صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

شناسایی ۲۲ هزار ساختمان ناایمن در تهران/۶۳.۶ درصد منازل فاقد هرگونه تجهیزات ایمنی ‏اند

۰۷ بهمن ۱۳۹۷ - ۱۲:۵۰:۵۵
کد خبر: ۴۸۸۹۳۸
دسته بندی‌: جامعه ، عمومی
رییس کمیسیون سلامت، محیط‌زیست و خدمات‌شهری شورای شهر تهران از شناسایی ۲۲ هزار ساختمان ناایمن در شهر و ایمن سازی فقط ۳۰ ساختمان خبر داد.

به گزارش گروه جامعه زهرا صدراعظم نوری در صد و نوزدهمین جلسه شورای شهر در نطق پیش از دستور خود به مناسبت سالگرد حادثه تلخ پلاسکو گفت: تاریخ ایران زمین، مملو از رشادت‌های قهرمانانی است که جان عزیز خود را فدای امنیت و آسایش ملت خویش کرده اند. قهرمانانی که زندگیشان، ناجی زندگی دیگران و مرگشان، تولد دوباره ارزش‌های انسانی است. یکی از روز‌هایی که رشادت‌های جان برکفان آتش نشان کشور را در یاد و خاطره همه ایرانیان زنده می‌کند، روز حادثه ریزش ساختمان پلاسکو است.

وی ادامه داد:این حادثه قامت قهرمانان آتش نشان و چندین نفر از شهروندان عزیزمان را شکست و غمی جانکاه قلب ایرانیان را به درد آورد. ضمن گرامی داشت یاد و خاطره شهدای آتش نشان پلاسکو باید تاکید کرد که پلاسکو اولین و آخرین حادثه‌ای نیست که آتش نشانان، ایثارگرانه در برابر مخاطرات، جان خود را به خطر می‌اندازند.

این عضو شورا با بیان اینکه حادثه آتش سوزی و تخریب ساختمان پلاسکو محصول هم افزایی عوامل گوناگونی بوده است، گفت: قطعاً توجه و حذف یک یا چند مورد از آن‌ها می‌توانست سرنوشت جانباختگان، مالباختگان و سازه تاریخی پلاسکو را تغییر دهد.

وی ادامه داد: در شرایطی که در تهران مراکز جمعیتی نظیر پلاسکو کم نیستند انتظار می‌رود که پس از سپری شدن دو سال از حادثه تلخ پلاسکو و علی رغم تاکیدات مقام معظم رهبری، ریاست محترم جمهوری و تشکیل کمیته‌ها و کارگروه‌های متعدد در دولت، مجلس شورای اسلامی، شورای اسلامی شهر تهران و سایر نهاد‌ها و سازمان‌های مرتبط و انجام مجموعه‌ای از مطالعات و بر اساس آسیب شناسی انجام شده، نسبت به رفع خلاء‌های قانونی، تدوین ضوابط، شفاف نمودن مسئولیت‌ها و وظایف دستگاه‌های اجرایی، اصلاح رویه‌ها و چگونگی مقابله با این گونه حوادث و ارتقاء ایمنی اماکن و ساختمان‌ها اقدام می‌شد

نوری تصریح کرد: شایسته بود همچون سرعت عمل تلاشگران آتش نشان که در راستای انجام ماموریت خود ایثار نموده و جان خود را فدا می‌کنند مسئولین و دستگاه‌های اجرایی بدون تعلل و از بین رفتن فرصت‌ها نسبت به اصلاح فرآیندها، سیاست‌های بازدارنده، اقدامات پیشگیرانه و ایمنی فضا‌های شهری با همت و جدیت بیشتر عمل می‌کردند و تغییری محسوس در وضعیت عواملی که بالقوه می‌توانند منجر به بحرانی مشابه بحران پلاسکو باشند ایجاد می‌کردند، اما در واقع چنین نشد.

به گفته رییس کمیته ایمنی و مدیریت بحران شورای شهر تهران در واقع فروریزی پلاسکو، شوکی بود که مسئولین و برنامه ریزان و جامعه باید از آن برای بازنگری در ساختار و فرآیند‌ها استفاده کنند.

بر اساس گزارش‌ها و خروجی‌های آسیب شناسی کمیته‌ها و کارگروه‌های فوق الذکر، مسئولیت نگهداری از ساختمان پلاسکو بر عهده مالک بوده است، ولی با وجود اخطار‌ها مبنی بر ناایمن بودن ‏ساختمان، مالک اقدام موثری جهت رفع خطر انجام نداده است. ‏

وی تاکید کرد: وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در بازرسی حفاظت فنی از کارگاه‌های واقع در ساختمان پلاسکو کوتاهی کرده که خلاف وظایف قانونی این وزارتخانه است. ‏ وزارت راه و شهرسازی در اجرای مقررات ملی ساختمان به ویژه مبحث ۲۲ کم توجه بوده است.

نوری تاکید کرد: به استناد گزارش‌های فوق الذکر سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی تهران تا حدودی به تکالیف خود در بازرسی از ساختمان ها، ابلاغ اخطار و دستورالعمل ‏های ایمن سازی عمل کرده، اما باید اذعان داشت به دلیل اینکه این سازمان، ابزار قانونی لازم برای ملزم کردن اشخاص جهت تحقق الزامات و ضوابط قانونی ایمنی را در اختیار ندارد، اقدامات این سازمان موثر نبوده است.

این عضو شورای اسلامی شهر تهران گفت: سازمان آتش نشانی در عمل به وظایف خود، علیرغم محدودیت‌های منابع مالی، تا کنون حدود ۲۲ هزار ساختمان ناایمن را شناسایی کرده است، اما با توجه به خلاء‌های موجود در قوانین و مقررات، سرعت ایمن سازی آن‌ها بسیار کند بوده و با هماهنگی‌های به عمل آمده با مراجع قضایی تنها ۳۰ ساختمان ملزم به ایمن سازی شده اند و در حال حاضر از شرایط نسبتاً ایمنی برخوردار هستند.

صدر اعظم نوری با بیان اینکه باید توجه داشت که شمار بسیار زیادی از ساختمان‌های مرتفع قدیمی، حتی ساختمان‌های جدید، مهم و حساس که روزانه پذیرای کثیری از شهروندان و تجهیزات مهم هستند از آسیب پذیری بالایی در برابر حوادث طبیعی و انسان ساز برخورداراند، اظهار کرد: بررسی‌های به عمل آمده اگرچه نشان‌دهنده کاستی‌هایی در قوانین، تجهیزات، کمبود‌هایی در زمینه استاندارد‌ها و نواقصی در بسیاری از ملاحظات فنی است، اما شواهد و گزارشات سازمان آتش نشانی نشان می‌دهد اگر حداقل‌هایی از استاندارد‌های ایمنی در ساختمان‌ها رعایت شوند، شاید دیگر شاهد حوادثی همچون پلاسکو و آتش سوزی‌های گسترده در شهر نباشیم.

وی ادامه داد: بر اساس گزارش کمیته ملی حادثه پلاسکو، ‏۷.۶ درصد منازل مجهز به سیستم اعلام حریق، ۵.۴ درصد منازل مجهز به شیلنگ آتش نشانی، ‏۲۸.۹ درصد منازل مجهز به کپسول آتش نشانی هستند و متاسفانه ۶۳.۶ درصد منازل فاقد هرگونه تجهیزات ایمنی در برابر آتش ‏هستند.

صدراعظم نوری گفت: شورای اسلامی شهر تهران اوایل دوره پنجم مصوبه‌ای را تحت عنوان «الزام شورای اسلامی شهر تهران مبنی بر تشکیل کمیته ارتقاء ایمنی ساختمان‌های شهر تهران جهت پیگیری تحقق خروجی‌ها و پیشنهادات گزارش‌های تهیه شده در کارگروه‌های دولت، مجلس و شورای اسلامی شهر تهران و سایر سازمان‌ها و نهاد‌ها پیرامون بررسی حادثه پلاسکو» به تصویب رساند.

این عضو شورای شهر تهران تاکید کرد: این کمیته قرار بود با ۱۱ عضو از دستگاه‌ها و سازمان‌های مختلف تشکیل و با برگزاری جلسات در جهت اصلاح ساز و کار اجرایی نظام تعمیر و نگهداری ساختمان‌های موجود شهر تهران و پیش بینی ضمانت اجرایی مناسب برای عملیاتی شدن مبحث بیست و دوم مقررات ملی ساختمان و همچنین ایجاد هماهنگی و توافق بین سازمانی برای وحدت رویه در حوزه رفع خطر ساختمان‌های پرخطر، پیگیری‌های لازم و عملیاتی کردن خروجی آن‌ها را به انجام رساند و هر سه ماه یک بار نیز گزارش اقدامات خود را به شورای اسلامی شهر تهران ارایه کند، اما تاکنون از روند اجرای مصوبه و تشکیل جلسه گزارشی ارایه نشده و متاسفانه به خروجی موثری نرسیده است و خلاء مدیریت هماهنگ شهری در زمینه ایمنی همچنان وجود دارد.

وی ادامه داد: متاسفانه هنوز در ذهن و اولویت‌های شهروندان مقوله ایمنی جایگاهی ندارد و شهروندان چندان تمایلی به بالا بردن سهم خود در ایمن سازی محل کار و زندگیشان نشان نداده اند و همچنان بهره برداری از انواع سازه‌های تجاری و اداری خارج از کاربری و چارچوب‌های قانونی به عنوان یک رویه‌ی عادی تلقی می‌شود و باور به اهمیت خطر احتمالی چندان اتفاق نیفتاده است.

نوری بر لزوم رفع خلا‌های فعلی در ساختار بازرسی ادواری از وضعیت تعمیر و نگهداری ساختمان‌های موجود به خصوص اماکن عمومی و کارگاه‌های صنفی مطابق مبحث بیست و دوم مقررات ملی ساختمان و لزوم پیاده سازی سازوکار‌های لازم برای ترویج ساختمان‌های خودایمن با هماهنگی دستگاه‌های اجرایی و استفاده از مشارکت عموم شهروندان تاکید کرد و گفت: در عین حال ضرورت دارد تا اقدامات جدی شورا و کمیته‌های مرتبط در راستای وظایف محوله و به منظور پایداری، افزایش تاب آوری و ارتقاء ایمنی شهر برای حفاظت از جان و مال شهروندان مورد توجه قرار گیرد. امید است با هماهنگی و همکاری بیشتر و رعایت ضوابط و مقررات، شهری امن و به دور از مخاطرات داشته باشیم.

 انتهای پیام /



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *