قرار دادن نام سپاه در لیست گروههای تروریستی مخالف با موازین حقوقی و بین المللی است/ لزوم واکنش سریع هر سه قوا به این حرکت/ به حرفهای اروپاییها اعتمادی نبوده و نیست
دکتر مسعود اخوان فرد، استاد حقوق بین الملل در گفتوگو با خبرنگار گروه حقوقی و قضایی در رابطه با این اقدام دولت آمریکا گفت: اقدام دولت آمریکا مبنی بر قرار دادن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در لیست فهرست گروههای تروریستی بار دیگر چهره نفاق بین المللی را آشکار کرد.
حقوق بشر مورد ادعای امریکا دروغین است
وی گفت: کشور آمریکا خود را مدعی دموکراسی و حقوق بشر میداند؛ اما اکنون با دموکراسی و حقوق بشر دروغین آمریکایی مواجه هستیم. علت این حرف هم این است که مبحث امنیت ملی از جمله مباحثی میباشد که هم مبتنی بر حقوق بشر و هم حقوق شهروندی هر کشور و هم بر اساس منافع ملی یک کشور جزئی از خواسته عمومی و ترجمان دموکراسی در زبان رایج بین المللی است.
هیچ کشوری حق ندارد که سازمانهای امنیتی یک کشور را تروریستی معرفی کند
این استاد دانشگاه تصریح کرد: بنابراین هیچ کشوری حق ندارد که سازمانهای مربوط به امنیت ملی یک کشور را در فهرست گروههای تروریستی قرار بدهد. به لحاظ اینکه این سازمانها و تشکلها و بخش نظامی و نیروهای مسلح هر کشور بر اساس نظر مردم و نظام حقوقی آن کشور تشکیل شده اند. خصوصا سپاه پاسداران ایران که در قانون اساس جمهوری اسلامی ایران به آن اشاره شده است.
اخوان فرد ادامه داد: بنابراین این اقدام آمریکا به نوعی مقابله با هرگونه قانونگرایی است، یعنی کسانی که مدعی مباحث حقوقی هستند با این اقدام خودشان قانونگریزی را ترویج میکنند.
اقدامات آمریکا مخالف موازین حقوقی، بین الملل و حقوق بشری است
این حقوقدان بین الملل افزود: نکته دیگر این است که این حرکت بر اساس موازین حقوق بین الملل و مشخصا معاهداتی که مابین طرف آمریکایی با طرف ایرانی از قدیم بوده است مثل معاهده مودت و چه بیانیه الجزایر و چه معاهده اخیر موسوم به برجام که از آن خارج شد خلاف است؛ لذا ما همه اقدامات آمریکا را مخالف موازین حقوقی، حقوق بین الملل و روابط و موازین حقوق بشری میدانیم.
وی بیان کرد: قطعاً تبعات این حرکت در چارچوب نظام بین المللی متوجه دولت آمریکا است، به دلیل اینکه خود آمریکا باعث ایجاد این تنش شده است.
اخوانفرد ادامه داد: تبعات این اقدام در موضوعات مختلف، در اشکال مختلف امنیتی، اقتصادی، حقوقی، اجتماعی و ابعاد فرهنگی دامن آمریکا را خواهد گرفت، به دلیل اینکه خود آنها آغازگر این حرکت شدند. به ویژه در روز بیست فروردین سال ۵۸ که روز قطع رابطه با آمریکا است.
این اقدام در ادامه دشمنی چهل ساله آمریکا با ایران است
این حقوقدان بین الملل خاطرنشان کرد: این اقدام آمریکا نشان دهنده یک اقدام نابخردانه بوده است. البته از نظر ما حرکت آمریکا در ادامه روند ۴۰ ساله اقدامات خصمانه و خرابکارانه آمریکا قابل توجیه است و در این رهگذر برخی کوته نظران تحلیل نکنند که این اقدام مربوط به دولت ترامپ است درحالیکه این ماهیت نظام سرمایه داری مبتنی بر صهیونیسم بین الملل و تفکر استکباری آمریکای جهانخوار است.
اخوانفرد توضیح داد: این اقدام آمریکا از ذات آمریکا بر میآید؛ بنابراین برخی به دنبال تقسیمبندی و تخصیص اینکه مثلا اینها جمهوری خواه هستند یا دموکرات و امثال آن نباشند. این نگاه غرب زدگان داخلی ما را به آدرسهای غلط رهنمون میکند. چون به عنوان مثال ما بیشترین میزان تحریمها را در زمان دموکراتهایی نظیر کارتر و اوباما و کلینتون داشتهایم.
هیچ تفاوتی بین مسئولان آمریکایی وجود ندارد
وی افزود: ما هیچ فرقی را در رفتار مسئولان آمریکایی در طی این چهل سال ندیده ایم؛ لذا هر تفکری که ما را به سمت معامله و مبادله با طرف آمریکایی رهنمون کند نوعی آدرس غلط دادن است. چون این تفکر طبل رسوایی اش مدتهای زیادی است به صدا درآمده.
