«پایان یک نقش» چهره واقعی صهیونیست را نشان میدهد/ ارض موعود بزرگترین دروغ رژیم صهیونیست/ فرمودههای رهبر انقلاب تحلیلی هوشمندانه است
جلال توکلی پر کار و فعالی است که در کتاب «پایان یک نقش» به مشکلات درونی صهیونیست پرداخته است. وی در گفتگو با خبرنگار گروه فرهنگی به تشریح ویژگیهای این کتاب اشاره کرده است.
میزان - نگارش «پایان یک نقش» چطور آغاز شد؟
اولین کتابی که درباره فلسطین نوشتم «ریاح» نام داشت. این رمان درباره جریان صهبونیسم بود و به این نکته اشاره میکرد که چطور صهیونیستها به فلسطین نفوذ کردند.
چاپ این رمان باعث شد تا سفری در سال 1383 با جمعی از نویسندگان حوزه هنری به لبنان و سوریه داشته باشم. در بازدید از لبنان یکی از برادران محور مقاومت به نکتهای اشاره کرد که جرقه اولیه نگارش رمان را در ذهن من روشن کرد.
میزان -این مطلب درباره چه بود؟
وی گفت که عموم نگاهها تاکنون به رژیم اشغالگر قدس نگاه بیرونی است و کمتر به داخل این رژیم نگاه شده در حالی که از داخل این رژیم شدیدا در حال فروپاشی است و دچار یکسری تناقضهای داخلی هستند. این موضوع انگیزهای در من شد که تحقیقاتم را آغاز کنم.
میزان - این تحقیقات چقدر طول کشید؟ شامل چه مواردی بود؟
چیزی حدود دو سال تحقیقها زمان برد. در این زمینه از منابعی که عموما از کتابهای صهیونیستها ترجمه شده بود استفاده کردم که نتیجهاش نگار شکتاب «پایان یک نقش» شد.
میزان - تعارضهایی که مورد تحلیل قرار گرفت شامل چه نکاتی بود؟
بزرگترین تعارض دروغ بزرگی است که رژیم صهیونیستی به مردمش گفته است. آن ارض موعود یا سرزمین شیر و عسل که اشاره میکند باعث شده مردمش را از اقصی نقاط دنیا به فلسطین کشانده در حالی که مردم این رژیم به چشم میبینند که چیزی جز بدبختی و جنگ فرسایشی نصیبشان نشده است. بخصوص نسل جدیدشان که چنین چیزی را بر نمیتابند.
میزان - این کتاب چقدر توانسته چهره واقعی رژیم صهیونیستی را به جوان امروز ما معرفی کند؟
با توجه به جلسات نقدی که برگزار شده و در میان برخی موارد اشاره شده، گفته میشود که با مطالعه این کتاب چهره صهیونیست به مخاطب معرفی شده است.
میزان - مهمترین ویژگی کتاب «پایان یک نقش» چیست؟
عموم نگاهها تاکنون بیرونی بوده و به جنایتهای انجام میشود نگریسته شده در حالی که نگاه داخلی و درونی هم اهمیت زیادی دارد و طبق سخن حضرت آقا که فرمودهاند: «اسرائیل به فضل خدا 25 سال آینده را نخواهد دید.» یکی تحلیل هوشمندانه است که از نگاه حضرت آقا به درون رژیم صهیونیست ناشی میشود.
این اثر کار نویی بود.
آیا چاپ کتاب و توزیع آن در کشور را برای معرفی صهینیسم کافی میدانید؟
آنچه را که باید و شاید از سوی ناشر پرداخته نشده است و من فکر میکنم نیمی از مخاطبان این کتاب در آنسوی مرزها هستند و چه بسا مردم و بالاخص جوانان صهیونیست هستند که با خواندن کتاب به آنها تلنگری وارد خواهد شد.
ما در جنگ نرم هستیم و بر همین اساس انتظار میرود کارهایی از این دست بیشتر مورد توجه قرار گیرند و دیده شوند چون رژیم صهیونیستی در حال ساختن سومین یا چهارمین فیلمش به زبان فارسی است، ما چقدر با وجود نیروهای خوبی که داریم
ما نیاز به اتاق فکری داریم که در آن جریان صهیونیسم را بشناسیم و هنرمندان را دعوت کنیم و مواد کار را در اختیارشان قرار دهیم. من فکر میکنم این امر بیشتر از همایشهایی که برگزار میکنیم، تاثیرگذار است.
میزان - آیا قرار است که این کتاب به زبانهای زنده دنیا ترجمه شود؟
سوره مهر اعلام کرده که ترجمه این کتاب در اولویت سوره مهر نیست. فکر میکنم ترجمه کتاب بازخوردهایی با ابعاد وسیعتری از آنچه فکر کنیم، خواهد داشت.
در آن طرف روی چنین مباحثی خیلی کار میکنند
میزان - محدودیتی در چاپ کتاب داشتید؟
نه، فقط حدود 4 سال کتاب در ترافیک انتشار ماند. من تمایل داشتم کتاب در زمان اعتراضهای مردم رژیم اشغالی در سرزمینهای قدس که منجر به چندین خودسوزی هم شد، چاپ شود. این انتظار برآورده نشد و این امکان بوجود نیامد که کتاب در زمان مناسب منتشر شود.
میزان -عنوان اثر به چه نکتهای اشاره دارد؟
عنوان «پایان یک نقش» با توجه به محتوای کتاب انتخاب شد. ما بازیگری داریم که در فیلم ضد فلسطینی قرار است بازی کند ولی با دیدن و لمس کردن دروغهایی که به او گفته شده بازی در این نقش را دیگر نمیپذیرد و به نوعی سرعناد با نقش و نویسنده بر میدارد که پایان نقش وی میشود و به عبارتی میتواند پایان نقش صهیونیسم هم تلقی شود.
میزان - این کتاب ارزشهای میهندوستی را زنده نگه میدارد؟
بیشتر بحث بر سر این است که هر کس هویتش با سرزمین که در آنجا به دنیا آمده و در آن ریشه دارد کامل میشود. فردی که از جای دیگر به سرزمین دیگر آمده هویتی نخواهد داشت و بالتبع تعلق خاطری هم نسبت به آن سرزمین نخواهد داشت. همانطور که شخصیت داستان اعلام میکند که حتی جسدش را در فلسطین خاک نکنند.