سلیقهها و جناحهای مختلف از انتصاب آقای رئیسی استقبال کردهاند/ دستگاه قضا در استفاده از فناوریهای نوین از بسیاری از دستگاههای دیگر جلوتر است
وی گفت: از همه عزیزان تشکر میکنم که دعوت قوه قضاییه را اجابت کردند و در این جلسه که برای تکریم و گرامیداشت دو خدوم دلسوز و عالم جمهوری اسلامی، برگزار شده است حضور یافتند.
حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژهای ادامه داد: خداوند را بابت همه نعمتها خصوصاً نعمت جمهوری اسلامی و، ولی فقیه سپاسگزارم. چهار دهه از انقلاب اسلامی گذشته است و الحمدلله جمهوری اسلامی مراحل بسیار بالایی را از آنچه که مورد نظرش بوده طی کرده و اکنون با هدایت، ولی امر و تلاش مسئولان و مردم و با همه گرفتاریهایی که دشمنان به خصوص شیطان بزرگ در این مسیرانقلاب ایجاد کردند، در حال رسیدن به اهداف خود است.
معاون اول دستگاه قضا گفت: قوه قضاییه در طول ۴۰ سال اخیر با همراهی مردم و حضور مسئولان دلسوز و تلاشهای شبانه روزی مدیران و مسئولان توانسته است خدمات زیادی را به نظام اسلامی و مردم عزیز تقدیم کند.
وی افزود: در دهه اول انقلاب با ریاست مرحوم آیت الله شهید بهشتی و سایر اعضای شورای قضایی و سپس آیت الله یزدی و مرحوم شاهرودی و پس از آن در دهه ۴۰ انقلاب با حضور آیت الله آملی لاریجانی این مسئولیت خطیر در قوه قضاییه موفقیتهایی داشته است؛ اما طبیعتاً تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله داریم.
حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژهای بیان داشت: قوه قضاییه در زمان انقلاب و در تثبیت آن و نیز پس از آن نقش بسیار موثری داشته است. همچنین در گرفتن حق مظلوم از ظالم و برگرداندن اموال بیت المال و حراست از آنها تلاشهای فراوانی کرده است.
معاون اول دستگاه قضا اظهار داشت: در دهه چهارم انقلاب و پس از ریاست آیت الله آملی که عالمی وارسته، عامل، تیزبین و حقیقتاً دقیق در امور با مشورت با خیرخواهان چه در داخل و چه در خارج از قوه قضاییه و با همراهی و همکاری همراهان توانستند توفیقات زیادی کسب کنند و در این مقطع قوه قضاییه جایگاهش ارتقا پیدا کرد.
وی گفت: زمانی که آیت الله آملی به دستگاه قضایی آمدند پس از مشورت و انجام مطالعات خود یک کار خوبی که آغاز کردند این بودند که نیروهای جدید را با نیروهای قدیم تلفیق کردند یعنی تعدادی از فضلای برجسته قم که نسبت به آیت الله آملی شناخت داشتند و آیت الله آملی هم نسبت به آنها شناخت داشت را وارد دستگاه قضایی کردند و با نیروهای قبلی و با تجربه قوه قضاییه این دو تلفیق شد و باعث گردید قوه قضاییه در ابعاد مختلف رشد داشته باشد.
حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژهای افزود: همان طور که میدانید سرمایه اصلی دستگاه قضایی نیروی انسانی است در طول این مدت بیش از ۲۲ هزار نیروی جوان و خوش استعداد با رتبههای بالای علمی به دستگاه قضایی وارد شد یعنی حدو ۶ هزار قاضی و ۱۶ هزار و ۲۰۰ کارمند به قوه قضاییه اضافه گردید که قدم بسیار بزرگی بود که اثرات آن بعداً مشخص خواهد شد و اگر این تزریق نیرو نبود چه بسا اکنون با مشکلات بسیاری روبرو میبودیم.
معاون اول دستگاه قضا ادامه داد: نکته بعدی این است که در چند مسئله جهشی را شاهد بودیم اول استفاده از فناوریهای نوین بود یعنی همین نیروهای جدیدی که به قوه قضاییه آمدند و دارای تجربه و انگیزه و استعداد بودند توانستند یک توسعه فوق العاده و یک جهش زیادی را که مورد نیاز کشور بود در قوه قضاییه به وجود بیاورند که در این زمینه ثمرات آن را از حالا به بعد بیشتر خواهیم دید این جهش به قدری خوب بود که تقریباً همه مسئولان اذعان داشتند که پیشرفتهای قوه قضاییه در این زمینه از بسیاری از دستگاههای دیگر جلوتر است و یک محصول کوچک این جهش این است که ما میتوانیم اکنون بگوییم چند ده هزار ابلاغ به صورت واقعی صورت گرفته است.
وی بیان داشت: اقدام دیگری که در این دوره با حضور نیروهای متخصص و باتجربه صورت گرفت، تهیه سندهای پیشرفت برای توسعه و تحول بود و اقدامات عملیاتی و اجرایی برای انجام این برنامهها تدوین و بخشی هم در حال اجرا شدن است.
حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژهای گفت: موضوع دیگر این است که همه انتظار داشتند که در درون قوه قضاییه در ابعاد مختلف یک نظارت جدی وجود داشته باشد؛ لذا در این خصوص بخشهای نظارتی قوه قضاییه مورد اهتمام بیشتری قرار گرفت و معاونتهایی به اسم معاونت دیوان عالی و نظارت انتظامی قضات توسعه یافت و همچنین معاونت نظارت دادستانی کل و معاونت راهبردی فعال شد و نظارت در حفاظت و اطلاعات قوه قضاییه هم تشدید شد که مجموعه این نظارتها توانست یک نظارت خوبی را پدید بیاورد.
معاون اول دستگاه قضا افزود: با توجه به این که آغاز کار آیت الله آملی لاریجانی، همزمان با فتنهها و دسیسهها و پس از آن تشدید تحریمها بود و فشارهای زیادی به مردم وارد میشد، مجموعه اینها باعث افزایش ورودی پرونده به دستگاه قضایی شد و لازم شد برای آسیب شناسی و کاهش پرونده ها، هم قانون اصلاح شود و هم یک معاونت به اسم معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم تاسیس گردد که این کار صورت گرفت و نیروهای پر انگیزه و پرتلاش در راس این معاونت قرار گرفتند و امروز اگر آن اقدامات نبود چه بسا ورودی پروندهها بسیار بیشتر بود. در جلسهای که در محضر مقام معظم رهبری برگزار شده بود از جمله نهادهایی که اسم آن برده شد و جزء کارهای موفق بود همین معاونت اجتماعی بود.
وی به تاسیس معاونت فرهنگی در قوه قضاییه هم اشاره کرد و اظهار کرد: در راستای ارتقاءِ آگاهیهای عمومی، معاونت فرهنگی در قوه قضاییه تاسیس شد که در راس آن یک روحانی فاضل حضور داشت که توفیقات زیادی از این معاونت حاصل شد و همچنان ادامه دارد.
حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژهای ادامه داد: همچنین در راستای کاهش زندانیان و مسائل آنها اقدامات خوبی صورت گرفت. یعنی هم در اصلاح قانون و هم در اصلاح آیین نامهها تا جایی که ممکن بود تلاش شد و نیز تاکید بر صدور بر احکام جایگزین حبس بیشتر شد که افرادی که ضروری نیست، دیگر به زندان نروند.
معاون اول دستگاه قضا گفت: اقدام دیگری که در این دوره صورت گرفت و این اقدامات بیان شده مقدمهای برای آن است، تحقق عدالت و قضاوت بی طرفانه و گرفتن حق مظلوم از ظالم، استیفای حق مردم، صیانت از ارزشها و جلوگیری از فسادهای سیاسی اقتصادی و ... بود که باعث میشود عدالت در جامعه جاری گردد.