این استاد دانشگاه به منافع ملی هم تاکید کرد و گفت: بنابراین در این رابطه صرفا بر اساس تئوری نظام ولایی باید حرکت کنیم. باید با پیروی از منویات ولی امر مسلمین و بر اساس نگاه استکبارستیزانهای که امام راحل و مقام معظم رهبری داشته و دارند حرکت بکنیم و هرگونه نرمش خارج از اصول و نگاه سازش مدارانه مخالف منافع ملی است.
قوه مقننه باید هرچه سریعتر مقابله به مثل کند
اخوان فرد درباره واکنش ایران هم به این اقدام گفت: انتظار این است که هر سه قوه در این عرصه حرکت مشخص و تعریف شدهای داشته باشند. از قوه مقننه انتظار این است که در مقابل بیش از ۲۰۰ مصوبه کنگره و نمایندگان آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران حداقل در این مقطع یک مصوبه قانونی و حتی با سه فوریت را تنظیم کنند که به نوعی مقابله به مثل باشد.
وی گفت: البته این را هم باید دانست که ما در این مسئله در دنیا تنها نیستیم، چون برخی فکر میکنند ما تنها هستیم. در حالی که اینگونه نیست و افکار عمومی بین المللی در این رابطه ما را حمایت میکنند.
جلوگیری از ارسال کمکهای جهانی به ایران مغایر با موازین حقوق بشر است
این حقوقدان عرصه بین الملل تصریح کرد: همچنین از قوه قضاییه انتظار میرود که در این خصوص با نگاه حقوق عمومی و حقوق عامه که مورد تاکید مقام معظم رهبری هم است اقدام شایسته انجام دهد. بخصوص اقدام اخیر آمریکا در جلوگیری از ارسال کمک به سیل زدگان که اقدامی مغایر با حقوق شهروندی و مغایر با حقوق بین المللی است را مورد دقت نظر قرار دهند و به آن ورود کنند.
اخوان فرد اظهار کرد: در این رابطه فکر میکنم که دادستانی کل کشور و مدعی العموم بتواند طرح مبحث کند و پیگرد قانونی را در عرصه بین الملل داشته باشد.
این استاد دانشگاه به عکس العمل قوه مجریه هم اشاره کرد و گفت: از قوه مجریه هم این انتظار وجود دارد که در تعاملات بین المللی خود حساب آمریکا و آمریکامداران مثل اروپای را مورد محاسبه قرار دهد و به فکر تعاملات جدید باشند.
اروپا دنباله رو و پادوی آمریکا است
وی افزود: معتقد هستیم آمریکا و اروپا در این موضوعات یکی هستند. البته اروپا به نوعی دنباله رو و پادو آمریکا است؛ بنابراین دولت جمهوری اسلامی ایران در این خصوص بایستی مواضع خود را در ابعاد سیاسی، اقتصادی و معادلات بین المللی به خصوص خرید و فروشهای رایج تبیین و مشخص کند.
اخوان فرد درباره اقدام شورای عالی امنیت ایران در واکنش به این حرکت آمریکا هم گفت: موضوع اعلامی از سوی شورای عالی امنیت ملی یک حرکت نمادین است که ارزش بسزایی دارد و مورد تقدیر است. اما اثرات آن باید در مجموعههای نیروهای مسلح، دولت و سیار قوا به شکل عملیاتی دیده شود. یعنی به طور خاص وقتی ما نیروهای مسلح آمریکایی را در غرب آسیا به عنوان تروریست میدانیم طبعا در تعاملات با کشورهای منطقه باید نگاه جدیدی را داشته باشیم.
اخوان فرد در ادامه درباره اقدام اتحادیه اروپا در تمدید تحریمهای حقوق بشری علیه ایران گفت: این اقدام اروپا در تحریم های جانبدارانه علیه ایران کار جدیدی نیست. البته اقتصاد اروپا همانطوری که میدانید وابسته است. یعنی به نوعی پیرو آمریکا بوده و یک اقتصاد بی اراده دارد که دنبال رو سیاستهای آمریکا است؛ بنابراین بحثی که به نام اینستکس و یا هر عنوان دیگر در جهت تعاملات مالی با ما مطرح کردند به قول مقام معظم رهبری یک شوخی تلخ و گزنده است.
به حرفهای اروپایی اعتمادی نبوده و نیست
این حقوقدان عرصه بین الملل افزود: بنابراین به حرفهای اروپایی اعتمادی نبوده و نیست و طبعا ما از این رهگذر فقط وقت کشی آنها را شاهد هستیم.
وی توضیح داد:لذا حرف این است که نباید به اروپا تکیه کنیم، همانگونه که ما از برجام به جایی نرسیده ایم از تعامل و اعتماد به اروپا هم به جایی نمیرسیم. بلکه مشکلات ما را افزون میکند. پس تعامل با اتحادیه اروپا حتما سودی برای ما نخواهد داشت.
اخوانفرد در پایان گفت: بر این اساس توصیه اکید میشود که به نیروهای داخلی اعتماد گردد. یعنی سیاستهای اجرایی باید با تکیه بر مردم مقاوم و شریف ایران پیش رود.