارتفاعات میرفتیم و چند مدت آنجا میماندیم. این ارتفاعات به دلیل آنکه استراتژیک بودند نباید از دست ما خارج میشدند. گاهاً ارتفاع این کوها به یک هزار و ۹۳۰ متر میرسید و ما پیاده و با وجود برف سنگین به بالای آن میرفتیم. امیر سرتیپ ناصر آراسته که زمانی هم جانشین فرمانده کل ارتش بودند، یک بار در هنگام رفت و برگشت به همین ارتفاعات، پایش بر روی مین رفت و چشمش را از دست داد. در یک رفت و برگشت، بر سر راهمان مین میگذاشتند. نیروی زمینی ارتش و هوانیروز در خواباندن غائله کردستان نقش بسزایی داشتند».
بیشتر بخوانید: خللی که بنی صدر در نیروهای مسلح ایجاد کرد/ماجرای بازگرداندن جنگندههای هوایی ایران توسط دولت موقت
ارتش و دفاع مقدس
با وجود آنکه تمرکز نیروهای ارتش در هفتهها و ماههای ابتدایی انقلاب به مبارزه با ضدانقلاب در مناطق مرزی معطوف بود، تجاوز ارتش بعث از سه محور به کشورمان، کار را برای نظامیان ایران اسلامی علیالخصوص نیروهای ارتش، دشوارتر از پیش کرد. در شرایط آشفته آن زمان که بنیصدر هم بر سر راه نظامیان، دستاندازهای زیادی ایجاد میکرد و به صحبتها و خواستههای آنان بیاعتنا بود، نیروی زمینی ارتش بلافاصله پس از تجاوز صدام به حریم خاکی کشورمان، با استقرار نیروهای خود در نزدیکترین نقطه با دشمنان بعثی، نقش مهمی را در تثبیت دشمن و عدم پیشروی آن داشت. تکاوران نیروی دریایی ارتش در خرمشهر نیز با همکاری نیروهای مردمی توانستند ۳۴ روز جلوی دشمن بعثی در خرمشهر را بگیرند و آنها را متوقف کنند. ۳۴ روز مقاومتی که معادلات نبرد صدام با ایران اسلامی را بر هم زد. نیروی هوایی ارتش نیز با اجرای سریع و متبحرانه عملیات کمان ۹۹ در فاصله یک روز از آغاز تهاجم ارتش بعثی به کشورمان (۱ مهر ۱۳۵۹) توانست ۸ پایگاه هوایی دشمن بعثی در نقاط مختلف خاک عراق را مورد اصابت قرار دهد و ضربهی سنگین به ناوگان هوایی صدام وارد سازد.
پس از گذشت یک سال از تجاوز دشمنان بعثی و اشغال برخی شهرها و روستاهای خوزستان و ارتفاعات ایلام توسط صدام، عزل بنیصدر و فرار او به خارج از کشور و همچنین بر عهده گرفتن مسئولیت فرماندهی کل قوا از سوی امام خمینی (ره)، برگه نبرد در جبههها را به سود نیروهای ایران اسلامی برگرداند. برگزاری عملیاتهای مشترک سپاه و ارتش با عنوانهای ثامنالائمه، طریقالقدس، فتحالمبین و بیتالمقدس به فاصله ۸ ماه (از مهر ۱۳۵۹ تا اردیبهشت ۱۳۶۱) عرصه نبرد را کاملا به نفع نیروهای ما تغییر داد.
تقدیم ۴۸ هزار شهید از سوی ارتش در دفاع مقدس سندی بر حقانیت این نیروی مخلص و جانفدای انقلاب اسلامی بود. نیرویی که فرمان تاریخی امام خمینی (ره) در سال ۱۳۵۸ آن را در خدمت انقلاب اسلامی نگه داشت.
دفاع مقدس در سال ۱۳۶۷ پایان یافت، اما فداکاریهای ارتش برای انقلاب اسلامی همچنان تا امروز ادامه دارد. استقرار و تامین امنیت در نواحی مرزی ایران، مشارکت در اقدامات مستشاری جبهه مقاومت علیه تروریستهای تکفیری، اقدامات مردمیاری و محرومیتزدایی و همچنین خدمترسانی در هنگام وقوع حوادث و بلایای طبیعی نظیر زلزله و سیل، از جمله اقدامات برجسته ارتش در ۳۱ سال سپری شده از پایان دفاع مقدس است.
امدادرسانی به سیلزدگان
در جریان سیل اخیر که چندین استان کشورمان را درگیر کرد و متاسفانه موجب تحمیل خسارات و تلفات بسیاری شد، ارتش جمهوری اسلامی همچون سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و بسیجیان، با تمام وجود وارد میدان شد و توانست هم در پیشگیری از تحمیل خسارات بیشتر و هم در زمینه امدادرسانی و خدمترسانی به سیلزدگان نقش بسیار موثری ایفا کند.
فرماندهان ارشد ارتش از همان ساعات اولیه وقوع سیل با حضور میدانی در مناطق آسیبدیده، اتاقهای بحران را به سرعت تشکیل دادند و توانستند با یک اقدام جهادی مانع از بروز فجایع بزرگتر شوند.
راهاندازی چندین بیمارستان صحرایی با امکانات و تجهیزات کامل و ویزیت و درمان رایگان مراجعهکنندگان، ساخت چندین پُل مواصلاتی در مدت زمان بسیار کوتاه، تخلیه آب منازل مسکونی مردم و پاکسازی معابر و راههای اصلی و فرعی، از جمله اقدامات ارتش جمهوری اسلامی ایران در جریان سیل استانهای گلستان، لرستان و خوزستان بود.
رژه سال ۹۸
رژه ۲۹ فروردین امسال ارتش جمهوری اسلامی ایران، از دو حیث با رژه سالیان گذشته تفاوت دارد.
نخست آنکه در شهرها و استانهای درگیر سیل، تنها یک رژه کوتاه موتوری با عنوان رژه خدمترسانی برگزار میشود و خبری از رژه نظامیان با ساز و برگهای مخصوص نخواهد بود. نیروهای شرکتکننده در رژه خدمترسانی قرار است پس از عبور از مقابل جایگاه ویژه رژه، برای ادامه روند امدادرسانی به سیلزدگان، به مناطق از قبل تعیین شده، اعزام شوند.
دومین تفاوت رژه امسال، پرواز پرندههای جنگی ایران در آسمان کشورمان است. امسال قرار است برای نخستین بار جنگندههای بومی صاعقه و کوثر در رژه ۲۹ فروردین از فراز جایگاه ویژه رژه عبور کنند. به گفته امیر «حمید واحدی» جانشین فرمانده نیروی هوایی ارتش «جنگنده بمبافکنهای صاعقه، کوثر، میگ ۲۹، اف۴، اف۱۴ و همچنین تانکرهای سوخترسان ۷۴۷ و ۷۰۷ در رژه روز ۲۹ فروردین امسال از پایگاههای تبریز، مهرآباد، همدان و اصفهان به پرواز در میآیند».
قرارگاه پدافند هوایی ارتش نیز در رژه ۲۹ فروردین امسال با نمایش سامانه موشکی اس ۳۰۰، صیاد ۲ و صیاد ۳ و همچنین رادارهای ارتفاع بلند و کوتاه و سیستمهای جنگ الکترونیک حضور خواهد داشت.
نیروی زمینی ارتش هم قرار است انواع تجهیزات زرهی، ضدزره، پهپادی، توپخانهای و بالگردی خود را به میدان رژه روز ۲۹ فروردین بیاورد.
به سیاق سالیان گذشته، امسال نیز رژه اصلی دریادلان نیروی دریایی ارتش با بهرهگیری از ناوشکنها، زیردریاییها و سایر تجهیزات بومی کشورمان در خلیج فارس برگزار میشود و قرار است تنها گوشهای از دستاوردهای این نیرو در رژه تهران به نمایش دربیاید.