نگاهی به عملکرد ایران و ژاپن در دورههای قبلی جام ملتها/ ساموراییها در آستانه شکستن دو رکورد تاریخی
این دیدار در حالی برگزار خواهد شد که ساموراییها با سرمربی کنونی خود هیچ شکستی را متحمل نشدهاند. آنها در ۱۰ بازی با هدایت این سرمربی ۵۰ ساله به ۹ پیروزی و یک تساوی دست یافتهاند. تنها باری که این تیم نتوانسته به برتری برسد مربوط به جدال برابر ونزوئلا است که به تساوی یک - یک انجامید. آخرین شکست ژاپنیها به دیدار یک هشتم نهایی جام جهانی برابر بلژیک برمیگردد که آنها با نتیجه ۳ بر ۲ به حریف قدرتمند خود باختند و از صعود به یک چهارم نهایی بازماندند.
حالا ایران برای هشتمین بار در تاریخ جام ملتهای آسیا به دور نیمه پایانی راه پیدا میکند. حاصل ۷ تقابل قبلی ۵ باخت و ۲ پیروزی بوده است. دو برد ایران برابر تیمهای جمهوری خمر (کامبوج کنونی) و چین در سالهای ۱۹۷۲ و ۱۹۷۶ بو۱۰ است که اولی با نتیجه ۲ بر یک و دومی با نتیجه ۲ بر صفر همراه بود. پس از آن تیم ملی در سالهای ۱۹۸۰، ۱۹۸۴، ۱۹۸۸، ۱۹۹۶ و ۲۰۰۴ در برابر رقبای خود شکست خورد.
تیم ملی ابتدا در سال ۱۹۸۰ به مصاف کویت میزبان رفت و با حساب ۲ بر یک شکست خورد و در نهایت به مقام سومی رسید. در سال ۱۹۸۴ عربستان توانست ایران را بعد از تساوی یک - یک در ۱۲۰ دقیقه در ضربات پنالتی با نتیجه ۵ بر ۴ از پیش رو بردارد. در سال ۱۹۸۸ با مرحوم پرویز دهداری به یک قدمی فینال رسیدیم، اما با تک گل ماجد عبدالله شکست خوردیم و به فینال راه پیدا نکردیم.
هشت سال بعد با محمد مایلیکهن مجوز حضور در نیمه پایانی به دست آمد. برای سومین مرتبه پیاپی به پست عربستان خوردیم و پس از تساوی صفر - صفر در ۱۲۰ دقیقه در پربات پنالتی با درخشش محمد الدعایه قافیه را باختیم و موفق به صعود به دیدار پایانی نشدیم. در نهایت آخرین بازی ایران در نیمه نهایی که ۱۵ سال پیش اتفاق افتاد. تیم برانکو به مصاف چین میزبان رفت و با اینکه شایسته برد در ۱۲۰ دقیقه بود، اما بعد از تساوی یک - یک در ضربات پنالتی ۴ بر ۳ شکست خورد و رویای صعود به فینال از دست رفت.
حالا برای هشتمین بار به این مرحله رسیدهایم. با شکست ژاپن طلسم ۴۳ ساله ایران میشکند. ایران هر وقت به فینال جام ملتها رسیده برنده شده است. این اتفاق در سالهای ۱۹۷۲ و ۱۹۷۶ رخ داد. در سوی مقابل ژاپن هم شرایطی مشابه با ما دارد. آنها هم در ۱۰۰ درصد فینالهای خود در جام ملتهای برنده بودهاند.
ساموراییها در سالهای ۱۹۹۲، ۲۰۰۰، ۲۰۰۴، ۲۰۰۷، ۲۰۱۱ و ۲۰۱۹ به نیمه پایانی راه پیدا کردهاند و فقط در سال ۲۰۰۷ موفق به پیروزی نشدند و در برابر عربستان با نتیجه ۳ بر ۲ شکست خوردند تا مشخص شود گربه سیاه ایران در این مرحله به ژاپن هم نیش رده است. در الباقی ادوار ژاپن در این مرحله با شکست تیمهای چین (۲ بار)، کره جنوبی و بحرین به دیدار فینال رسید و قهرمان شد.
تیم ملی ژاپن ۶ بازی اخیر خود را برده است و اگر دو برد دیگر به دست بیاورد در تاریخ این کشور از لحاظ برد پیاپی رکورددار میشود. آنها همچنین در ۱۱ بازی اخیر خود موفق به گلزنی شدهاند و اگر در دو مسابقه دیگر بتوانند دروازه حریفان را باز کنند به یک رکورد تاریخی دیگر دست پیدا میکنند. باید دید کارلوس کیروش و شاگردانش چنین اجازهای را به آنها میدهند یا خیر.