دعا کافی نیست
اگر دعا بهتنهایی کافی بود، چرا این همه سختی و دشواری را تحمل کنند؟ بله دعا لازم است و باید همة مراحل کار و تلاشمان همراه دعا باشد.
دعا در روزهای نخست اسلام، نقش بسیار مؤثری داشت و مسلمانان در زندگیشان و در برقراری ارتباط با خدا از آن بهره میبردند، اما بهتدریج مثل همه چیز و مثل بسیاری ارزشهای اسلامی، مفهوم اصلی خود را از دست داد و چنان شد که همة مسلمانان یا دست کم برخی آنان با این طرز تفکر که دعا کافی است، کار و تلاش را و درمان بیماری و دست به کار شدن و آماده کردن خود را برای برطرف کردن مشکلات بزرگ و کوچک رها کردند و به دعا اکتفا کردند. اگر کسی مریضی داشته باشد، به جای اینکه با مراجعه به پزشک بیماری خود را درمان کند، به دعا بسنده میکند و چنین باور دارد که دعا مستقلاً مایة شفا و بهبود بیماری است.
رسول خدا (ص) و ائمة اطهار (ع) هیچگاه به دعا اکتفا نکردند. پیامبر (ص) در جنگ، مانند فرماندهان نظامی، سپاه را با تدبیر نظامی سر و سامان میداد، روحیهها را بالا میبرد، نقاط ضعف را برطرف میکرد، مواضع راهبردی اتخاذ میکرد و دستور میداد که سپاه در دامنة کوه بجنگد یا دفاع کند یا مستقر شود. بعد از کسب این آمادگیها دست به سوی آسمان برمیداشت و از خدا درخواست یاری و پیروزی میکرد. هیچگاه ندیدند که او به دعا بسنده کند.
اگر دعا بهتنهایی کافی بود، چرا این همه سختی و دشواری را تحمل کنند؟ بله دعا لازم است و باید همة مراحل کار و تلاشمان همراه دعا باشد. قرآن کریم میگوید: «فَإِذَا عَزَمْتَ فَتَوَکَّلْ عَلَى اللّهِ.» میرمؤمنان علی (ع) به آن پیرزن فرمود: مقداری قطران به دعایت اضافه کن. قبلاً در این باره صحبت کردهایم که انسان در زندگی خود باید کار کند، تلاش کند، از اسباب مادی استفاده کند و بعد از آنکه همة توان خود را به کار برد، از خدا که گرهگشا و چارهساز حقیقی است، کمک بخواهد. باید اول تلاش کنیم، سپس به انتظار برآورده شدن دعاهایمان بنشینیم. اما دعا، طبق فرمودة امام (ع)، بهتنهایی در حق کسی که کار و تلاش را رها کرده، مستجاب نمیشود. همة امور و شئون ما چنین است و دعا بهتنهایی کارساز نیست.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *