صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

نتیجه تور ضد ایرانی پمپئو؛ ماموریتی که شکست خورد

۲۶ دی ۱۳۹۷ - ۰۶:۰۰:۲۹
کد خبر: ۴۸۵۶۲۴
ماموریت ۸ روزه وزیر خارجه آمریکا برای کم رنگ کردن سردرگمی واشنگتن در سوریه و نیز تعطیلی دولت فدرال با شکست مواجه شد.
به گزارش گروه بین الملل ، خبرگزاری بلومبرگ در بررسی سفر «مایک پمپئو» به منطقه ضمن تاکید بر شکست وزیر خارجه آمریکا در نیل به اهداف واشنگتن در منطقه، به علت‌های آن پرداخته است.

در این گزارش آمده است: مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا هفته گذشته با این قصد به خاورمیانه سفر کرد که ثابت کند دولت ترامپ می‌تواند برای کشور‌های منطقه در مقابل شدیدترین مشکلات منطقه‎ای، شریکی قابل اعتماد باشد. اما شکست وی در این ماموریت سبب تشدید تردید‌هایی شد که سال هاست آمریکا را تحت فشار قرار داده است.

پمپئو در سفر ۸ روزه خود به ۸ کشور منطقه تلاش داشت برتری رویکرد دولت ترامپ نسبت به دولت اوباما را نشان دهد. وی علیرغم تصمیم ترامپ مبنی بر خروج نیرو‌های آمریکایی از سوریه اعلام کرد آمریکا همچنان متعهد به جنگ با داعش است و نیرو‌های آمریکایی برای این کار مناسب هستند.

اما موفقیتی در این راستا حاصل نشد. چرا که این سفر فاقد دیدگاه و برنامه‌ لازم برای طیفی از مشکلات حال حاضر منطقه از گسست ۱۸ ماهه دیپلماتیک میان قطر غنی از گاز و همسایگانش تا قتل جمال خاشقجی که تحقیقات درباره آن به مانعی در روابط آمریکا و عربستان مبدل شده، بود.
 
 

ضمن این که در پس زمینه نیز مشکلاتی مانند تعطیلی دولت آمریکا، گزارش‌های جدیدی از تحقیقات در مورد ترامپ و روسیه و مشکلاتی که خود ترامپ با توییت‎هایش ایجاد می‌کند، قرار داشتند. همه موارد مذکور دلایل جدی تضعیف ماموریت این مقام ارشد آمریکایی هستند.

بلومبرگ در ادامه از ۳ دلیل عمده ناکامی ماموریت پمپئو در خاورمیانه نام می‌برد که عبارتند از:

۱. فقدان برنامه و رویکرد:
 
«کارن یانگ» پژوهشگر موسسه آمریکایی «اینترپرایز» با تمرکز بر امور خاورمیانه گفت:" آمریکا در حالی وارد این بازی شد که برنامه یا طراح برای سیاست و بوروکراسی در جهت حمایت از اهداف خود نداشت. نگرانی‌های عمده در مورد برخورد دولت با تحولات داخلی و سیاست خارجی آن در رابطه با خاورمیانه که دچار تغییرات روزمره است، سبب شده دیپلماسی این دولت به شکل جدی بی ثبات و غیرسازنده باشد. پمپئو نیز مانند همتای سلف خود «رکس تیلرسون» از توییت‌های ترامپ در امان نماند. ترامپ با تهدید توییتری خود علیه ترکیه مبنی بر ویران کردن اقتصاد این متحد ناتو آتشی به پا کرد.

وزیر خارجه آمریکا که زمانی به عنوان رئیس سیا خدمت کرده بود در مقابل این اظهارات اصلا آماده به نظر نمی‌رسید. وی در نهایت صرفا توانست توضیحی بر این ادعا داده و بگوید: "ما از تحریم علیه کشور‌های مختلف در سراسر جهان استفاده می‌کنیم. من تصور می‌کنم منظور وی همین نوع برخورد بوده است. اما شما باید از خودش بپرسید که چه منظوری داشت."
 
 

در نهایت ترامپ در روز دوشنبه تقریبا ۲۴ ساعت پس از توییت اولش پیامی بسیار صلح آمیز منتشر کرد. وی نوشت با اردوغان درباره همکاری‌های اقتصادی میان دو کشور به عنوان پتانسیلی عظیم برای بسط روابط صحبت کرده است.

اما دلیل اصلی این ماموریت پمپئو انجام گفت‎وگو‌های استراتژیک با قطر و کویت بود که برای منافع آمریکا از اهمیت بالایی نیز برخوردار بود. در واقع در این راستا بود که دیدار از سایر متحدان مانند مصر و عراق و کشور‌های خلیج فارس به منظور تاکید بر پایبندی دولت آمریکا به تعهداتش نسبت به متحدان منطقه‌ای شکل گرفت.

وی در سخنرانی خود در مصر با اشاره به خروج دولت آمریکا از توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ با ایران، اقدام دولت اوباما مبنی بر امضای توافقنامه مذکور را تلاشی برای ایجاد هرج و مرج اعلام کرد.

این اظهارات اهداف آمریکا از خروج از سوریه را نیز تحت تاثیر خود قرار داد. در حالی که ترامپ در ابتدا از خروج فوری ۲ هزار نیروی آمریکایی از سوریه خبر داده بود اکنون اعلام می‌کند که این اقدام به آرامی انجام خواهد شد.

۲. واقعیت شکاف:
 
«برایان کتولیس» مسئول ارشد مرکز توسعه آمریکا می‎گوید:"رویکرد دولت ترامپ لفاظی است و به هیچ وجه فرقی با دولت اوباما ندارد. شکاف بزرگی میان ادعا‌های بزرگ و سیاست وجود دارد."
 
سفر پمپئو به عراق به اندازه سفر سرزده ماه پیش ترامپ به این کشور که دیداری با سران جدید در بغداد نداشت بیهوده بود؛ در حالی که پمپئو قصد داشت در این سفر بر پایبندی واشنگتن به تعهداتش در قبال عراق تاکید کند.

۳. بحران خاشقجی:
 
مهمترین بخش سفر پمپئو، سفر وی به عربستان جایی که در ماه اکتبر با رسوایی قتل خاشقجی روبرو شد، بود. لبخند‌های پمپئو در دیدار از عربستان با انتقادات شدیدی در آمریکا روبرو شد. لبخند‌هایی که در تصاویر به صورت گسترده منتشر شده نشان داد، آمریکا قصد ندارد روابط گسترده خود با این پادشاهی را قربانی قتل خاشقجی کند.
 
 

ماموریت پمپئو از سویی دیگر با این واقعیت که هنوز مشاور وزارت خارجه در امور منطقه یا سفیر در این کشور‌ها مانند عربستان سعودی تایید نشده، تضعیف شد.

همراهان پمپئو در این سفر عمدتا به دلیل تعطیلی دولت آمریکا از دریافت حقوق خود محروم بودند و پمپئو در پاسخ به کارکنان سفارت آمریکا در دوحه مبنی بر تاریخ پایان تعطیلی دولت گفت:" من امیدوارم فردا پایان یابد. "


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *