دستاوردهای چهلمین سالگی انقلاب در حوزه کمکهای مردمی/ رشد روز افزون خیریهها بعد از انقلاب/ فعالیت بیش از ۱۵۰۰۰ موسسه خیریه
به گزارش خبرنگار گروه جامعه ، انقلاب اسلامی ایران زمانی که در سال ۵۷ به کمک مردم به پیروزی رسید و نظامی مبتنی بر دموکراسی را جایگزین نظام استبدادی کرد در زمینههای مختلفی از جمله آموزش، بهداشت، مشارکت زنان، آموزش عالی، گردشگری، حج و زیارت، کمیته امداد و ... دچار مشکلات عدیدهای بود با این وجود انقلاب اسلامی علاوه بر این اینکه این مشکلات را از سر راه رشد و توسعه و رفاه مردم برداشت به دستاوردها و پیشرفتهای زیادی نیز دست یافت.
خبرنگار میزان در این گزارش به بیان دستاوردهای چهلمن سالگرد انقلاب اسلامی در حوزه کمکهای مردمی و نیکوکاری میپردازد:
محمد امیرخانی دبیر کمیته احسان و نیکوکاری در گفت وگو با خبرنگار گروه جامعه با اشاره به دستاوردهای انقلاب اسلامی در حوزه نیکوکاری گفت: انقلاب اسلامی، احیاگر فرهنگ احسان و نیکوکاری و حامی محرومان و مستضعفان است. کمیته امداد حضرت امام خمینی (ره) به منظور پشتیبانی از محرومان، بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی بهمنظور مصادره اموال خاندان پهلوی و وابستگان آنها به مستضعفین، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی به منظور تامین مسکن محرومان و مستضعفان، سازمان بهزیستی با ابتکار شهید فیاض بخش و بنیاد برکت به منظور محرومیت زدایی از مناطق محروم از جمله اقدامات عملی و بی سابقه انقلاب اسلامی در این حوزه است. در ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی تنها ۴۶۲ صندوق قرض الحسنه در سطح کشور وجود داشت که امروز فقط ۶۰۰۰ صندوق قرض الحسنه رسمی وجود دارد و تعداد ۷۶۰۰ صندوق قرض الحسنه نیز توسط بسیج راه اندازی شده است. بیش از پنجاه درصد مساجد کشور دارای صندوقهای قرض الحسنه محلی و هزاران صندوق قرض الحسنه خانوادگی نیز بین مردم فعال هستند که از همین رو میتوان گفت: انقلاب اسلامی فرهنگ قرض الحسنه را در جامعه زنده کرد
وی در ادامه بیان کرد: در ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی تعداد موسسات خیریه بسیار اندک بود، ولی در حال حاضر بیش از ۱۵۰۰۰ موسسه خیریه وجود دارد که در زمینههای مختلف فعال هستند که ۱۴ شبکه کشوری و ملی آنها را مدیریت میکنند. در حال حاضر تعداد ۱۸۰۰۰۰ نفر از ایتام و ۱۵۰۰۰۰ نفر از کودکان بدسرپرست تحت حمایت نهادهای حمایتی و موسسات خیریه بوده و ۱۰۰۰۰ کودک بی سرپرست در ۶۳۴ مرکزبهزیستی نگهداری میشوند و نگهداری ۱۵۰۰۰ کودک بی سرپرست نیز به خانوادهها سپرده شده است. این حجم از توجه به ایتام و کودکان بد سرپرست در انقلاب اسلامی حاکی از این مطلب است که همه ایتام و کودکان بدسرپرست با مشارکت مردم و خیرین دارای حامی و پشتیبان هستند. در حال حاضر حدود ۳۸۰۰۰۰۰ خانواده بی سرپرست و بدسرپرست با حدود ۱۰۰۰۰۰۰۰ نفرجمعیت تحت پوشش نهادهای مردمی و موسسات خیریه قرار دارند.
