دست خالی کشورهای عربی از تور عربی نتانیاهو؛ ورشو نشستی که شکست مفتضحانهای داشت
تلاش رژیم صهیونیستی برای عادی سازی روابط با کشورهای عربی و همراهی کشورهای عرب حوزه خلیج فارس با این رژیم با در سر داشتن اهداف متفاوت در نهایت به باخت هر دو طرف منجر شد.
به گزارش گروه بین الملل ، سفر «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی به کشورهای عربی و دیدار با سران این کشورها کمی پیش از برگزاری نشست ضد ایرانی ورشو و متعاقب آن شکست مفتضحانه این نشست، شرمندگی مضاعفی را برای کشورهای عربی به دنبال داشت.
نخست وزیر رژیم صهیونیستی اندکی پیش از برگزاری نشست ضد ایرانی ورشو با عنوان صوری "نشست صلح و امنیت در خاورمیانه" اعلام کرد با هدف عادی سازی روابط به شماری از کشورهای عربی سفر میکند.
در پی انجام این دیدارها عکسها و مصاحبههایی نیز از موفقیت آمیز بودن این اقدام از سوی طرفین منتشر شد. کشورهای عربی که ساده انگارانه به این اظهارات نتانیاهو به عنوان برگ زیتونی برای صلح مینگریستند، از این اقدام نتانیاهو استقبال کردند.
بیشتر بخوانید: نشست ورشو و آمریکای منزوی
عمده دلایل استقبال کشورهای عربی از نخست وزیر رژیم صهیونیستی را میتوان در موارد زیر خلاصه کرد:
نخست؛ نگرانی مشترک رژیم صهیونیستی و کشورهای حوزه خلیج فارس به سرکردگی عربستان از آنچه نفوذ رو به گسترش ایران در منطقه میخوانند.
دو، تحولات اقتصادی منطقه و کشورهای عرب حوزه خلیج فارس به ویژه کاهش تقاضا برای خرید نفت. کاهش تقاضا در بازارهای نفتی، این کشورهای عمدتا متکی بر درآمدهای نفتی را در محظورات سختی قرار داده و احتمال خیزش ها و قیامهای مجدد مردمی در صورت بروز یا تشدید مشکلات اقتصادی وجود خواهد داشت. به همین جهت اسرائیل از سوی روسای کشورهای عربی به عنوان شریک قطعی اقتصادی مشاهده میشود.
سه، تقویت روابط با آمریکا به واسطه نزدیکی با رژیم صهیونیستی به عنوان نزدیکترین متحد آمریکا. کشورهای عربی، رژیم صهیونیستی را ابزاری برای مدیریت ترامپ میبینند.
چهار، تامین تسلیحات؛ عربستان و امارات از جمله کشورهای حوزه خلیج فارس هستند که خواهان خرید سامانه گنبد آهنین رژیم صهیونیستی بودهاند. عربستان در تابستان ۲۰۱۸ این سامانه را از رژیم صهیونیستی خریداری کرد.
پنج، ایجاد حاشیه امن برای خود در "معامله قرن" ترامپ. این طرح به اصطلاح صلح که به شدت مواضع رژیم صهیونیستی را تقویت کرده و تضعیف مواضع فلسطینیها را در پی خواهد داشت کشورهای عربی را به فکر واداشته تا با نزدیکی به آمریکا متحمل کمترین تبعات شوند.
شش، فشار واشنگتن به سران عرب برای حمایت از معامله قرن خود که به ابتکار «جرد کوشنر» مشاور ارشد و داماد ترامپ تهیه شده، به صورت برقراری روابط عادی با رژیم صهیونیستی برای تسهیل تحمیل این برنامه انجام شده است.
کشورهای عربی که تاکنون به دلیل نگرانی از واکنشهای داخلی تمایلی به برقراری روابط آشکار با رژیم صهیونیستی نداشتند، به دلایل مذکور روابط پنهانی خود را آشکار کرده و برخی از ممنوعیتهای چندین دههای را نیز از میان برداشتند. پرواز مستقیم ریاض به تل آویو یکی از نتایج این عادی سازی روابط است.
در طرف مقابل نتانیاهو اهداف کاملا متفاوتی را از این سفر دنبال میکرد و کشورهای عربی ناآگاهانه به قمار رژیم صهیونیستی که قصد داشت با تمرکز بر موضوع ایران در نشست ورشو، مساله فلسطین را در سایه قرار دهد، وارد شدند.
رژیم صهیونیستی که تنها با مصر و اردن روابط دیپلماتیک رسمی دارد از تور عربی خود علاوه بر به حاشیه راندن موضوع فلسطین اهداف دیگری را نیز دنبال میکرد.
بیشتر بخوانید: برگزاری سیرک ورشو با اظهارات وزرای خارجه آمریکا و لهستان
نخست، انحراف توجهات از تشدید مشکلات داخلی در فلسطین اشغالی که نتانیاهو را به ترمیم روابط با کشورهای عربی واداشته است. مشکلات اقتصادی و پروندههای متعدد قضایی نخست وزیر رژیم صهیونیستی و خانوادهاش فشارها بر او را مضاعف کرده است. به همین دلیل نتانیاهو تلاش دارد تا با در پیش گرفتن استراتژی سیاست خارجی جنجالی توجهات را از موضوعات داخلی منحرف کند.
دو، نزدیکی انتخابات در رژیم صهیونیستی نیز سبب شده تا بهبود روابط با کشورهای عربی به وعده مهم انتخاباتی نتانیاهو مبدل شود.
سه، پایان بحران سوریه
چهار، افزایش اعتبار بین المللی در نشستی جهانی با همراه کردن شماری از کشورها.
پنج، فشار آمریکا بر رژیم صهیونیستی برای برقراری روابط عادی با برخی از کشورهای عربی در راستای اجرایی کردن هر چه راحت تر معامله قرن.
با در نظر داشتن اهداف متفاوت طرفین از این دیدارها و حضور در نشست ورشو باید اظهار داشت که علاوه بر رژیم صهیونیستی که علیرغم تلاش بسیار نتوانست به اهداف خود در این نشست ضد ایرانی دست یابد، کشورهای عربی نیز به دستاورد خاصی نایل نشدند.
انتهای پیام/
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *