مکانهای دیدنی تهران برای سفر در نوروز
به گزارش گروه جامعه ، تهران یکی از شهرهای مهم ایران است که از زمان حکومت قاجاریان، به دستور آقامحمدخان قاجار، به عنوان پایتخت ایران انتخاب شد و تاکنون نیز این عنوان را حفظ کرده است. سرزمینی با وسعتی کلان و جمعیتی بسیار که از آن، چون کلان شهری در قلب ایران یاد میشود.
این نقطه از کشور، با حضور جاذبههای طبیعی، تاریخی و فرهنگی میتواند گزینهی مناسبی جهت گردش و مسافرت در نظر گرفته شود و با یک برنامه ریزی خوب و مناسب، یک تهرانگردی جالب و هیجان انگیز را تجربه کرد.
کاخ نیاوران
مجموعهای از بناهای کهن و تاریخی که قدمت آنها به دوران حکومت قاجار و پهلوی باز میگردد از دیگر جاذبههای گردشگری شهر تهران است که به کاخهای نیاوران شهرت یافته است. این اثر در زمینی به مساحت ۱۱ هکتار و متشکل از باغ (به دستور فتحعلی شاه قاجار در این محوطه باغی ساخته شد)، کاخ نیاوران، کاخ صاحبقرانیه (به دستور ناصرالدین شاه احداث شده است)، کوشک احمدشاهی، چند گلخانه و مدرسهی اختصاصی پهلوی است. البته پس از به سلطنت نشستن محمدرضا پهلوی و به دستور وی، تعدادی از بناهای آن تخریب و پس از آن به بازسازی و ساخت کاخ به سبک مدرن اقدام شد. وی این کاخ را برای سکونت خود و خانواده اش در نظر گرفت. امروزه بازدید از این مجموعهی تاریخی برای عموم آزاد است.
کاخ گلستان
عمارتی با پیشینهای حدود ۴۴۰ سال و متعلق به دو حکومت زندیه و قاجاریه، در شهر تهران وجود دارد که به کاخ گلستان شهرت یافته است. جالب است بدانید که پروسهی ساخت آن از زمان سلطنت آقا محمدخان قاجار آغاز شده و در زمان پادشاهی فتحعلی شاه به پایان رسیده است. البته «گلستان» نام یکی از تالارهای این مجموعه است که به نظر میرسد در دوران حکومت شاه عباس صفوی شروع شده و پس از گذشت چندین سال به پایان رسیده است. شمس العماره، ایوان تخت مرمر، کاخ ابیض، حوض خانه، خلوت کریم خانی، عمارت بادگیر، تالار آینه، تالار سلام، تخت مرمر، تالار الماس، تالار برلیان، تالار عاج و حوض خانهی عمارت بادگیر از بخشهای مختلف این کاخ محسوب میشود.
عمارت مسعودیه
از دیگر جاذبههای گردشگری شهر تهران، میتوان به عمارتی بازمانده از دوران حکومت قاجاریان اشاره کرد که به فرمان مسعود میرزا از حاکمان وقت در اصفهان احداث شد و از این رو به نام عمارت مسعودیه شهرت یافت. این بنای قدیمی در اواخر قرن ۱۳ هجری قمری به معماری استاد شعبان معمارباشی و نظارت رضا قلی خانی طراحی و ساخته شد.
اولین موزهی ملی ایران و نخستین کتابخانه در قسمتی از عمارت مسعودیه احداث شده است
از ساختمانهای اصلی این اثر میتوان به عمارت دیوان خانه، عمارت سید جوادی، عمارت سفره خانه، حیاط خلوت، عمارت حیاط خلوت سردر پیاده رو، عمارت سردر کالسکه رو، باغ دیوان خانه، حیاط مشیری، حیاط سید جوادی و عمارت مشیرالدوله اشاره کرد. جالب است بدانید که اولین کتابخانه و موزهی ملی ایران در قسمتی از عمارت مسعودیه احداث شد و نیز در سال ۱۳۴۵ به عنوان اولین وزارت خانهی آموزش و پرورش نیز لقب گرفت.
موزه ملی ایران
مجموعهای از آثار تاریخی ارزشمند و مهم تاریخی و ماقبل تاریخ ایران در دو عمارت جدا از هم به نام هام موزهی ایران باستان و موزهی دوران اسلامی نگهداری میشود که در کنار هم به نام موزهی ملی ایران شناخته میشود. موزهی ملی ایران، نخستین موزهی رسمی ایران است که از آن به عنوان موزهی مادر یاد میشود و پروسهی ساخت آن از سال ۱۳۲۳ شروع و سرانجام در سال ۱۳۲۹ به پایان رسید و با ایجاد وقفهای چند ساله، سرانجام در سال ۱۳۷۵ به بهره برداری رسید.
موزهی ملی ایران، نخستین موزهی رسمی ایران است
جالب است بدانید که این موزه مهمترین و باارزشترین موزهی کشور در زمینهی نگهدای، پژوهش و نمایش مجموعههای باستان شناسی ایران است و بنای ساختمان موزه نیز از دید معماری جذاب است. به گونهای که نظر بسیاری از توریستهای خارجی و گردشگران داخلی را برای بازدید به خود جلب کرده است.
موزه فرش ایران
از دیگر جاذبههای گردشگری تهران، عمارتی است با مساحتی حدود ۳۴۰۰ متر مربع که نمای بیرونی آن با الگوبرداری از دار قالی طراحی و ساخته شده است. این بنا به دستور فرح پهلوی و به عنوان موزهی فرش ایران احداث شد که میتوان قالیهایی ارزشمند و تاریخی از قرن نهم هجری قمری تا عصر حاضر را در آن مشاهده کرد.
نمای بیرونی موزهی فرش، به صورت دار قالی طراحی و ساخته شده است.
طراح این ساختمان «عبدالعزیز فرمان فرمانیان» است که آن را به صورت دو تالار طراحی کرده است. گردشگران در بازدید از این موزهی جالب، به تماشای ۱۵۰ قطعه فرش در طبقهی همکف، بازدید از نمایشگاههای فصلی و موردی و دیدن از کتابخانهی موزه با حدود ۳۵۰۰ جلد کتاب به زبانهای آلمانی، عربی، فرانسه و فارسی میپردازند.
مجموعه سعد آباد
مجموعهای از کاخها و ساختمانهای شاهان ایرانی که از قدمتی متعلق به دوران حکومت قاجاریان برخوردار است، در یکی از خوش آب وهواترین مناطق تهران و شمالیترین نقطه این شهر ساخته شده است. در این محوطهی تاریخی پس از به سلطنت رسیدن پهلوی، حدود ۱۸ کاخ احداث شد که هر کدام متعلق به یکی از اعضای این خاندان بود. کاخ بهمن، کاخ مادر، کاخ احمدشاهی، کاخ اختصاصی، کاخ ملکه مادر، کاخ سبز، کاخ موزهی سفید، موزهی فرشچیان، موزهی نگارستان، موزهی مینیاتور استاد آبکار، تنها قسمتهایی از این مجموعهی عظیم است که بازدید از آن خالی از لطف نیست.