با «سایه و مرگ تصویرها» آشنا شوید
«سایه و مرگ تصویرها» که نخستین کتابی است که از این نویسنده عراقی به فارسی ترجمه و منتشر شده، علاوه بر مطرح کردن برخی مسائل فلسفی، از رویدادهای روزگار معاصر نیز سخن به میان میآورد.
در این رمان نویسنده در عین حال که به مسائل خاورمیانه (همچون مسئله داعش و سایر گروههای تکفیری) میپردازد، با پیش کشیدن این سوال که آنچه زندگی میکند، من است یا تصویر من؟ مفاهیم و دیدگاههای ظریف فلسفی و روانشناختی را مطرح میکند.
وی همچنین از سوی دیگر از موضوعات عادی و روزمره زندگی (همچون آشپزی و طرز پختن غذاهای متنوع روزانه) سخن میگوید.
عطا محمد که خود مجبور به ترک وطن شده و سالهاست به عنوان پناهنده در اروپا زندگی میکند، در این کتاب رؤیاها و آرزوهای مهاجران و پناهندگان و نیز رنجها و مشکلات آنان را به بهترین شکل ممکن تعبیر میکند.
در بخشی از این کتاب میخوانیم:
آگهی تبلیغاتی هیچچیزی را به ما نمیفروشد، بلکه رویاهای ما را میخرد. آگهی تبلیغاتی رویای زنها را برای پختن یک دیگ برنج خوشطعم و بو و رویاهای مردها را برای یک وعده غذای شاهانه میخرد. رویای شامپویی که موهامان را همچون ابریشم لطیف میکند... رویای یک فنجان چای خوشبو که با اولین جرعه آن خستگی از تنمان بیرون میرود... رویای یک وسیله ورزشی که با سوزاندن و آبکردن چربیهای بدن، مردها را بهشکل هرکول و زنها را به شکل ونوس درمیآورد... رویای جوانشدن از راه مصرف نوعی رنگ مو که شادابی و سیاهی را به موهای پیر و فرسوده برمیگرداند... رویای کرمهایی که چینوچروک چهره را از میان میبرند... رویای جذب زنها با یک اودکلن فرانسوی و یا شیفتهکردن مردها با کرم آرایشی لورآل.
همچنین لازم به یادآوری است، از این نویسنده کرد عراقی تاکنون ۱۴ رمان و مجموعه داستان منتشر شده و او با همین آثار توانسته است جایگاه خود را در ادبیات کردی تثبیت کند، چنانکه در نخستین دوره برگزاری جشنواره گلاویژ در سال ۱۹۹۶ تنیز جایزه نخست بخش داستان را به خود اختصاص داد، در سال ۲۰۱۵ جایزه شهید سردشت عثمان را برای رمان خواجه نصیرالدین دریافت کرد و یک سال بعد در ۲۰۱۶ جایزه کانون روشنگری اندیشه را به خود اختصاص داد.