«جشن تکلیف مبارک» مقوله حجاب را به صورت غیرمستقیم آموزش میدهد/ روان بودن قلم و وجود سایهای از طنز موقعیت علت استقبال مخاطب/مسائل دینی هیچگاه کهنه نمیشود
میزان-«جشن تکلیف مبارک» چه زمانی نوشته شد؟
حدود ۲۳ سال پیش این کتب را نوشتم.
میزان-هدفتان از نگارش این کتاب چه بود؟
معتقدم جشن تکلیف و رسیدن به سن بلوغ هم برای دختران و هم پسران اتفاق مبارکی است.
از آنجا که بسیاری از افراد صرفا به بحث نماز پرداخته بودند، در کتاب «جشن تکلیف مبارک» بر بحث حجاب آن هم در قالب آموزش غیرمستقیم تاکید داشتم.
میزان-ویژگی خاص این کتاب چیست؟
ر این کتاب به صورت غیرمستقیم موضوع محرم و نامحرم را مطرح کردهام.
میزان-این کتاب چقدر توانسته به مخاطب امروز کمک کرده تا افراد حریم خود را رعایت کنند و خیلی از حد و مرزها شکسته نشود؟
من در این زمینه تحقیق خاصی نداشتهام و تاکنون هم ۲۰۰ جلد کتاب برای کودکان و نوجوانان نوشتهام. تنها کاری که برای دریافت بازخورد مخاطب انجام میدهم این است که کتاب را پیش از انتشار به مخاطب ارائه میکنم تا پس از مطالعه واکنش وی را ببینم و طبق اینکه چقدر احساس خوبی از خواندن کتاب داشته و چه برداشتی داشته است، دست به تغییرات میزنم.
قبل از چاپ کتاب از سوی انتشارات به نشر، من این کتاب از طریق انتشارات دیگری هم به چاپ رسید و من متوجه شدم که خانوادهها تعمد دارند که بچههایشان با این حریمها آشنا شوند. حتی برخی از والدین بعد از مطالعه فرزندشان به من گفتهاند که «جشن تکلیف مبارک» چقدر تاثیرگذار بوده است.
میزان-در این کتاب برای تاثیرگذاری بیشتر از چه زبانی استفاده کردید؟
سایهای از طنز در کتاب وجود دارد و ضمن اشاره به حریمها، از قالب طنز استفاده کردهام. چون روانشناسی خواندهام و کار مشاوره و رواندرمانی میکنم فکر میکنم دلیل اثرگذاری کتاب این بوده که برخورد زیادی با کودک داشتهام و زبانم هم به گونهای است که جمع خانواده را صمیمی نشان دادهام.
به طور کل روان بودن قلم و سایه طنز موقعیت یکی از علتهای بازخورد خوب مخاطب بوده است.
میزان-چه ضرورتی برای پرداختن به این موضوع حس کردید؟
امروزه وقتی دختر به سن جشن تکلیف میرسند دیگر مدارس برایشان جشنی برگزار نمیکند در حالی که در گذشته جشن تکلیف بخشنامه بود، در آن جانماز، چادر، تسبیح و حتی یک جایزه مجزا به بچهها داده میشد و کتابهایی از این دست در بستهای قرار میگرفت که پدرها و مادرها به بچهها اهدا میکردند، در حالی که امروزه مدارس غیرانتفاعی شده و مدیران اجازه برگزاری این جشن را نمیدهند و در مدارس دولتی هم فضا به کل تغییر کرده است.
در حال حاضر پشتیبانیهای فرهنگی از بالا به پایین وجود ندارد و چیزی حدود ۲۰ درصد مدرسان دغدغه آن را داشتند.
میزان-مشکل امروز کتابهایی که برای کودک و نوجوان در زمینه حجاب و عفاف نوشته میشود چیست؟
در گذشته گاه کتابها با شمارگان ۴۰ هزار نسخه چاپ میشد، اما رفته رفته نویسندگانی که روی مسائل اعتقادی تعمد داشتند خیلی از کتابهایشان به دلیل فروش پایین، بایگانی شد. این در حالی است که مسائل دینی هیچگاه کهنه نمیشود چراکه در فرهنگ ما جای دارد. زندگی ائمه پر از نکتههای تربیتی و آموزههای انسانی و الهی است که هیچگاه کهنه نمیشود و بر همین اساس هم همیشه مخاطب دارد، اگرچه خریدن کتاب کاهش پیدا کرده و کودکان و نوجوانان بیشتر به سمت فضای مجازی گرایش پیدا کردهاند.
خانوادهها هیچ تدبیری برای علاقهمند کردن بچهها به مطالعه ندارند و بنابراین اگر بخواهیم نگاه ریشهای به این موضوع داشته باشیم، باید با علاقهمند کردن بچهها به مطالعه و ایجاد برنامههایی، چون مسابقه کتابخوانی زمینه مطالعه را افزایش دهیم و بعد به بحث سلیقه بپردازیم.