آلودگی هوا و تاثیرات فرامرزی
به گزارش گروه جامعه ، نرگس صفار سرپرست مرکز امور بین الملل و کنوانسیونهای سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به این موضوع گفت: به دلیل توسعه افسارگسیخته اقتصادی در قرن اخیر، تغییرات اقلیمی و گرمایش جهانی، انتشار آلایندهها و پایداری آنها افزایش داشته و بالطبع آن تأثیرات پایدار بر محیط زیست و سلامت بشر افزایش یافته است.
نگرانیهای ناشی از این تأثیرات، که منتج به افزایش هزینههای اقتصادی اجتماعی نیز شده، آسیب سنگینی به کشورهای تحت تأثیر وارد میکند و باعث شده در مجامع بین المللی نیز به دنبال چارچوب همکاری مشترک برای کاهش این اثرات که فراتر از مرزها هم است باشند، در سال ۲۰۱۵ و بنا به درخواست کشورها مبنی بر اقدام فوری برای رسیدگی به گسترش آلودگی هوا در منطقه، تدوین یک برنامه مشارکتی تحت عنوان مشارکت آسیا و اقیانوسیه برای "هوای پاک"آغاز شد که هدف آن کمک به بهبود مدیریت کیفیت هوا، از طریق کاهش اثرات بر سلامت، بهره وری مناسب از کشاورزی، حفاظت از تنوع زیستی و مقابله با تغییرات اقلیمی است. در این مسیر، با نام گذاری هفتهای به نام هوای پاک در طی هفته آخر مارس (فروردین ماه) برای افزایش آگاهیهای عمومی برای رسیدن به کیفیت مطلوب تلاش میکند.
سرپرست مرکز امور بین الملل و کنوانسیونهای سازمان حفاظت محیط زیست درباره نقش ایران در این برنامه مشارکتی گفت: جمهوری اسلامی ایران نیز برای مشارکت با این برنامه دعوتشده است. در حال حاضر هدف اصلی این برنامه بحث جلب مشارکت منطقهای و کمک به سیاستگذاران ملی است تا بتوانند در این شرایط برنامههای ملی و منطقهای را هم مسیر کنند. هدف بعدی، اطلاعرسانی عمومی است تا با ایجاد کمپینهای مردمی و مشارکت سمن ها، به کاهش آلودگی هوا کمک کند.
وی افزود: باتوجه به اهمیت افزایش آگاهیهای عمومی و اطلاع رسانی در سطح ملی، کشورهای مختلف از جمله کانادا، ژاپن، انگلیس و کره جنوبی در یک روز خاص، هوای پاک را همچون ایران گرامی داشته، برنامههایی را با مشارکت سمنها برگزار میکنند.
بر این اساس، یک سمن در شرق آسیا، ثبت جهانی روز هوای پاک برای ۲۲ اکتبر را پیشنهاد داد و به طرق مختلف درحال معرفی این روز و جلب مشارکت کشورها است.
صفار گفت: در کشور ما انتخاب ۲۹ دی ماه بعنوان روز هوای پاک در آلودهترین روزهای سال و برای جلب اذهان عمومی نسبت به مسائل تحت تأثیر آلودگی و ضرورت برنامه ریزی و مقابله همگانی با اثرات نامطلوب آن، شکل گرفته، که نشان از منطق درست در انتخاب این روز است.
وی در ادامه با تاکید بر اینکه آلودگی هوا فقط منحصر به حملونقل و صنایع نیست ادامه داد: مسائل ناشی از تغییرات اقلیم بر پوشش گیاهی، تنوع زیستی، منابع آبی، تالابها، سلامت انسانی موثر است که عوامل این تغییرات گاهی فراتر از سرزمین و مرزها است و نیاز به عزم ملی برای کاهش اثرات منفی این تغییرات همیشه احساس میشود.
به روز رسانی حمل و نقل عمومی، به کارگیری انرژیهای دوستدار محیط زیست، مدیریت موثر منابع آبی، اصلاح الگوی مصرف انرژی و نصب فناوریهای نوین کاهنده آلودگی در صنایع، همگی میتواند کمک بزرگی به اقتصاد و سلامت جامعه ایرانی برای مقابله با اثرات گرمایش جهانی کند.
صفار با اشاره به اینکه کشور ما نیز تحت تأثیر آلایندههای فراتر از مرزهای خودش است گفت: به منظور مقابله با طوفانهای گرد وغبار به عنوان یک نگرانی ملی، منطقهای و جهانی، از طریق دیپلماسی با کشورهای همسایه مذاکرات و ظرفیت سازیهای صورت گرفته، اما باتوجه به نا امنی در منطقه و درگیر بودن برخی کشورها با نزاعهای داخلی و خارجی، به نتیجه مطلوب دست نیافته ایم.
سرپرست مرکز امور بین الملل و کنوانسیونهای سازمان حفاظت محیط زیست افزود: لذا به دلیل ملاحظات موجود، از سازمانهای بینالمللی درخواست همکاری و تسهیل مذاکرات داشته ایم. درخصوص گرد و غبار، نیازی به تأکید نیست که تا چه میزان معیشت و سلامت مردم و همچنین محیط زیست مناطق تحت تأثیر در معرض آسیب است و این نگرانی در دولت بصورت ویژه وجود دارد و از طریق برنامههای حمایتی و حفاظتی ملی در تلاش برای کاهش این اثرات است.
صفار گفت: آلایندهها به مرزها احترام نمیگذارند، اما انسانها با حفظ و صیانت از محیط زیست و کمک به کاهش این آلایندهها به مردمان فراتر از سرزمین خود احترام میگذارند.