وی افزود: در حال حاضر تعداد ۱۳۰۰۰۰۰ نفر از معلولین تحت پوشش نهادهای حمایتی و موسسات خیریه بوده و ۲۲۰۰ مرکز توانبخشی دولتی و خصوصی خدمات توانبخشی به معلولین ارایه میکنند. در زمینه خدمات توانبخشی به معلولان، ۲۲۰۰ مرکز دولتی و خصوصی داریم که از دستاوردهای انقلاب اسلامی محسوب میشود. موضوع سالمندان را مورد توجه قرار داد و خاطرنشان کرد: حدودا ۱۴۸۰۰۰۰ نفر از سالمندان کشور تحت پوشش طرح شهید رجایی و ۶۱۰۰۰۰ نفر از سالمندان تحت پوشش حمایتی نهادهای حمایتی و موسسات خیریه و همچنین ۳۶۰۰۰ نفر از سالمندان نیز در مراکز بهزیستی نگهداری و توسط خیرین پشتیبانی میشوند. تا به امروز بیش از ۱۱۰۰۰۰ نفر از زندانیان نیازمند از زندان آزاد شده اند. همچنین تعداد ۶۰۰۰۰ خانواده زندانیان نیازمند تحت پوشش نهادهای حمایتی و موسسات خیریه و مردمی قرار دارند.
بر اساس آخرین گزارش کمیته امداد حضرت امام (ره) تعداد ۲۰۰۰۰۰ خانوار تحت پوشش به خودکفایی رسیده و از پوشش حمایتی کمیته خارج شده اند که همین موضوع در خصوص مدد جویان بهزیستی نیز قابل توجه است.
دبیر کمیته احسان و نیکوکاری، توسعه مشارکتهای مردمی که برکت انقلاب اسلامی در حمایت از بیماران خاص و صعب العلاج ایجاد شده است را نیز مورد توجه قرار داد و گفت: تعداد ۶۰۰۰ نفر بیمار خاص و صعب العلاج تحت پوشش کمیته امداد حضرت امام (ره) قرار دارند.
وی با ذکر نمونهای از این اقدامات بیان داشت: به عنوان مثال فقط توسط یک موسسه خیریه تا به امروز تعداد ۲۵۰۰ دستگاه دیالیز ۳۶۰۰ تخت با تجیزات جانبی و ۶۵۰۰ تجیزات پزشکی تهیه و به ۱۱۰۰ مرکز درمانی اهداء شده است.
امیرخانی ادامه داد: از دیگر اقدامات نیز پرداخت ۲۸۴ میلیارد ریال کمک هزینه دارو و درمان به بیش ۶۲۰۰۰ بیمار مبتلا به بیماریهای خاص است همچنین، تعداد ۶ مرکز تخصصی مجهز تاسیس و راه اندازی و ۸ مرکز نیز در حال ساخت است.
۴ میلیون نفر بعد از انقلاب کارت اهداء عضو پر کردهاند
وی همچنین گفت: تا قبل از پیروزی انقلاب اسلامی با توجه به اینکه کلیه عملهای پیوند اعضاء در خارج از کشور انجام میشد و توانمندی لازم در داخل کشور ایجاد نشده بود لذا مسئله اهداء عضو نیز عملا موضوعیتی نداشت، اما بعد از پیروزی انقلاب فرهنگ اهداء عضو در سطح جامعه گسترش یافته و امروز بیش از ۴۰۰۰۰۰۰۰ نفر دارای کارت اهداء عضو هستند.
دبیر کمیته احسان و نیکوکاری در ادامه توضیح داد: با همت مردم نوع دوست تا به امروز در سطح کشور حدود ۵۰۰۰۰ مورد عمل پیوند کلیه، ۹۰۰۰ مورد عمل پیوند مغز استخوان، ۵۰۰۰ مورد عمل پیوند کبد و ۱۰۰۰ مورد عمل پیوند قلب انجام شده است.
وی تصریح کرد: توانمندی امروز نظام سلامت و پزشکان کشورمان در انجام اعمال پیوند اعضاء که قبل از انقلاب اسلامی کاملا وابسته به کشورهای بیگانه بودیم، محصول روحیه انقلابی و جهادی ودستاورد پرافتخار انقلاب اسلامی است.
امیرخانی به خدمات انقلاب اسلامی برا مسکن محرومان نیز اشاره کرد و گفت: از بدو پیروزی انقلاب اسلامی علاوه بر اقدامات قابل توجه نهادهای مسئول در حوزه تامین و بهسازی مسکن روستایی، تعداد قابل توجهی مسکن برای محرومان و مستضعفان با مشارکت مردم و خیرین احداث شده است.
وی ادامه داد: تاسیس نهاد بنیاد مسکن انقلاب اسلامی برای تامین مسکن محرومان حاکی از توجه ویژه به مسکن محرومان و از افتخارات انقلاب اسلامی است.
