معماری مساجد تبلور خلاقیت دینی هنرمندان است
به گزارش میزان، نمایشگاه و همایش نماز در آینه میراث فرهنگی با حضور مسعود سلطانی فر معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی و جمعی از اندیشمندان، فرهیختگان عرصه علم و فرهنگ و هنر در موزه ملی ایران افتتاح شد.
مسعود سلطانی فر معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در این مراسم با بیان این مطلب که این حرکت فرهنگی که از ماه ها پیش در سازمان میراث فرهنگی پایه نهاده شد تا تاثیری در اشاعه فرهنگ نماز و نماز خوانی داشته باشد امروز به بار نشست، گفت: تمامی تلاش همکاران ما در سازمان در قالب این نمایشگاه و همایش به علاقمندان ارائه شد امید که بتواند در گسترش و معرفی هر چه بهتر فرهنگ نماز کمک کننده باشد.
وی افزود: قرآن مجید چنین می فرماید " آنهایی که نماز را بر پا می دارند، در نماز خشوع و فروتنی دارند، از سخن بیهوده پرهیز می کنند" این آیات ارزشمند بیانگر محتوای کلام و ارزش والای نماز و نمازگزار در دین مبین اسلام است.زیباترین چشم اندازی که سرشت انسان را به تصویر می کشد، زمانی است که او به نماز قامت بسته است، این تصویر زیبا و چشم نواز، آنگاه که در تمام زوایای خود دیده شود، ما را در برابر جلوه بی بدیل یک فرهنگ و تمدن قرار داده و تصویری بیمثال را از میراث فرهنگی، در پیوند با فرهنگ دینی و آیینی ملل مسلمان نقش می زند.
وی گفت: معماری پرشکوه مساجد، هنرهای اسلامی و آیین هایی که فرهنگ معنوی ملل مسلمان را متبلور می سازد، مثال بسیار روشنی بر این سخن است. در کشور ما ایران معماری مساجد نشان دهنده ذوق و تبلور خلاقیت دینی هنرمندان است.
سلطانی فر ادامه داد: این تصور که نماز تنها رفتار عبادی است، ما را از دیدن بخش مهمی از ابعاد فرهنگی نماز محروم می کند.به واقع نماز یکی از جلوه ها و جنبه های کلیدی میراث فرهنگی و تمدنی ملل مسلمان از جمله ایرانیان در طی تاریخ بوده است و خود خاستگاه و سرچشمه الهام برای شاعران و هنرمندانی بوده که بی آثار آنان امروزه نمی توان تصویری کامل و تمام قد از میراث فرهنگی و تمدنی ایرانیان مسلمان داشت.
معاون رئیس جمهور در پاسخ به این سوال که آیا می توان از معماری پرشکوه و پر عظمت ایرانیان بدون یادآوری معماری مساجد سخن گفت؟ افزود: بر این اساس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری همایش علمی، نمایشگاه و دیدارگاهی را برپا داشت تا وجوه تمدنی و فرهنگی نماز را در میراث فرهنگی کشور از جمله وجه بارز آن در مساجد را با کمک اندیشمندان، محققان و هنرمندان آشکار سازد.
وی همچنین تصریح کرد: امیدوارم که تلاش یادشده به سهم خویش جایگاه فرهنگی و تمدنی نماز در میراث فرهنگی ایرانیان مسلمان را آشکار سازد.در عین حال به سهم خود خرسندم که نمایشگاه نماز در آینه میراث فرهنگی از یکسو به ایام مبعث رسول خدا حضرت محمد مصطفی ( ص) و از دیگر سو به هفته بزرگداشت میراث فرهنگی پیوند خورده است.
رئیس سازمان میراث فرهنگی تاکید کرد: به باور من ملتی که گذشته خود را نمی شناسد و به بازیابی هویت و پیشینه خود و ثبت و ضبط بهینه شناسنامه تاریخی و فرهنگی خود دست نمی زند، نمی تواند و نباید از حال و آینده سخن بگوید.
وی در پایان چنین افزود: در کند و کاو تاریخ گذشته و به ویژه تمدن ایرانی اسلامی این کهن سرزمین بی تردید جایگاه نماز به عنوان مهم ترین میراث معنوی چشم ها را چنان می نوازد که امید به آینده ای سرشار از تعالیم عالیه دین مبین اسلام را دوچندان می سازد.