وی بیان داشت: بیان و گفتن مسئله عدالت کار آسانی است. البته که همه دوستدار اجرای عدالت هستند؛ اما در واقعیت تحقق عدالت کار آسانی نیست؛ ولی تا جایی که امکان داشت تلاش شد با پیگیری حقوق عامه و مبارزه با فساد این عدالت اجرا شود.
حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژهای گفت: بارها و بارها به قضات تاکید شد که اگر میخواهید مشورت کنید خوب است، اما آن چه را که بین خود و خدا در رسیدگی هایتان به آن رسیده اید همان را حکم صادر کنید.
معاون اول دستگاه قضا گفت: ملاحظه میشود که در همین یکی دو سال اخیر مثلاً در یک پرونده که فقط مربوط به ۵ تعاونی است چیزی حدود ۲ و نیم میلیون نفر از مردم با گرفتاری مواجه شدند و در این پروندهها و امثال آن سعی شد با دقت و صلابت و اقتدار توام با رافت و لحاظ جنبههای اسلامی رسیدگی شود؛ البته سعی شد که اصلاً تبعیضی صورت نگیرد و مُرّ قانون اجرایی شود.
وی بیان کرد: امروز در اولین گام دهه پنجم انقلاب و گام دوم انقلاب هستیم و سوال این است که چه کسی میخواهد سکان قوه قضاییه را در دست گیرد و مسئولیت سنگین تحقق عدالت را برعهده بگیرد؟ شخصیت بزرگی که هم از تحصیلات دانشگاهی در سطح دکتری و هم از تحصیلات حوزوی بهرهمند است و مهمتر از همه اینها دارای تجربه ۴۰ ساله انقلاب در زمینههای مختلف است. آن فرد حضرت آقای رئیسی است که هم فرزند حوزه و هم فرزند انقلاب و هم فرزند قوه قضاییه است.
حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژهای گفت: الحمدالله در این روزها که رسانهها را دنبال میکردیم سلیقهها و جناحهای مختلف همه از انتصاب آقای رئیسی استقبال کرده اند و این یک افتخار برای قوه قضاییه است که فرزند و تربیت شده اش در دستگاه قضایی به سمت ریاست آن قرار میگیرد و همه افراد با سلیقههای مختلف از این انتصاب استقبال میکنند.
معاون اول دستگاه قضا افزود: در قانون اساسی آمده است که رئیس دستگاه قضایی باید فردی مجتهد، عادل، آشنا به امور قضایی و مدیر و مدبر باشد. الحمدلله در طول دورههای قبل این اتفاق افتاده است و امروز هم به شایستگی آقای رئیسی به این سمت منصوب شده اند. امروز باید چند موضوع مورد توجه باشد که یکی از آنها مدیریت و تدبیر است. ما بودجه کافی برای انجام ماموریتها نداریم؛ نیروهای کافی نداریم و کسریهای دیگر و فشارها مثل سابق وجود خواهد داشت و انتظار به حق مقام معظم رهبری و مسئولان عالی و همه مردم این است که یک تحول جدی ایجاد شود و این تحول باید با تدبیر، همفکری و مشورت با افراد داخلی و یا خارج از قوه قضاییه اتفاق بیفتد باید از نقدهای دلسوزانه و خیرخواهانه استقبال کنیم. البته من مطمئن هستم که با شناختی که از آقای رئیسی دارم، ایشان اهل مدیریت، تدبیر و مشورت هستند و ان شاءالله ما شاهد یک تحول دیگر در قوه قضاییه خواهیم بود.
وی در پایان ضمن آرزوی موفقیت برای رئیس جدید دستگاه قضایی اذعان کرد: بنده آنچه را که در توان دارم در خدمت شما خواهم بود و البته میگویم که خوب است افراد جوان و نیروهای جوان جایگزین بنده و امثال من شوند و البته مختصر تجربهای را که دارم در خدمت شما قرار خواهم داد و در خدمت شما خواهم بود.