ظریف در راه آخوندی و قاضیزادههاشمی؟
بعد از حضور ظریف در وزارت امور خارجه، پیگیری پرونده هستهای از شورای عالی امنیت ملی به وزارت امور خارجه محول شد. از همین رو ظریف در دو سال نیم ابتدایی ریاست خود بر دستگاه دیپلماسی کشور، متمرکز بر موضوع هستهای و مذاکرات منتهی به برجام بود.
شایعه کاندیداتوری ظریف در انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم
در روزهای پایانی دولت یازدهم در اواخر سال ۹۵، بحث احتمال کاندیداتوری ظریف برای انتخابات ریاست جمهوری دوره دوازدهم در اردیبهشت ۹۶ مطرح شد که این موضوع از سوی «بهرام قاسمی» سخنگوی وزارت امور خارجه به شدت تکذیب شد. قاسمی در گفتوگویی با حبرنگار گروه سیاسی ، تصریح کرد: من شخصا از آقای ظریف بحث کاندیداتوریاش در انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم را پرسیدم که وی به شدت تکذیب کرد».
ظریف در دولت دوزادهم و به کما رفتن برجام
اما همزمان با آغاز به کار دولت دوزادهم در مرداد ۹۶ نیز، ظریف مجدداً به عنوان وزیر امور خارجه به مجلس معرفی شد و از نمایندگان مردم رأی اعتماد گرفت.
مهمترین اتفاق در دوره دوم وزارت خارجه ظریف، خروج آمریکا از برجام و به کما رفتن توافق هستهای(تعبیر خودِ ظریف) بود.
همه اظهارات و مواضع ضدونقیض درباره یک استعفاء
در حدود ۱۲ ساعت اخیر، بحث استعفای ظریف از وزارت امور خارجه، به تیتر نخست محافل رسانهای کشور در فضای مجازی تبدیل شده و در خصوص این استعفا، اظهارات و مواضع ضدونقیض زیادی در همین ساعات اخیر مطرح شده است.
استعفای ظریف هنوز پذیرفته نشده است
ذکر این نکته ضروری است که صفحه منتسب به محمود واعظی رئیس دفتر رئیسجمهور، پذیرفتن استعفای ظریف از سوی روحانی را تکذیب کرده است. در واقع هنوز مشخص نیست که آیا روحانی به عنوان رئیسجمهور با استعفای ظریف موافقت خواهد کرد یا خیر؟
افزایش گمانهزنیها با عدم حضور ظریف در دیدار «بشار اسد» با «حسن روحانی»
اما عدم حضور ظریف در دیدار بشار اسد رئیسجمهور سوریه با رئیسجمهور کشورمان که دیروز رسانهای شد، بر کثرت گمانهزنیها پیرامون استعفای ظریف افزوده است. برخی کاربران در فضای مجازی، علت استعفای ظریف را دلخوری او از روحانی به سبب عدم دعوت از وی در مراسم دیدار با اسد میدانند. حتی جمله ای منتسب به ظریف در فضای مجازی در حال انتشار است با این مضمون که «بعد از حضور نیافتن در دیدار روحانی و اسد، دنیا دیگر من را به عنوان وزیر امور خارجه ایران نمیشناسد».
ناهماهنگی!
پذیرش این نکته که ظریف به سبب موضوع فوقالذکر استعفا داده است، اندکی دشوار به نظر میرسد؛ اما چند ساعت پیش، مشاور رئیسجمهور و رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک ریاستجمهوری در صفحه مجازیاش در دو کلمه نوشت «امان از ناهماهنگی». این نوشته مشاور رئیسجمهور اینچنین القاء میکرد که عدم حضور ظریف در یدار روحانی با بشار اسد، ناشی از یک ناهماهنگی بوده است. ناهماهنگی ای که ظریف را دلخور کرده و او را به استعفا واداشته است.
آدرس غلط!
همچنین مهدی محمدی از فعالان سیاسی کشور در پیامی نوشت: آدرس غلط ندهید! آقای روحانی ظریف را به دیدارش با بشار اسد دعوت نکرد. به همین سادگی! آقای آشنا هم گفته اند «امان از ناهماهنگی ها».
اما چنانچه دیدار روحانی با بشار اسد، دوشنبه ۶ اسفند، رخ داده باشد؛ این گزاره که ظریف از عدم حضورش در دیدار فوقالذکر دلخور شده است، تقویت میشود؛ چرا که مطابق با اخبار منتشره در پورتال وزارت امور خارجه، ظریف روز گذشته (دوشنبه ۶ اسفند) دو دیدار داشته است؛ دیدار نخست وی با سفیر هند بوده و دومین دیدار دیروزش با جمعی از فعالان صلح طلب و ضد جنگ بوده است. این امر بدان معناست که ظریف تا پایان ساعات اداری روز گذشته مشغول انجام وظایف محوله بوده و احتمالا پس از آگاه شدن از دیدار روحانی با اسد در تهران بدون حضور خود، با دلخوری استعفا داده است.
استعفای ظریف ربطی به «پالرمو» و «سی اف تی» ندارد
برخی افراد در فضای مجازی استعفای ظریف را به دو لایحه ذیل «افایتیاف» مربوط کردهاند و سعی بر القاء این نکته داشتند که ظریف به سبب آگاه شدن از رد دو لایحه «پالرمو» و «سیافتی» در مجمع تشخیص مصلحت نظام، ترجیح داده استعفا دهد اما دیشب خبری به نقل از «امیر محبیان» یکی از فعالان رسانهای نیز در فضای مجازی دست به دست میشد، با این مضمون که: با ظریف صحبت کرده ام و دلیل استعفای او را می دانم و این استعفا ربطی به افای تی اف و امثالهم ندارد.
حشمتالله فلاحتپیشه رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی امروز به خبرنگار میزان گفت: قرار است موضوع استعفای وزیر امور خارجه در جلسه فوقالعاده امروز کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس مورد بررسی قرار گیرد.
باید منتظر ماند و دید که آیا استعفای محمدجواد ظریف پذیرفته میشود تا او هم مثل عباس آخوندی و سید حسن قاضیزادههاشمی در بحبوحه رویارویی با دشمنان کینهتوز ملت ایران، کابینه را ترک کند یا خواهد ماند تا با قدرت به پیشبرد امور کشور کمک کند؟