«سال دو فصل دارد» هفته آینده منتشر میشود/ فصلها نماد تاریخ ماست
وی تاکید کرد: این کتاب شامل تاریخ مستندی که در کتابها یا فیلمهای صدا و سیما شاهد هستیم، نیست بلکه رویدادها در سایه روایت میشوند.
این نویسنده با اشاره به اینکه داستانهای این کتاب در در چهار شهرستان گیلان به نام طالش، بندر پهلوی، رشت وسیاهکل میگذرد، تصریح کرد: «سال دو فصل دارد» روایت سایهوار از تاریخ است که برای مخاطبانش تازگی زیادی دارد چراکه بیشتر روایت داستاننویس است تا تاریخنگار. در حقیقت این کتاب روایت عین به عین تاریخ نیست بلکه، علاوه در آن بر استناد تاریخی از تخیل نویسنده هم بهره گرفته است.
وی تاکید کرد: در داستانها سعی کردهام از روایتهایی استفاده کنم که صرفا مستند نیستند و ردپایی از نویسنده هم در آنها دیده میشود.
جوزانی با تاکید بر اینکه داستانها درونمایه تاریخی دارند که با تکیه بر جغرافیای بومی که متعلق به چهار شهرستان گیلان است، مطرح میشوند گفت: «سوز زمستان طالش» عنوان داستانی است که به ماجرای میرزاکوچک خان جنگلی در شهر طالش میپردازد. در داستان دوم که «داغ تابستان بندر پهلوی» نام دارد، اتفاقات با رژه سربازهای روس در خیابان اصلی شهر از روز ۳ شهریور ۱۳۲۰ آغاز میشود و رفته رفته ماجرای عشق پسر بیست و چند ساله پهلویچی نسبت به دختر لهستانی که در ارتش سرخ به عنوان پرستار کار میکند، روایت میشود.
وی افزود: در داستان «داغ تابستان رشت» ما کودتای ۲۸ مرداد را داریم که روایتی است از شخصیتی گمنام که از کودتا تاثیر زیادی گرفته است. وی درعمارت یکی از فعالان ملی سیاسی رشت مقیم میشود و کار روزنامهنگاری میکند. تا جایی که به دختر فعال سیاسی علاقهمند میشود و در آخر با دستگیر همه آنها دختر به اتریش میرود و داستان با بازجویی به پایان میرسد. در داستان آخر هم که «سوز زمستان سیاهکل» نام دارد به ماجرای تسخیر کلانتری سیاهکل توسط یکی از چریکهای فدایی خلق پرداختهام.
این نویسنده بیان کرد: درونمایه اصلی چهار داستان کتاب، ناکامی است و عنوانبندی داستانها به هم نزدیک هستند و تفاوت صرفا در داستان آنهاست.
وی درباره ایده نگارش این کتاب تشریح کرد: اولین داستان را زمستان سال ۱۳۹۲ نوشتم و از همان آغاز کار هم قصد نداشتم این مجموعه را به صورت مجزا در آورم. با نگارش داستان اول فکر کردم این میتواند بنمایه خوبی برای ادامه داستانهای اینچنینی باشد. در ادامه آن را به شهرهای دیگر گسترش و بسط دادم چراکه گیلان تاریخ ناشناختهای دارد. بعد از نگارش داستان طالش، جنگ جهانی توجهم را جلب کرد که گیلان هم در آن نقش پررنگی داشت و قربانی اصلی جنگ محسوب میشد بعد از داستان دوم فکر کردم از روزهای پرالتهاب بنویسم که نتیجهاش دو داستان پایانی کتاب شد.
جوزانی افزود: هدفم از نگارش این بود که در بستر تاریخی داستانی را مطرح کنم که در گذر زمان برای مخاطب هم جذابیت داشته باشد و هم کهنه نشود.
وی درباره عنوان این کتاب گفت: تمام داستانها در تابستان و زمستان روایت میشود و اگر بخواهیم سال را نماد تاریخ در نظر بگیریم و بگوییم این سال سالهایی است که بر تاریخ معاصر گذشته است یا تابستان است که ممکن است از شدت گرما به تهوع برسیم یا زمستان که ممکن است از شدت سرما یخ بزنیم. در حقیقت هرکدام از فصلها نماد تاریخ ماست.این کتاب طی هفته آینده منتشر میشود.