گاهی عدم تساوی مطلوب و عادلانه است؛ همان «عدالت جنسیتی» درست است
بحث تساوی جنسیتی از این مقولاتی است که زیر بارش نروید، خلاف طبیعت است. این عادلانه نیست. گاهی عدم تساوی مطلوب و عادلانه است. همان «عدالت جنسیتی» درست است اگر مورد توجه قرار گیرد مشکل زنان و عالم حل میشود.
بخشی از سخنان راهبردی آن دو رهبر فرزانه و حکیم در این خصوص است که به عنوان بخشی از مجموعه مکتوب دستاوردهای چهل ساله نظام جمهوری اسلامی ایران تهیه شده است.
بُرشهایی از کتاب «جایگاه حقوق و مسئولیتهای زنان در دیدگاه رهبران جمهوری اسلامی ایران امام خمینی (ره) و رهبر معظم انقلاب» را منتشر میکند.
بهره مندی از عدالت
خداوند متعال بنای خلقت را سراسر بر عدل و اعتدال نهاده است. تفاوتهای حاکم بر خلقت نیز براساس عدالت قرار دارد. زن و مرد اگر چه در اصل انسانیت و خلقت الهی یکساناند، اما کمال فطری و طبیعی خود را در سایه تفاوتهایی که با یکدیگر دارند به دست خواهند آورد، زیرا مکمل هم در خلقتاند.
اسلام بر رعایت این اصل در همه وجوه زندگی به خصوص در روابط افراد تأکید دارد. عدالت میان زن و مرد تا زمانی که همهی شئون زنانگی و مردانگی را پذیرفته و رعایت کنند، حاصل میشود؛ و بر عکس مطرح کردن تساوی میان زن و مرد، نه تنها عدالت نیست بلکه درموارد بسیاری ظلم به زن یا مرد و یا هر دو خواهد بود.
مسئله تساوی جنسیتی از جمله ادعاهایی است که در محافل فمنیستی به طرفداری از زنان مطرح میشود؛ اما در واقع مبنای ظلم و بی عدالتی علیه زنان خواهد بود.
مقام معظم رهبری که همواره نگاهی همه جانبه و فرانگر بر همهی امور دارند، تساوی جنسیتی را نه تنها عادلانه نمیدانند بلکه معتقدند در مواردی پذیرش تساوی عین ظلم است و رعایت تفاوتها، رعایت عدالت بین دو جنس است.
مقام معظم رهبری
در اسلام آنچه مطرح است، عبارت است از تعادل؛ یعنی رعایت عدالت محض میان افراد بشر، از جمله میان جنس زن و جنس مرد.
اما بحث تساوی جنسیتی از این مقولاتی است که زیر بارش نروید، خلاف طبیعت است. این عادلانه نیست. گاهی عدم تساوی مطلوب و عادلانه است. همان «عدالت جنسیتی» درست است اگر مورد توجه قرار گیرد مشکل زنان و عالم حل میشود.
اینهایی که از حقوق زن میخواهند دفاع کنند، به قول معروف شیپور را از سر گشادش میزنند و نمیفهمند چه بگویند و از چه چیز زن دفاع کنند. میگویند چرا زن مدیریت نکند، مگر مدیریتها یک افتخار است برای یک انسان که دنبال این باشد که چرا مدیریتها مخصوص مرد است؟ اسمش را هم میگذارند عدالت جنسیتی، این عدالت است؟
آن کسانی که در دنیا برابری جنسیتی را مطرح میکردند و دنبال آن بودند امروز این قدر بدبختی و فساد از این ناحیه گریبان گیرشان شده که خودشان پشیماناند؛ البته خیلیهایشان صریحا اقرار نمیکنند؛ خیلیهایشان هم با این فرهنگ بزرگ شدند، نمیفهمند چه اتفاقی دارد میافتد؛ اما اندیشمندانشان چرا، اندیشمندانشان میگویند، میفهمند، اظهار نگرانی میکنند.
خدا کند این کسانی که در داخل اسم عدالت جنسیتی میآورند، مرادشان این چیزی که به عنوان برابری جنسیتی مطرح شده، نباشد. امیدواریم که ان شاءالله همه از فیوضات این روز بهره ببریم، از نام فاطمه زهرا بهره ببریم.
این عنوان عدالت جنسیتی و مانند اینها هم حرف است؛ اینها حرفهایی است که دیگران گفتهاند، غربیها گفتهاند، یک عده هم از روی دست آنها بر میدارند مینویسند، میشوند بلندگوی آنها. چه عدالتی؟ این عدالت است؟ الان بیشترین تجاوز جنسی با اعمال زور، در غرب در آمریکا و دراروپا دارد انجام میگیرد؛ خیلی بش از کشورهای دیگر؛ در حالی که آنجا به حسب ظاهر و به قول خودشان، آزادی زنان هم هست.
بیشترین خشونت مرد داخل خانه علیه زن داخل خانه، در آنجا دارد انجام میگیرد؛ طبق آمارهایی که وجود دارد. آن وقت در خود این آمارهایی که ذکر میکنند، میگویند بسیاری از زنهای آنها جرأت نمیکنند بیایند شکایت بکنند؛ این آمارها مربوط به جاهایی است که میآیند شکایت میکنند؛ که تازه این همهی آن هم نیست! آنجا است که مشکل دارند؛ مشکل زندگی دارند، مشکل فرهنگ دارند، مشکل مدیریت جامعه دارند. چه عدالتی؟ عدالتی نیست! اسم عدالت جنسیتی را میآورند، برای اینکه بتوانند مقاصد خودشان را اعمال بکنند.
در اسلام، عدالت جنسیتی به این است که زن، محترم باشد، مورد تعرض قرار نگیرد؛ مرد به خاطر قوای جسمانی قویتر از زن و به خاطر قوارهی بزرگتر از زن، به خودش حق ندهد که به زن زور بگوید و یا اعمال خشونت بکند؛ عدالت این است.
مقام معظم رهبری
در حقوق اجتماعی، فرقی بین زن و مرد نیست. در حقوق شخصی و فردی، بین زن و مرد تفاوتی وجود ندارد. در چند مسئلهی اختصاصی شخصی امتیازاتی به زن داده شده است. در چند مسئله امتیازاتی به مرد داده شده؛ آن هم بر اساس اقتضای طبیعت زن و مرد؛ این اسلام است؛ متینترین، منطقیترین، عملیترین قوانین و حدود و مرزهایی که ممکن است انسان در زمینهی مسئلهی جنسیت فرض کند. باید دنبال این راه رفت.
مرد حقوقی دارد. زن هم حقوقی دارد و این حقوق به شدت عادلانه و متوازن ترتیب داده شده است. آنچه به نام اسلام است و غلط است، آنها را نمیگوییم و از آنها دفاع نمیکنیم. آنچه متعلق به اسلام است، بینات اسلام و مسلمات اسلام است. اینها چیزهایی است که میان حقوق زن و مرد در داخل خانواده توازن قائل است.
البته در خانواده متعادل، رعایت عدالت، یک اصل است و باید جایگاه و شأن مردان، خصوصا در جایگاه همسری و پدری حفظ شود و هیچ گونه اهانت و بی حرمتی به آنان جایز نیست.
ظلم، تبعیض و اهانت، در هر حالی غلط است. اگر شما عالیترین مرد دنیا باشید و زن شما مثلا از لحاظ سواد و معلومات و ... یک خانم کم سوادی باشد، یا از یک خانوادهی پایینی باشد، شما حق کمترین ظلم واهانتی را به او ندارید، زن همان زن است تا ابد. حق کمترین اهانتی را به او ندارید.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *