اقتصاد، دلیل پایین آمدن آمار ازدواج
روزنامه روزان در یادداشتی به قلم محمد فیضی نماینده مجلس شورای اسلامی آورده است: در شرایطی که تورم در جامعه بیداد میکند و مرتباً شاهد التهاب بازار هستیم نمیشود، زوجهای جوان را به حال خود رها کنیم. در حال حاضر پرداخت مبلغ ۱۵ میلیون تومان به هر زوج، خیلی اثرگذار نیست و این افراد نمیتوانند برای آینده خود برنامه ریزی کنند.
کمیسیون تلفیق ضمن افزایش وام ازدواج دست به کار نویی زد؛ یعنی بنا شد اگر فردی نتوانست ضامن تهیه کند بتواند از کارتهای بانکی یارانهای بهعنوان ضمانت استفاده کند. البته باید منتظر بود و دید این کار چگونه جواب خواهد داد، زیرا ضعف و قوت هر کاری پس از اجرا مشخص میشود.
سالهاست که آمار ازدواج در ایران پایین آمده که دلیل اصلی آن اقتصادی است. از اینرو وظیفه دولتمردان است که شرایطی را مهیا کنند تا جوانان با پشتوانه بیشتر و با خیال آسودهتر روی به ازدواج بیاورند.
دولت در بودجه سال ۹۷ مبلغ ۱۰ میلیون تومان را برای هر یک از زوجین برای وام ازدواج در نظر گرفت که پس از بررسی در کمیسیون تلفیق این مبلغ به ۱۵ میلیون تومان افزایش پیدا کرد. اما در سال ۹۷ با تورم بالایی که از همان روزهای ابتدایی سال رقم خورد، این مبلغ آنچنان که باید و شاید کارساز واقع نشد و از اینرو نمایندگان تصمیم گرفتند پیشنهاد ۱۵ میلیونی دولت در لایحه بودجه ۹۸ را به ۳۰ میلیون تومان افزایش دهند تا شاید این مبلغ در آینده بیش از پیش به کار جوانان آید. بر اساس لایحه بودجه در سال ۹۸ تسهیلات قرضالحسنه با دوره باز پرداخت ۵ ساله ازدواج ۱۵ میلیون تومان تعیین شده است که نسبت به امسال تغییری نداشته است.
بر اساس تبصره ۱۶ لایحه بودجه ۹۵ به منظور حمایت از ازدواج جوانان بانک مرکزی جمهوری اسلامی موظف است کلیه بانکها و موسسات اعتباری کشور را ملزم کند به اندازه سهم خود از مجموع کلیه منابع اختیار پس انداز، جاری و سپرده قرضالحسنه بانکها در پرداخت تسهیلات قرضالحسنه مشارکت کرده و تسهیلات قرضالحسنه ازدواج را در اولویت قرار دهند. تسهیلات قرضالحسنه ازدواج برای هر یک از زوجها در سال ۹۸، ۱۵ میلیون تومان و با دوره بازپرداخت ۵ سال است. برای دریافت وام ازدواج باید در سامانه رسمی بانک مرکزی ثبت نام کرد.