آمادگی وزارت بهداشت برای مقابله با روزهای سخت/ ایران همواره حامی مظلومان و ضعیفان جهان بوده است
به گزارش گروه جامعه سعید نمکی در نشست مشترک با روسای دفاتر نمایندگی سازمان بهداشت جهانی و سازمان ملل متحد در جمهوری اسلامی ایران که با هدف توسعه همکاریهای سلامت محور برگزار شد، اظهار کرد: تجربه نزدیک به ۳۰ سال گذشته بنده به عنوان معاون بهداشت این وزارتخانه، حاکی از همکاری بسیار صمیمانه با تمام سازمانهای بین المللی درگیر در نظام سلامت است. در آن زمان توانستیم با تدوین برنامه ملی و کمک همه سازمانهای بین المللی دستیابی خوبی به شاخصهای جهانی داشته باشیم. در همین راستا باز هم تقاضای همکاری صمیمانهای را با سازمانهای بین المللی حوزه سلامت دارم.
نمکی افزود: در گذشته با کاهش برخی شاخصها و مهار بیماریهای واگیردار، توانستیم در بین ۲۳ کشور شرق مدیترانه، رتبه اول را کسب کنیم. همچنین در آن زمان، توانستیم در مرز افغانستان خانههای بهداشت افاغنه را ایجاد و بهورزهایی را به عنوان "به بخش" از خود افغانها تربیت کنیم.
وزیر بهداشت بیان کرد: برنامههایی که برای ادامه فعالیت در وزارت بهداشت داریم را در قالب یک برنامه تقدیمی به مجلس تهیه کردیم که در اختیار سازمانهای بین المللی حوزه سلامت قرار میگیرد. بنده خود را به شدت متعهد به اجرای این برنامه میدانم و در این راستا، تیمی را انتخاب کردم تا این برنامهها را پیگیری کرده و به سرانجام برساند.
نمکی بیان کرد: دستاوردهایی مانند طرح تحول سلامت که در گذشته در نظام سلامت آغاز و اجرایی شده را به عنوان محورهای موثر برای پیشرفت در آینده نیز دنبال خواهیم کرد.
وزیر بهداشت ادامه داد: تفاوت راهی که در این دوره در وزارت بهداشت نسبت به گذشته طی خواهیم کرد، این است که اقتصاد سلامت را به عنوان یک ابزار اصلی در منطقی کردن هزینهها به کار گیریم. لذا با توجه به شرایط سختی که به علت تحریمها دشمنان بیهوده به کشور ما تحمیل کرده اند و شرایط سختی که برای مردم ما اتفاق میافتد، بستههایی مانند کاهش هزینههای کمرشکن سلامت و ماندگاری تیم پزشکی در مناطق محروم و حمایت از بیماران خاص و صعب العلاج را تقویت میکنیم.
نمکی تصریح کرد: مقدم بودن پیشگیری بر درمان، توسعه و ترجیح درمان سرپایی بر بستری، جامعه محور کردن تمام خدمات وزارت بهداشت از جمله آموزش، پژوهش، بهداشت، درمان و خدمات پشتیبانی از جمله برنامههای اصلی است که دنبال میکنیم.
وزیر بهداشت گفت: در این دوره تلاش خواهیم کرد در زمینه پیشگیری در مورد بیماریهای واگیر مثل ایدز نیز اقداماتی انجام بدهیم و این بیماریها را مهار کنیم. از طرف دیگر بیشترین تمرکز خود را بر بیماریهای غیر واگیر به خصوص دیابت، قلبی و عروقی، سرطانها، حوادث ترافیکی و مواردی از این قبیل خواهیم گذاشت.
بهترین حربه برای پیشگیری از بیماریهای غیر واگیر، آموزش همگانی است
نمکی افزود: امروز نیازمند تغییر در سبک زندگی مردم هستیم که مجموعهای از تغذیه و شیوه درست زندگی را در بر میگیرد. ۲۸ سال قبل که معاون بهداشت وزارت بهداشت بودم، اولین اداره کل مبارزه با بیماریهای غیر واگیر را ایجاد کردم، زیرا همان زمان پیش بینی میکردم که بعد از مهار بیماریهای واگیر، دچار چالش بیماریهای غیر واگیر خواهیم شد. بهترین حربه برای پیشگیری از بیماریهای غیر واگیر، آموزش همگانی است.
