توضیحات ظریف درباره «عدم اجرای شروط ۹گانه برجام»
«کمال دهقانی فیروزآبادی» در توضیح روند بررسی سوال سید علی ادیانی از وزیر امور خارجه اظهار داشت: سوال آقای ادیانی این است که علت عدم اجرای کامل شرایط مطروحه ۹ گانه از سوی مقام معظم رهبری و شرایط مندرج در مصوبه مجلس شورای اسلامی در خصوص برجام چیست؟
نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی بیان کرد: در اجرای ماده ۲۰۷ آئین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی سوال فوق در جلسه رسمی روز یکشنبه مورخ ۱۳ اسفندماه ۹۶ کمیسیون با حضور ۱۶ نفر از نمایندگان عضو کمیسیون، نماینده سوال کننده و وزیر مطرح شد، اما پس از استماع اظهارات طرفین نماینده سوال کننده از پاسخهای ارائه شده وزیر قانع نشد.
نماینده مردم تفت و میبد در مجلس شورای اسلامی گفت: کمیسیون قلمرو سوال را ملی تشخیص داده و مستند به بند ۳ ماده ۲۰۷ آئین نامه داخلی مجلس گزارش سوال جهت اعلام وصول در اولین جلسه علنی ارسال میشود.
طبق گزارش خانه ملت، محمدجواد ظریف در جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی در توضیحات خود درخصوص سوال سیدعلی ادیانی گفت: در نامه مقام معظم رهبری هیئتی با عنوان هیئت نظارت تشکیل شد که مسئول رسیدگی مفاد نامه است و وزارت امور خارجه گزارشهای خود را به صورت مرتب به هیئت ارائه کرده و این هیئت براساس مصالح کشور تصمیم میگیرد که چگونه عمل شود.
وی ادامه داد: کاری که جمهوری اسلامی و وزارت امور خارجه انجام داد، در نامههای متعدد از ابتدای اجرای برجام تاکنون موارد بدعهدی و نقض برجام توسط ایالات متحده و سایر اعضا را به اطلاع طرف مقابل رسانده و نسبت به اقدامات آنها اعتراض کرده است، از این رو اقداماتی که باید انجام میشد مورد تصویب هیئت نظارت قرار گرفت.
وزیر امور خارجه کشور ادامه داد: در این حوزه وزارت امور خارجه در همان حد گزارش دهی بوده، از طرف دیگر وزارت امور خارجه براساس مصوبات مجلس شورای اسلامی هر سه ماه یکبار گزارش را به مجلس ارائه کرده و این گزارشها در پارلمان بررسی شده و اگر نیاز بوده نمایندگان مجلس تصمیم گیری انجام داده اند. از طرف دیگر ما معتقدیم از نظر منافع ملی جمهوری اسلامی و با در نظر گرفتن همه شرایط، بهترین انتخاب در این عرصه انجام شده و این انتخاب آمریکا را در موضع بغرنجی قرار داده که امروز تمام تلاشش را انجام داده تا از منزوی بودن خارج شود.
ظریف ادامه داد: ایراد گرفتن به دستاوردهای ایران کار راحتی است، اما نگاه کردن به شرایط واقعی و اینکه وزارت خارجه مجری تصمیمات نظام است، این نیاز کشور بوده و بنده وظیفه دارم در برابر خارجیها از منافع ملی دفاع کنم.
وزیر امور خارجه تصریح کرد: برجام توانست آمریکا را در دنیا منزوی کند، در طول یک سال و نیم گذشته تمام تلاش خود را انجام داده تا از این عهدنامه که شما آن را ترکمانچای میخوانید، به نحوی خارج شود. حال آیا طرف ترکمانچای هیچ وقت تلاش کرد که از این عهدنامه خارج شود؟ چرا افتخارات ملی را اینگونه نامگذاری میکنید؟ رهبر معظم انقلاب، هیات نظارت را برای بررسی ۹ شرط تعیین کردند.
