صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

"جنگ" هدیه بن سلمان به هند و پاکستان

۱۴ اسفند ۱۳۹۷ - ۲۰:۱۶:۰۱
کد خبر: ۴۹۹۷۷۹
28 بهمن ماه بود که ' محمد بن سلمان' ولیعهد عربستان سفر دو روزه خود را به پاکستان آغاز و پس از آن به هند سفر کرد؛ سفرهایی که از همان ابتدای اعلام با مخالفت بسیاری از مردم این دو کشور انجام شد.

به گزارش گروه بین الملل ، سفر بن سلمان به پاکستان حاشیه های خود را به همراه داشت؛ از اسکورت هواپیمای حامل ولیعهد عربستان در زمان ورود به حریم پاکستان توسط جنگنده‌های اف-16 و جی اف 17 نیروی هوایی پاکستان در فضای این کشور گرفته تا رانندگی «عمران خان» نخست وزیر پاکستان که شخصا رانندگی ماشین بن سلمان را تا محل کاخ نخست وزیری پاکستان به عهده گرفت؛ اما مهم ترین دستاورد این سفر که اجرای آن هنوز در هاله ای در ابهام است، قرارداد سرمایه گذاری 20 میلیارد دلاری عربستان در پاکستان می باشد.

موج اعتراضات مردم پاکستان در بسیاری از شهرهای این کشور در اعتراض به سفر بن سلمان که با کاراوانی هزار نفره وارد پایتخت پاکستان شده بود به ویژه در شهر اسلام آباد، راولپندی، کراچی و لاهور از دیگر حاشیه های این سفر بوده است.

پیش از سفر بن سلمان به پاکستان هزاران نفر از مردم این کشور با اعتراض به سفر وی خواستار لغو آن شدند ولی دولت پاکستان با استقرار 20 هزار نیروی نظامی امنیت سفر بن سلمان را تضمین کرد. معترضان پاکستانی با حمل پلاکاردهایی که در آن جمله «ما مخالف سفر قاتل مردم یمن و جمال خاشقجی به کشورمان هستیم و از او استقبال نمی‌کنیم» خواستار لغو این سفر شده بودند.

بن سلمان برای جلب توجه مقامات پاکستانی طی سخنان در روز اول سفر خود اعلام کرد 'من از این به بعد خود را نماینده مردم پاکستان در عربستان می دانم و به محض برگشت مشکلات کارگران پاکستانی را حل خواهم کرد'، سخنانی که فقط جنبه تبلیغاتی داشت و مردم و مقامات پاکستان نیز این موضوع را زیاد جدی نگرفتند.

این سخنان به دنبال اظهارات عمران خان که اعلام کرده بود، بیش از 3 هزار کارگر پاکستانی در زندان های عربستان به سر می برند و خواستار آزادی آنها شده بود ایراد شد. بن سلمان قول داده که 2 هزار نفر از آنها را آزاد کند.

رسانه های پاکستانی در طول سفر دو روزه بن سلمان به اسلام آباد از امضای هفت معاهده همکاری میان دو کشور عربستان و پاکستان خبر دادند، معاهداتی که در سه محور کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت تقسیم شده است.
اما کارشناسان مسایل منطقه معتقدند که آل سعود به دلیل گرفتاری در جنگ یمن، حمایت های مالی - سیاسی از

تروریست ها در عراق و سوریه در سال های اخیر و تامین هزینه های آنها، کاهش شدید قیمت نفت در سال های اخیر (که موجب کاهش درآمدهای این تولید کننده عمده نفت شده)، پرداخت هزینه های نظامیان آمریکایی در سوریه، سرمایه گذاری های اجباری در آمریکا و خریدهای تسلیحات نظامی کلان از واشنگتن که بیشتر برای نجات اقتصاد آمریکا بوده، توان سرمایه گذاری عربستان در پاکستان و یا هر نقطه دیگر جهان را گرفته است.

در عین حال، مبلغ 20 میلیارد دلاری که بن سلمان ادعا کرده در پاکستان سرمایه گذاری می کند، اگرچه زیاد است ولی با افزایش نا امنی حاصل از فعالیت گروه‌های افراط گرای حامی آل سعود در پاکستان تکرار خسارت 100 میلیارد دلاری سال‌های سیاه(2000 تا 2014) انفجار و تروریسم در پاکستان چندان دور از انتظار نیست.

ولیعهد عربستان سعودی پس از ترک اسلام‌آباد در دومین مرحله سفر خود به هند رفت و در فرودگاه دهلی نو مورد استقبال «نارندرا مودی» نخست وزیر هند قرار گرفت؛ سفر بن سلمان به هند نیز با اعتراض های شدید مردمی این کشور همانند پاکستان روبه رو شد.

صدها نفر از مردم کشمیر در اعتراض به سفر ولیعهد سعودی به هند تظاهرات کردند و او را حامی تروریسم خواندند و سازمان دانشجویان مسلمان هند نیز با تظاهرات علیه سفر بن سلمان به دهلی نو، از حکومت عربستان به عنوان حامی تروریسم و افراطی گری وهابیسم یاد کرد.

اما مهم ترین دستاورد سفر بن سلمان به پاکستان و هند، آغاز و شعله ور شدن آتش درگیری شدید (جنگ) بین طرفین بود، به طوری که برخی از تحلیلگران منطقه از این سفر به عنوان هدیه جنگی بن سلمان به هند و پاکستان یاد کردند.

هنوز چند روز از سفر بن سلمان به پاکستان و هند نگذشته بود که رسانه های منطقه روز سه شنبه (هفتم اسفند) اعلام کردند که 12 جنگنده - بمب افکن میراژ 2000 نیروی هوایی هند در ساعت 4 صبح (به وقت محلی) سه منطقه 'بالاکوت'، 'مظفرآباد' و 'چاکوتی' در خاک پاکستان را بمباران کردند.

پس از این حمله سخنگوی وزارت امور خارجه هند در یک جلسه مطبوعاتی این حمله را تایید کرد.
مقامات هندی ادعا کردند که حدود 200 تا 300 شبه نظامی در حمله هفتم اسفند نیروی هوایی این کشور علیه پایگاه های شبه نظامیان در خاک پاکستان کشته شده اند.

این حمله چند روز پس از وقوع حادثه تروریستی پلواما واقع در ایالت جامو و کشمیر هند در روز پنجشنبه 25 بهمن (14 فوریه/25 بهمن) به نیروهای نظامی هند در منطقه پلواما در کشمیر اتفاق افتاد؛ در این حمله یک عامل وابسته به گروه تروریستی موسوم به جیش محمد به نام «عادل دار» خودروی حامل بمب خود را در کنار یک اتوبوس حامل نیروهای نظامی هندی منفجر کرد.

در اثر این حمله بیش از 40 نیروی نظامی هند کشته شده و شماری نیز زخمی گردیدند.
«عادل دار» شخصی که حمله به نظامیان هندی را ترتیب داد، اهل کشمیر بود و گفته می شود که عضو گروهک موسوم به «جیش محمد» می باشد، گروهی که توسط عربستان پشتیبانی و حمایت می‌شود.

گروهک موسوم به «جیش محمد» همچنین تاکنون عملیات‌های بزرگی را علیه ارتش پاکستان سازماندهی کرده که می‌توان به تلاش برای ترور پرویز مشرف فرمانده ارتش و نخست وزیر اسبق این کشور در سال 2003 اشاره کرد.
هشتم اسفند ماه بود که رسانه های هندی اعلام کردند که جنگنده - بمب افکن های پاکستانی حریم هوایی هند در مناطق پونچ و نوشرا واقع در ایالت جامو و کشمیر را نقض کردند و هند یک جنگنده اف 16 پاکستانی را سرنگون کرد.
پس از این اقدام بود که پاکستان نیز اعلام کرد که در همان تاریخ (هشتم اسفند) دو جنگنده - بمب افکن نیروی هوایی هند را سرنگون و یک خلبان هندی را که در خاک این کشور فرود آمده بود را بازداشت کرده است.

در حادثه ای جداگانه یک بالگرد نیروی هوایی هند نیز در منطقه بودگم ایالت جامو و کشمیر سقوط کرد که در اثر آن دو خلبان این بالگرد کشته شدند.

با گسترش درگیری ها میان دهلی نو اسلام آباد، 'عمران خان' نخست‌وزیر پاکستان در اقدامی پسندیده اعلام کرد که برای نشان حسن نیت پاکستان، خلبان هندی که هواپیمایش در پاکستان هدف قرار گرفته بود را آزاد می کند؛ اقدامی که روز جمعه/12 بهمن به وقوع پیوست و اسلام آباد «آبهی ناندان» خلبان هندی را آزاد کرد.

با پایان یافتن سفر بن سلمان به هند و پاکستان اما به نظر می رسد که بازی جدید وی در منطقه آغاز شده است.
اگر به تاریخ دخالت های آل سعود در سه دهه گذشته در منطقه نگاه کنیم به دست های پیدا و ناپیدای مقامات عربستان در جنگ های منطقه و ایجاد گروه های تروریستی در غرب آسیا می رسیم.

عربستان به کمک آمریکا و پاکستان در جنگ افغانستان علیه شوروی سابق گروه های طالبان و القاعده را ایجاد کرد؛ در عراق و سوریه نیز آل سعود گروه تروریستی داعش و النصره و دیگر گروه های تروریستی را ایجاد و سازمان دهی کرد(بحران سوریه از اسفندماه سال 1389 آغاز شده است)؛ بن سلمان کم تجربه وقتی در اواخر سال 1393 وزیر دفاع عربستان شد طولی نکشید که برای خودنمایی و فرو نشاندن شهوت قدرت خود به کشور یمن حمله کرد، حمله ای که تاکنون موجب شهادت بیش از یکصد هزار شهروند یمنی شده است.

در منطقه هر جا که جنگ و یا اقدام تروریستی روی می دهد جا پای آل سعود کاملا هویدا می باشد.
در 23 بهمن ماه و قبل از سفر بن سلمان به پاکستان و هند نیز گروهک تروریستی جیش ظلم که وابسته به عربستان است اقدام به حمله انتحاری به اتوبوس حامل نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در استان سیستان و بلوچستان کرد که در اثر این اقدام تروریستی 27 نفر از نیروهای سپاه به شهادت رسیدند و شماری نیز مجروح شدند.
نکته آخر این که، هرچند بن سلمان قول سرمایه گذاری 20 میلیارد دلاری در پاکستان را داده است و رسانه های دو کشور در این باره هیاهو راه انداخته اند، ولی اسلام آباد باید بداند که از دیگ عربستان آبی برای پاکستان در زمان کنونی به دلیل مشکلات مالی ریاض گرم نخواهد شد و عمران خان خود باید به فکر رفع مشکلات کشورش با پشتیبانی مردم پاکستان باشد.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *