حال و هوای چهارشنبه سوری در اردبیل
از دیگر رسوم زیبایی که از سالها قبل در آیینهای " چهارشنبه سوری " این استان رواج داشته، مراسم خاصی است که طی آن خانوادهها و فامیل و نزدیکان دختری که به خانه بخت رفته، هدایایی را به خانه عروس و دختران ازدواج کرده خود ارسال میکردند.
در سالهای نه چندان دور، خانوادهی عروس هدایای خریداری شده را به همراه غذای مخصوص در سینی مسی بزرگی قرارداده و روی آن را با پارچههای رنگی تزیین و به خانه داماد میفرستادند، این هدایای خریداری شده به همراه غذای مخصوص در میان مردم این منطقه به بایرام پایی معروف است. "بایرام پایی" یکی از مراسم زیبای چهارشنبه سوری اردبیل بوده، اما این رسم هم اکنون با شیوهای ساده و البته با تفاوت چشمگیری نسبت به گذشته برگزار میشود.
در مغان، مردم پیش از طلوع آفتاب روز چهارشنبه، دسته جمعی به کنار رودخانه میروند، آتشی بر میافروزند و جوانان در آنجا به سوارکاری میپردازند و هنگام بازگشت، زنان ظرف هایشان را از آب رودخانه پر میکنند و به خانه میآورند و آب آن را به دور و برخانه میپاشند که با این کار، سال جدید، سالی سرشار از روشنی و زلالی و پاکی خواهد بود.
معمولا از قدیم الایام رسم بر این بوده که در برخی خانوادهها به تعداد اعضاء آن خانواده سبزه درست میکنند.
یکی از وسایل خوردنی سفره چهارشنبه سوری آجیل مخصوصی بنام قاروشوق هست که در اکثر خانههای شهر اردبیل و در روز چهارشنبه سوری مشاهده میکنیم. قسمتهای مختلف این آجیل مخصوص به ترتیب: انجیل، کشمش، نخود، خرمای خشک، پسته، تخم کدو، قیصی خشک و ... میباشد که با سلیقه خاصی در ظروفی مخصوص پذیرایی قرار میدهند. گذشته از همه این مطالب آن چیزی که مهمتر از همه در شب چهارشنبه سوری در خانهها و سفرههای هر خانواده خود را بخوبی نشان میدهد غذای معروف چهارشنبه سوری برای شام در شهر اردبیل است و آن نوعی غذای لذیذ بنام سوتتی پلو.
سوتتی پلو یا همان شیر برنج با طبع خاصی در اکثر خانوادهها درست میشود. به این ترتیب که برخی از خانوادهها در آن روز خاص برنج را با شیر بصورت کته پخت کرده و داخل آن قیصی و کشمش نیز اضافه میکنند و در کنار آن هم از ماهی دودی خوش مزهای در سفرهها استفاده میشود.
یک سفره خوب وتمام عیار در روز چهار شنبه سوری در خانههای اردبیل شامل همین غذاهایی که گفته شد میشود. گذشته از غذاهای محلی و بومی در این روز و شب عید در اردبیل، این رسم و رسومات دیرینه است که جلوه خاصی به نوروز و عید در اردبیل داده است. مثلا در شب چهارشنبه سوری قبل از صرف شما بزرگان هر خانواده به بچهها عیدی میدهند که این عیدی یا پول است یا تخم مرغ رنگی و آجیل وشکلات که بعد از این مراسم تعدادی از خانوادهها برای ادای احترام به بزرگان به صله رحم میروند. البته از روزگاران دور در این شهر پس از اینکه خورشید غروب میکند.
جوانان شهر بصورت دسته جمعی و یا در کنار خانواده خود به کوچه و فضاهای بازی رفته و با روشن کردن آتش با این نیت که همه غمها و کدورتهای خودرا با این آتش به فراموشی میسپارند بخشی از آیین چهار شنبه سوری را به جا میآوردند که در این بین سهم بچههای اردبیلی واقعا به چشم میخورد.
بیشتر بخوانید: