وضعیت سدهای تهران
به گزارش گروه فضای مجازی ، استان تهران که بعنوان پایتخت کشور شناخته میشود دارای ۵ سد به نامهای سدهای کرج، لتیان، طالقان، لار و ماملو است که این سدها در مناطق مختلف تهران ساخته و مورد استفاده قرار گرفته اند و به سدهای پنجگانه استان تهران معروف اند. اما با توجه به بارشهای اخیر کشور که در مقایسه با سالهای گذشته افزایش چشمگیری داشته است امروز قصد دارد تا مطالبی در ارتباط این سدها، محل قرارگیری آنها و وضعیت سدهای پنجگانه شهر تهران پس از بارندگیها و ... را در اختیار شما قرار دهد.
بیشتر بخوانید:
- ورود ۱۵۰ میلیون مترمکعب سیلاب به سدهای تهران
- اگر یک ماه در استان تهران باران ببارد، سدها سر ریز نمیشود
- تداوم بارشها؛ عامل افزایش خروجی سد لتیان
معرفی سدهای پنجگانه پایتخت
سد لَتیان
سد لتیان بر روی رودخانه جاجرود که در ۱۰ کیلومتری شمال شرقی تهران و در جنوب شهر لواسان واقع شده است در سال ۱۳۴۲ عملیات احداث آن شروع و در سال ۱۳۴۶ به بهرهبرداری میرسد که حدود ۳۰ درصد از آب شرب شهر تهران را تأمین مینماید.
این سد بر روی رودخانه «جاجرود» با سطح حوزه آبریزی به مساحت ۶۹۸۰۰ کیلومتر مربع و با متوسط جریان آب سالانه به میزان ۳۵۰ میلیون مترمکعب در فاصله ۵ کیلومتری شهر جاجرود قرار دارد.
مشخصات سد لتیان
- نوع سد: بتنی پایهدار
- ارتفاع از پی: ۱۰۷ متر
- طول تاج: ۴۵۰ متر
- ظرفیت تخلیه سرریزها: ۱٬۷۵۰ متر مکعب بر ثانیه
- حجم مخزن: ۹۵ میلیون متر مکعب
سد امیرکبیر
سد امیرکبیر که به سد کرج نیز معروف است، بر روی رودخانه کرج واقع در شمال شهر کرج و در ۲۵ کیلومتری جادهٔ کرج به چالوس قرار دارد.
این سد را میتوان نخستین سد چندمنظورهٔ کشور دانست که یکی از منابع تأمین آب شهر تهران نامیده میشود که عملیات احداث سد امیرکبیر در سال ۱۳۳۷ آغاز و در سال ۱۳۴۲ به پایان رسیده است.
مشخصات سد کرج
- نوع سد: بتنی دوقوسی
- ارتفاع از پی: ۱۸۰ متر
- طول تاج: ۳۹۰ متر
- ظرفیت تخلیه سرریزها: ۱٬۴۵۰ متر مکعب بر ثانیه
- حجم مخزن: ۲۰۵ میلیون متر مکعب
- طول دریاچه: ۵٫۵ کیلومتر
سد لار
سد لار را میتوان یک سدی خاکی با هسته رسی دانست که در دهستان بالا لاریجان بخش لاریجان شهرستان آمل واقع شده است و جزء یکی از سدهای خاکی تأمینکننده آب آشامیدنی حوالی تهران و تأمینکننده آب مورد نیاز آبیاریهای کشاورزی منطقه محسوب میشود.
عملیات احداث سد لار در تاریخ ۱۳۵۳ آغاز و در سال ۱۳۶۱ به پایان رسیده است.
مشخصات سد لار
- نوع سد: خاکی
- ارتفاع از پی: ۱۰۵ متر
- طول تاج: ۱۱۵۰ متر
- عرض در پی: ۸۰۰ متر
- ظرفیت تخلیه سرریزها: ۹۶۰ متر مکعب بر ثانیه
- حجم مخزن: ۹۶۰ میلیون متر مکعب
- مساحت حوزه آبریز: ۶۷۵ کیلومتر مربع
سد طالقان
سد طالقان، سدی مخزنی محسوب میشود که عملیات احداث آن در سال ۱۳۸۱ در شهرستان طالقان از توابع استان البرز آغاز و در سال ۱۳۸۵ به پایان رسید.
مشخصات سد طالقان
- محل: ۱۳۵ کیلومتری شمال غرب تهران، شهرستان طالقان، استان البرز
- نوع سد: خاکی با هستهٔ رسی
- ارتفاع از پی: ۱۰۹ متر
- طول تاج: ۱٬۱۱۱ متر
- حجم مخزن: ۴۲۰ میلیون متر مکعب
- مساحت دریاچه: ۱۲ کیلومتر مربع
سد ماملو
سد ماملو معروف به دروازه، سدی در ۳۰ کیلومتری جنوب شرقی استان تهران است که بر روی رودخانه جاجرود و رودخانه فصلی دماوند در روستای ماملو ساخته شده است.
عملیات احداث این سد در سال ۱۳۷۶ آغاز و در سال ۱۳۸۹ به پایان رسید.
مشخصات سد ماملو
- نوع سد: خاکی با هسته رسی
- ارتفاع از پی: ۸۹ متر
- طول تاج: ۸۰۷ متر
- حجم مخزن: ۲۵۰ میلیون متر مکعب
آخرین وضعیت سدهای پنجگانه تهران
با تشدید بارندگی در استان تهران طی چند روز گذشته، حدود ۱۵۰ میلیون مترمکعب سیلاب وارد سدهای استان تهران شده که این امر سبب شد تا بخش زیادی از حجم این سیلابها در سدهای لتیان، امیرکبیر، طالقان و ماملو مهار و کنترل شود.
لازم به ذکر ست که، با توجه به ظرفیت تخلیهای که در رودخانه کرج و جاجرود وجود دارد، علاوه بر مهار سیلابهای رخ داده در استان تهران، تغذیه مصنوعی در پاییندست این دو سد انجام شود و اکنون ۲۶۰ میلیون مترمکعب از ظرفیت مخازن سدهای استان برای موج بعدی بارندگیها و مهار سیلابهای پیشرو خالی نگه داشته شده است.