صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

حال و هوای چهارشنبه سوری در آذربایجان غربی

۲۶ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۸:۰۶:۳۶
کد خبر: ۴۹۸۵۷۹
خانواده‌های ارومیه‌ای در این شب به خانه مسن‌ترین فرد فامیل می‌روند و به خوردن آجیل سرگرم می‌شوند.

به گزارش گروه فضای مجازی ، خانواده‌های ارومیه‌ای در این شب به خانه مسن‌ترین فرد فامیل می‌روند و به خوردن آجیل سرگرم می‌شوند. آجیل حتماً باید از هفت نوع خوراکی تهیه شود. این هفت نوع خوراکی شامل:

انجیر، کشمش، مویز، خرما، توت خشک، فندق، بادام، گردو، سنجد، نخودچی، آب نبات، تخمه بدون نمک، باسلق، برنجک (برنج بوداده) برگه هلو، برگه زردآلو و گندم برشته. کسی که مرادی و حاجتی دارد، باید تقسیم آجیل را به عهده بگیرد تا مرادش برآورده شود.

در بعضی خانه‌های روستایی آذربایجان غربی، رسم است که اسپندی دود کرده در دو طرف در خانه می‌ریزند تا اهل خانه از چشم حسود و بیگانه در امان بوده و در برخی دهات منطقه هنوز رسم رفتن به سر چشمه و آب تازه آوردن باقی است.

در گذشته نه چندان دور برای این روز مردم لباس‌های تمیز و تازه خود را می‌پوشیدند و کوزه‌ای که در بین اقلام خرید چهارشنبه قرار داشت را پر آب تازه می‌کردند و گاهی چایی صبحانه روز چهارشنبه شان از همان آب تهیه می‌شد.

از مراسم دیگر در آذربایجان غربی تخم مرغ شکنی است. تخم مرغ‌ها را در پوست پیاز می‌پختند تا رنگ بگیرد و آن را در بین کودکان به عنوان سوغاتی چهارشنبه توزیع می‌کردند.

مراسم شال اندازی سنت و آیینی است که یواش یواش از زندگی شهری خارج می‌شود، ولی هنوز در بیشتر مناطق روستایی آذربایجان غربی معمول است.

شال اندازی در آذربایجان غربی، مبتنی بر شیوه‌ای بود و آیین آن چنین بوده است که بعد از مراسم آتش افروختن در چهارشنبه، جوانان بر بام خویشان و همسایگان رفته و دستمالی را از پنجره و در روستا‌ها از روزن بام هابه درون آویزان می‌کردند و صاحبخانه دستمال را از آجیل و میوه و سایر هدایا پر می‌کرد و می‌گفت:"چک الله مطلبین وئرسین ... " یعنی:"بکش، خداوند مرادت را بدهد".

مراسم بخت گشایی یکی دیگر از مراسم بسیار قدیمی چهارشنبه آخر سال است که شامل گره زدن دستمال یا چارقد بود بدین ترتیب که دختران دم بخت گرهی به دستمال یا چارقد خود می‌زدند و از اولین رهگذر می‌خواستند تا به امید باز شدن گره از کارشان، گره را بگشاید.

از مراسم دیگر، خرید آجیل چهارشنبه سوری است که هنوز هم در آذربایجان غربی به نام "یئدی لوین" به معنی آجیل هفت رنگ یا "چارشنبه یئمیشی" معروف است.

روشن کردن آتش و پریدن از روی آن از دیگر رسوم مخصوص این روز است و از بزرگان نقل است که هنگام پریدن از روی آتش برخی جملات بهتر است خوانده شود و همچنین بر این اعتقاد هستند که اگر شخصی که از روی آتش می‌پرد مجرد باشد و هنگام پریدن این جمله ترکی را بخواند «آتیل باتیل چارشنبه، بختم آچیل چارشنبه» تا چهارشنبه سال آینده ازدواج می‌کند و یا اگر شخصی هنگام پریدن از روی آتش بگوید «زردی من از تو، سرخی تو از من» بدین معنا که زردی که نشانه‌ای از بیماری است در آتش بریزد و سرخی آتش که نشانه‌ای از سلامتی و شادکامی است برای من حاصل شود.

به این ترتیب ترتیب تمام بیماری‌های او از بین رفته و در آتش می‌ریزند و او با سلامتی کامل سال جدید را آغاز می‌کند.

 

بیشتر بخوانید:

 



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *