اجرای توافقات مشترک ایران و عراق منجر به رونق تولید و توسعه صادرات می شود
وی با بیان اینکه این سفر آثار سیاسی و اقتصادی فراوانی داشت، افزود: در مدت کمی بعد از سفر، بخشی از اجرای توافقات که یکی از آنها عدم اخذ هزینه روادید بین دو کشور بود، اجرایی شد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت اضافه کرد: تفاهمات در راستای تسهیل در حوزه تامین زیرساخت، تجارت، حمل نقل جاده ای، موضوعات کنسولی، بیمه ای، استاندارد، ترانزیت و... است که به طور مثال در حوزه ریل، احداث راه آهن شلمچه به بصره تفاهم شد.
به گفته رحمانی، یکی از مواردی که بین دو کشور تفاهم شد، افزایش مبادلات تجاری به ۲۰ میلیارد دلار تا سال ۱۴۰۰ بود.
وی افزود: محور تحقق این هدف، این دو وزارتخانه است و مواردی که نیاز است برای آن کمیتههای تخصصی مشترک تشکیل شود را نیز تسریع میبخشیم.
وزیر صنعت،معدن و تجارت افزود: این موضوع خواست دو دولت و ملت و به نفع کشورها است، در این جهت، یکی بحث تعرقه تجارت ترجیحی بود که باید به تجارت ازاد بین دو کشور برسیم که در این زمینه ضرورت دارد به کارگروهها دستور آغاز مذاکرات را بدهیم.
رحمانی با اشاره به تاکید روسای جمهور دو کشور بر احداث شهرک مشترک مرزی، گفت: پیشتر ۸ نقطه را برای این کار معرفی کردیم که احداث این شهرکها در حوزه اقلیم و جنوب عراق تفاهم شد و باید کمیتهها فعالیت خود را برای مکان یابی و فراهم کردن شرایط شروع کنند.
وی با بیان اینکه باید کمیته مشترک بازرگانی تشکیل دهیم، گفت: تایید شرکت بازرسی استاندارد یکی از خواستههای ایران از طرف عراقی است که این اقدام روابط تجاری بین دو کشور را تسهیل میکند.
وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: در خصوص صادرات فنی و مهندسی نیز ظرفیت خوبی وجود دارد و شرکتهای دو طرف میتوانند فعالتر باشند و صرفا موانع جزیی وجود دارد که قابل رفع است.
علاقه به توسعه روابط
عبدالمجید جاسم، وزیر تجارت عراق در دیدار با وزیر صنعت، معدن و تجارت سفر هیات عالی رتبه عراقی به ایران را پیامی اشکار مبنی بر اهمیت و علاقه وافر عراق بر توسعه روابط با جمهوری اسلامی ایران خواند و گفت: روابط بین دو کشور ریشه در هزاران سال دارد و طولانیترین مرز را نیز در میان همسایگانمان با جمهوری اسلامی ایران داریم.
وی افزود: برنامهای که نخست وزیر عراق مطرح کردند مبتنی بر گشایش و ازادی در روابط اقتصادی با همسایگان به ویژه ایران است.
او با اشاره به امضای توافقاتی که دو کشور در عراق به تفاهم رسیده بودند، اظهار کرد: مهمترین بند این تفاهم معافیت از پرداخت هزینه بابت روادید میان ملتهای دو کشور است که ما سریعا نتایج این مصوبات خیلی مهم را با افزایش تردد مردم دو کشور به ویژه تجار خواهیم دید.
او افزود: فضا هم اکنون برای ورود تجار و سرمایه گذاران ایرانی به عراق اماده است.
عبدالمجید جاسم راه اندازی خط ریلی شلمچه به بصره را مهمترین توافق دیگر دو طرف خواند و گفت: پیشتر توافقنامه احداث این راه آهن امضا شده بود که حال به مرحله اجرای توافق ورود کرده ایم و این موضوع نیز مستلزم تشکیل کارگروه مشترک است.
وزیر تجارت عراق ادامه داد: عراق برای توسعه روابط با ایران با وجود موانع تحریمهای تحمیلی امریکا که بعضا در این راه سنگ اندازی میکند، اماده است.
او افزود: دلیل اصلی برای اثبات این ادعا، دعوت نخست وزیر عراق از رییس بانک مرکزی ایران برای سفر به کشور ما و دیدار با رییس کل بانک مرکزی عراق برای عبور از موانع موجود است.
جاسم با اشاره به طرح ایجاد شهرکهای صنعتی مشترک بین دو کشور گفت: عراق با دیگر همسایگان هم در این باره اقداماتی داشته که اجرایی شدن ان در ارتباط با ایران نیارمند تشکیل کارگروه است.
او تاکید کرد: در این خصوص ما منتظر پیشنهادات ایران هستیم تا ان را بررسی کنیم.
وزیر تجارت عراق با اشاره به موضوع معافیت تعرفه گمرکی کالاهای ایرانی اضافه کرد: عراق با دیگر کشوره از جمله اردن چنین توافقاتی داشته است، هرچند در مورد ایران نیاز به گفتگو و بررسی کارشناسی بیشتری دارد.
وزیر تجارت عراق درباره درخولست ایران مبنی بر تایید شرکتهای استاندارد گفت: این موضوع را پیگیری کردیم که با توجه اینکه سازمان استاندارد عراق مطابق برنامههای جهانی فعالیت میکند اگر شرکتهای معرفی شده مطابق فعالیت این سازمان باشد این کار صورت میگیرد و من این موضوع را به رییس سازمان استاندارد عراق منتقل میکنم.