وزیر بهداشت با بیان اینکه در حال حاضر، مولفههای اجتماعی موثر بر سلامت باید در تمام فعالیتهای نظام سلامت مورد نظر قرار بگیرد، عنوان کرد: بحث سلامت روان و بهداشت سالمندان با توجه به سالمندتر شدن جامعه نیز از جمله موارد مهمی است که پیگیری خواهیم کرد.
نمکی یادآور شد: توسعه بیمه همگانی سلامت با اولویت گروههای آسیب پذیر و محرومان نیز از جمله برنامههای مهم دیگری است که دنبال می کنیم. در این راستا برای منطقیتر شدن خدمات، تدوین پرونده الکترونیک سلامت، سیستم ارجاع و پزشکی خانواده از مباحث جدی است که دنبال میشود.
وزیر بهداشت اظهار کرد: روزهای سختی پیش روی ملت ایران قرار دارد و تحریمهای ظالمانه دشمنان علیه مردم ایران تحمیل شده است. کمیته مخصوصی با همت سازمانهای بین المللی مستقر در ایران تشکیل شده تا بتوانیم این مرحله سخت را پشت سر بگذاریم. همه ما در عرصه بین المللی وظیفه اخلاقی داریم که از مظلوم دفاع کنیم. در سالهای گذشته ایران همواره حامی مظلومان و ضعیفان جهان بوده است. ایران بیشترین مبارزه با تروریسم را انجام داده و بیشترین ضربه را نیز از تروریستهای جهان دیده است. به همین دلیل از سازمانهای حق طلب دنیا میخواهیم که به ایران کمک کنند.
نمکی بیان کرد: برای اینکه روی پای خود بایستیم، برای تمام روزهای سخت برنامه داریم. علت اصلی حضور من در وزارت بهداشت این است که برای روزهای سخت آمده ام؛ بنابراین از اصول خود عقب نشینی نمیکنیم و خود را برای سختترین روزها در فشار دشمن آماده کرده ام. در این راستا بیشترین تکیه را بر نیروهای داخلی کرده ایم و آمادگی هرگونه فشاری از بیرون را خواهیم داشت.
برنامه وزارت بهداشت برای همکاری مشترک در تولید دارو و تجهیزات پزشکی
نمکی در پاسخ به سوالی درخصوص همکاری مشترک ایران با سایر کشورها در زمینه تولید دارو و تجهیزات پزشکی، تصریح کرد: سیاست کلی وزارت بهداشت در حال حاضر این است که واردات را به حداقل برسانیم و تولید داخل را در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی تقویت کنیم. برای این کار یا باید دانش فنی را به داخل منتقل یا به شرکتهای دانش بنیان تکیه کنیم و یا اینکه تولید مشترک انجام دهیم. لیست دارو و تجهیزات وارداتی را به تمام شرکتهای داخلی داده ایم و رییس سازمان غذا و دارو را مکلف کرده ایم که این موضوع را پیگیری کرده و صدور مجوزها نیز تسهیل شود. همچنین معادل ریالی ارز نیمایی به تولیدکننده داده شود تا برای او صرف داشته باشد و طی ۶ ماه آینده به ما اعلام کنند که کدام یک از این روشها بیشتر سودمند است.
ارتباط با سازمانهای بین المللی حوزه سلامت در شرایط تحریم
وزیر بهداشت در پاسخ به سوالی درخصوص حفظ ارتباط وزارت بهداشت با سازمانهای بین المللی حوزه سلامت، توضیح داد: مصمم هستیم که روابط خود را با دنیا حفظ کنیم. سازمانهای بین المللی میدانند که ایران کشوری نیست که بتوان رابطه با این کشور را قطع کرد. تمام کشورهای منطقه تحت تاثیر خدمات ایران هستند. درباره کنترل برخی بیماریها مانند سلهای مقاوم به درمان، کنترل مالاریا، کنترل بیماریهای مشترک انسان و دام یکی از سایتهای مهم جهانی هستیم. در نتیجه سازمانهای بین المللی همواره میدانند که نمیتوان با ایران قطع رابطه کرد و ما نیز به دنبال ادامه رابطه صحیح با جهان هستیم.