امیرخانی تاکید کرد: همچنین ورود جدی نهادهای انقلابی و حمایتی مانند بنیادهای علوی، برکت، قرارگاه خاتم النبیاء (ص)، بسیج سازندگی، بهزیستی وحتی آستان قدس رضوی برای تامین مسکن نیازمندان و محرومان به توجه ویژه انقلاب اسلامی به مسکن نیازمندان اشاره دارد و از افتخارات انقلاب محسوب میشود.
دبیر کمیته احسان و نیکوکاری یکی دیگر از دستاوردهای مهم انقلاب اسلامی در حوزه احسان و نیکوکاری را توسعه مشارکت مردم و خیرین در مدرسه سازی دانست و گفت: بیش از ۲۰ درصد فضاهای آموزشی از ابتدای انقلاب اسلامی با مشارکت خیرین احداث شده است که حاکی از توسعه فرهنگ نیکوکاری در بعد از انقلاب است.
وی ادامه داد: در مهر ماه سال ۱۳۹۶ بیش از ۵۰۰۰ کلاس آموزشی به بهره برداری رسیده که حدود ۵۰ درصد آن با مشارکت خیرین احداث شده است.
امیرخانی تعداد خیرین کشور را شامل ۲۹۰۰۰ شخص حقیقی و حقوقی عنوان کرد و گفت: تعهدات خیرین مدرسه ساز در ابتدای انقلاب اسلامی سالانه کمتر از یک میلیارد تومان بوده است که در حال حاضر به مبلغ ۸۰۰ میلیارد تومان در سال افزایش یافته و معمولا به میزان ۵۰ درصد در هر سال تحقق مییابد.
وی تصریح کرد: در حقیقت میتوان گفت که راه اندازی نهضت مدرسه سازی و ورود نهادهای انقلابی به ویژه در مناطق محروم در عرصه مدرسه سازی از ابتکارات انقلاب اسلامی است.
دبیر کمیته احسان و نیکوکاری در ادامه گفت: همچنین شکل گیری تشکلهای مردمی و خیریه و افزایش ۸۰۰ برابری تعهدات مالی مردم و خیرین در امر مدرسه سازی نسبت به ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی، قابل توجه است.
امیرخانی در ادامه این گفتگو به توسعه مشارکت مردم، خیرین و نیکوکاران در احداث و توسعه بیمارستانها و مراکز درمانی به ویژه در مناطق محروم اشاره و بیان کرد: بر اساس آمار منتشره توسط مجمع خیرین سلامت از بدو پیروزی انقلاب اسلامی تا سال ۱۳۹۳ تعداد ۳۳۰۶ پروژه مرکز درمانی و بیمارستانی توسط خیرین احداث و تعداد ۵۲۲۷ قطعه زمین توسط خیرین برای احداث مراکز درمانی اهداء شده است.
وی گفت: تعداد ۲۰۰۰ واحد از پروژههای خیرین سلامت، احداث خانه سلامت در روستاها بوده است و همچنین تعداد ۷۰۰۰۰ نفر از مردم و خیرین با خیرین سلامت همکاری دارند.
امیرخانی بیان داشت: به جرات میتوان گفت: احداث بیش از ۳۳۰۰ بیمارستان و مرکز درمانی به ویژه در مناطق محروم توسط مردم و خیرین محصول حاکمیت روحیه دینی و انقلابی در جامعه است.
دبیر کمیته احسان و نیکوکاری به توسعه مشارکت مردم، خیرین و نیکوکاران در بازسازی و توسعه امامزادگان و بقاء متبرکه اشاره کرد و گفت: تکمیل، توسعه، مرمت و بازسازی بیش ۴۸۰۰ امامزاده و بقعه متبرکه با مشارکت مردم و خیرین و واقفین که بعد از انقلاب اسلامی صورت گرفته از دیگر خدمات انقلاب در توسعه فرهنگ نیکوکاری است.
وی به توجه ویژه به مساجد به عنوان سنگر اصلی انقلاب اسلامی اشاره کرد و گفت: در زمان پیروزی انقلاب اسلامی تعداد مساجد کشور ۲۵۰۰۰ مسجد بود که با همت مردم، خیرین و نهادهای فعال در حوزه محرومیت زدایی امروز آمار مساجد کشور به ۷۲۰۰۰ مسجد رسیده است.
امیرخانی در بخش دیگری از این گفت وگو توسعه مشارکت مردم در احداث کتابخانههای عمومی را از دیگر دستاوردهای انقلاب اسلامی دانست و تصریح کرد: در بدو پیروزی انقلاب اسلامی تعداد کتابخانههای عمومی کشور ۵۱۱ باب بوده است که با تاسیس نهاد کتابخانههای عمومی کشور در سال ۱۳۸۲ و تاسیس انجمن خیرین کتابخانه ساز، اقدامات ارزندهای برای جلب مشارکت مردم در احداث و اداره کتابخانههای عمومی کشور انجام شده است.