این عضو کابینه دولت دوازدهم افزود: شما میگویید که در قبال توافق برجام چه تعهدی از آمریکا گرفته اید؟ حال بروید از کسانی که توافق نفتا را امضا کردند را بپرسید که چه تعهدی از آمریکا گرفتند! بروید از کشورهایی که توافق نامه پاریس، یونسکو را امضا کردند، بپرسید که چه تعهدی برای عدم خروج آمریکا از توافق نامه گرفته اند؟ بروید از کسانی که شورای حقوق بشر را ایجاد کردند را بپرسید که چه تعهدی برای خارج نشدن آمریکا گرفته اند؟
وی گفت: چرا بدعهدی دولت رژیم جنایتکار آمریکا را به نام جمهوری اسلامی مینامید؟ چرا افتخار کشور را ترکمانچای نامگذاری میکنید؟، ما در رابطه با برجام تعهدات کافی را گرفتیم و در این رابطه گزارشها را ارائه کردیم، اما رژیم آمریکا از این تعهد خارج شد، کما اینکه از هزاران تعهد دیگر خارج شده است. دولتی که به اصول مسلم حقوق بین الملل هیچ احترامی نمیگذارد، از این دولت چه توقعی دارید؟ چه کسی میگوید که ما براساس اعتماد در برجام عمل کردیم؟ ما برای تک تک اقداماتی که انجام دادیم، اقدام متقابل آن را پیش بینی کردیم. ما تا اورانیوم کیک زرد را از روسیه وارد نکردیم، اورانیوم غنی شده را از کشور خارج نکردیم. ما تا زمانی که پرونده PMD را حل نکردیم، در بحث نیروگاه اراک اقدامی انجام ندادیم.
ظریف افزود: تک تک اقدامات ما نه تنها نسیه نبود، بلکه ما نقد گرفتیم و بعد کارها را انجام دادیم، اما اگر دولت آمریکا بدعهدی کرده، اگر دولت آمریکا عهدشکنی کرده، شما باید بر سر دولت آمریکا بکوبید نه به فرزندان این ملت. مقاومت این ملت بود که باعث شد آمریکا و ۵ قدرت اروپایی به پای میز مذاکره بیایند و بعد آقای ترامپ بگوید که سر ما تا خرخره کلاه گذاشته شده است! چرا باور نمیکنید؟ آقای ترامپ باید برجام را ترکمانچای بنامد نه شما!
وی بیان کرد: دستاوردهای ملت را نباید اینچنین ارزان بفروشید، اینها دستاوردهای دیپلماسی نیست، بلکه دستاورد مقاومت این ملت بزرگ است. همان ملتی که ترامپ را بارها به زانو درآورده است. ترامپ ۴ بار تلاش کرد تا آنچه در برجام از دست داده به دست آورد، اما هر بار در این رابطه شکست خورده و الان هم کاسه گدایی به دست گرفته و به دنبال برگزاری اجلاس لهستان است، اما تاکنون دو بار مجبور شده از برنامههای اجلاس عقب نشینی کند، زیرا جمهوری اسلامی ترامپ را مجبور به عقب نشینی کرده است.
وزیر امور خارجه کشورمان تصریح کرد: در سالگرد انقلاب شکوهمند اسلامی، دستاوردهای این ملت بزرگ را عزیز بدانیم نه آنکه آن را خوار کنیم، وزارت امور خارجه گزارش اجرای برجام را به هیات نظارت و همچنین به مجلس ارائه کرده، شما نمایندگان میتوانید تصمیم بگیرید و ما هر تصمیمی که شما بگیرید را انجام میدهیم. ما مشکلی نداریم، خیال میکنید که بنده مشکلی دارم که از برجام خارج شوم؟ اما تصمیم با من نیست بلکه تصمیم با کشور است، لذا بدانید برجام آنقدر برای کشور منافع داشته که ترامپ دو سال است برای از بین بردن این منافع تلاش میکند و امروز در دنیا منزوی شده است.