تکرار شکست «احمقهای درجه یک» / چرا اروپا برای شرکت در اجلاس ورشو بیمیل است؟
آنچه در مصاحبه پمپئو با فاکس نیوز بسیار برجسته بود، تاکید وی بر نقش ایران در منطقه غرب آسیا و بررسی راههای مقابله آمریکا با این نقش در اجلاس ورشو بود.
هنوز ساعتی از اعلام خبر برگزاری کنفرانس ضدایرانی ورشو توسط آمریکا نگذشته بود که کشورهای تاثیرگذار منطقه و جهان به آن واکنش نشان دادند.
تحریم نشست ضدایرانی ورشو توسط روسیه و اتحادیه اروپا
روسیه به عنوان یکی از بازیگران تاثیرگذار منطقه و جهان، حتی قبل از آنکه جزئیات نشست ورشو رسانهای شود، عدم حضور در آن را اعلام کرد.
«فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز از عدم حضور خود در نشست ضد ایرانی ورشو خبر داد و بهانه سفر به آفریقا را برای شرکت نکردن در این اجلاس مطرح کرد.
بیشتر بخوانید: سفر یک مقام لهستانی به تهران در آستانه اجلاس ضدایرانی ورشو
فرانسه و آلمان هم اعلام کردند وزرای خارجه خود را به نشست ورشو نمیفرستند. حتی وزیر خارجه لوکزامبورگ نیز گفت: در نشست ورشو شرکت نمیکند.
رمزگشایی روزنامه آمریکایی از بیمیلی اروپا به شرکت در سیرک ورشو
«وال استریت ژورنال» طی گزارشی با رمزگشایی از علت بیمیلی کشورهای اروپایی به شرکت در نشست ورشو، نوشت: «از نظر دیپلماتهای اروپایی، آمریکا در آستانه تلاش اروپا برای افتتاح مرکزی جهت مراوده اقتصادی با ایران، تعمدا لهستان را میزبان یک نشست ضدایرانی کرده است تا میان اتحادیه اروپا در نوع مواجهه با ایران شکاف ایجاد کند».
تغییر لحن و رویکرد آمریکا
برخورد سرد اروپاییها و روسها با خبر برگزاری نشست ورشو، مقامات کاخ سفید را عصبی کرد و آنها را به تغییر رویکرد واداشت. «جاناتان کوهن» نماینده موقت آمریکا در سازمان ملل، روز سهشنبه دوم بهمن در جلسه شورای امنیت گفت که «قرار نیست نشست ورشو به محلی برای ضدیت با ایران تبدل شود، بلکه صرفاً به چالشهای پیش روی غرب آسیا میپردازد».
این اظهارات نماینده موقت آمریکا در سازمان ملل و تاکید او بر ضدایرانی نبودن نشست ورشو، در شرایطی بود که «مایک پمپئو» در مصاحبه خود با فاکس نیوز به تاریخ ۲۱ دی ۹۷، صریحا موضوع اصلی نشست ورشو را بررسی راههای مقابله با ایران در منطقه غرب آسیا عنوان کرده بود.
این تغییر لحن و رویکرد آمریکا در قبال ایران و مجبور شدن واشنگتن به تغییر دستور کار یک نشست بینالمللی، برای نخستین بار نبود که طی ماههای اخیر رخ میداد.
روزی که آمریکا در سازمان ملل «ضایع» شد
در روز چهارشنبه ۴ مهر ۹۷ جلسه شورای امنیت سازمان ملل با ریاست دورهای آمریکا برگزار شد. دونالد ترامپ رئیسجمهور این کشور در اقدامی غیرمتعارف در این جلسه به عنوان رئیس حضور یافت.
«نیکی هیلی» نماینده وقت آمریکا در سازمان ملل روز چهارشنبه ۱۴ شهریور اعلام کرده بود که هدف از تشکیل جلسه شورای امنیت به ریاست آمریکا در ۲۶ سپتامبر (۴ مهر)، بررسی نحوه اعمال فشار بیشتر بر ایران به خاطر نقض قطعنامههای سازمان ملل است.
اما بر خلاف تصورات نیکی هیلی و مافوقش ترامپ، جلسه روز ۴ مهر شورای امنیت، بدون هیچگونه دستاوردی برای آمریکا در راستای هدف محکوم کردن ایران به پایان رسید.
بیشتر بخوانید: وداع تلخ «خانم کلانتر» از سازمان ملل/ وقتی «نماینده سگ هار» عصبانی میشود
ترامپ در جلسه مذکور تلاش کرد تا نظر اعضای شورای امنیت سازمان ملل را برای همراهی با تحریم ایران در خرید نفت و مراودات بانکی جلب کند، اما نه تنها چنین نشد، بلکه از زبان رئیسجمهور کشور متحد خود یعنی فرانسه شنید که «علیرغم اقدامات آمریکا، ایران به تعهدات خود در توافق هستهای پایبند مانده است».
همچنین در آن جلسه، «وانگ یی» وزیر خارجه چین در واکنش به سخنان تهدیدآمیز ترامپ مبنی بر ضروت همراهی جامعه جهانی با تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه ایران، گفت: «باید به حق همه کشورها برای داشتن روابط عادی اقتصادی و تجارت با ایران احترام گذاشته شود».
آن «احمق درجه یک» کجاست؟
سلسله شکستها و افتضاحات آمریکاییها در برابر جمهوری اسلامی ایران در عرصه بینالمللی همچنان ادامه دارد؛ «جان بولتون» مشاور امنیت ملی کاخ سفید تیرماه سال ۹۶ در جمع اوباش گروهک تروریستی منافقین گفته بود، جشن کریسمس ۲۰۱۹ را در تهران میگیریم؛ این «احمق درجه یک» حالا ضمن اینکه نظارهگر گذشت ۲۳ روز از کریسمس ۲۰۱۹ است باید برای زخم عقبنشینی رژیم قلدرش از موضع ضدایرانی که در ماجرای نشست ورشو عیان شد، مرهمی بیابد.
بیشتر بخوانید: بعضی از دولتمردان آمریکا وانمود میکنند دیوانهاند؛ بنده البتّه این را قبول ندارم، امّا حقیقتاً احمقهای درجهی یک هستند