وی ادامه داد: در حال حاضر تعداد کتابخانههای عمومی به ۳۴۰۰ باب افزایش یافته و بیش از ۹۰۰ باب آن با مشارکت خیرین احداث و تجهیز شده است.
دبیر کمیته احسان و نیکوکاری بیان داشت: افزایش ۶/۸ برابری تعداد کتابخانههای عمومی پس از پیروزی انقلاب اسلامی از افتخارات انقلاب اسلامی است.
امیرخانی همچنین به توسعه مشارکت مردم در محرومیت زدایی که به برکت انقلاب اسلامی حاصل شده است اشاره و تصریح کرد: تشکیل بیش از ۸۸۰۰ گروه جهادی مردمی توسط بسیج و فعالیتهای جهادی در مناطق محروم از اقدامات مهم انقلاب اسلامی در حوزه احسان و نیکوکاری محسوب میشود.
وی ادامه داد: در حقیقت حرکتهای جهادی محصول تفکر انقلابی و مدیریت جهادی است و سازماندهی مردم بویژه جوانان در قالب گروههای جهادی و اعزام به مناطق محروم جهت محرومیت زدایی و فعالیتهای جهادی در عرصههای مختلف از ابتکارات بی بدیل انقلاب اسلامی است.
دبیر کمیته احسان و نیکوکاری به استفاده از ظرفیت و امکانات سپاه پاسداران در محرومیت زدایی و امور عام المنفعه نیز اشاره و بیان کرد: تا سال ۱۳۹۵ بیش از ۳۴ هزار پروژهی محرومیت زدایی در اقصی نقاط کشور توسط قرارگاه محرومیت زدایی کشور به انجام رسیده که شامل فعالیت در حوزههای عمرانی و غیر عمرانی است.
امیرخانی ادامه داد: سپاه بنا دارد با رفع مشکلات حوزه اشتغال، زیرساخت، سلامت و مسائل حوزه فرهنگی، ۱۰۰ دهستان و بیش از ۳ هزار روستا در نقاط محروم کشور را بعنوان الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت دهستان معرفی کند که از هر استان چند دهستان در این طرح قرار دارند.
وی خاطرنشان کرد: ورود نهاد انقلابی سپاه پاسداران با فرمان مقام معظم رهبری در عرصه سازندگی و محرومیت زدایی از افتخارات انقلاب اسلامی است.
امیرخانی در پایان گفت: کمک به آسیب دیدگان حوادث و بلایای طبیعی بویژه پذیرفتن مسئولیت امداد رسانی مناطق زلزله زده روستایی نشانه آمادگی و روحیه انقلابی این نهاد در همه زمینه هاست.
رشد روز افزون خیریهها بعد از انقلاب
پرویز فتاح، رئیس کمیته امداد در ادامه درباره دستاوردهای چهلمین سالگرد انقلاب اسلامی در حوزه احسان و نیکوکاری افزود: در قبل از انقلاب تعداد خیریهها به ۱۰۰۰ مورد هم نمیرسید، اما اکنون بیش از ۱۵۰ هزار خیریه در کشور وجود دارد و همه دستگاههای مختلف حمایتی به نفع محرومین به خط شده اند.
رئیس کمیته امداد، دفاع مقدس را مصداق بالاترین ایثار و نیکوکاریها دانست و گفت: بالاترین نیکوکاری، اقدام مادران شهداست که فرزندان خود را نثار انقلاب کردند و اوج این نیکوکاری اقدام رزمندگان و شهدا است. فرزند دادن در راه انقلاب، دشوار است و امام راحل نمونه بارز نیکوکاری هستند که فرزند خود را در این راه دادهاند.
فتاح با اشاره به گسترش فرهنگ نیکوکاری بعد از انقلاب اسلامی بیان داشت: فوران نیکوکاری و احسان برای بعد از انقلاب است که از مکتب امام راحل برخاسته است.
۸۰۰ هزار حامی ایتام در کشور داریم
وی در همین زمینه خاطرنشان کرد: اکنون یکصد و هفتاد هزار یتیم در کشور وجود دارد و هر یتیم ۵ حامی دارد و به عبارتی بیش از ۸۰۰ هزار حامی یتیم در کشور داریم.
گزارش از زهرا قاسمی