صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

امید دیگرترانه سرنمی دهد

۱۵ دی ۱۳۹۷ - ۱۶:۰۰:۰۱
کد خبر: ۴۸۲۲۸۹
تک درنای سیبری تنها بازمانده گله غربی درنای سیبری ۳۰ آبان ماه امسال وارد تالاب‌های فریدونکنارشده است، این روز‌ها در منطقه حفاظت شده اوجاکله درحال زمستان گذرانی است.

به گزارش گروه جامعه ، "امید" پس از حادثه تلخی که در منطقه ازباران درسال ۱۳۸۶ اتفاق افتاد جفتش "آرزو" را از دست داد و پس از آن حدود ۱۱ سال است که تنها برای زمستان گذرانی درتالاب‌های مازندران مسیر ۵ هزارکیلومتری را طی می‌کند.

"امید" تنها در میان دام‌های هوایی

اوجاکله مدتهاست مامن پرندگان مهاجر بوده، اما این روز‌ها چهره نازیبایی از دام‌های هوایی در اطراف منطقه نمایان است، اینجا اکنون پرندگان در سکوت سر شبانه قتل عام می‌شوند.

گویا شکارچیان غیرمجاز بر این باورند که سیاهی شب می‌تواند زشتی کارشان را بپوشاند، اما صبح که می‌شود و تیغه آفتاب بر خون‌های ریخته شده این پرندگان می‌تابد زشتی کارشان خودنمایی می‌کند.

از صحبت اطرافیان چنین برداشت میکنی که هیچ کس جز دامگاه داران حق ورود به این مناطق را ندارند و چنان چه بدون اجازه وارد خلوتگاه نسل کشی آن‌ها شوی عاقبت شومی در انتظار شماست!

ما به همراه یکی از دوستان که بادامگاه داران منطقه آشنا بود رنج دیدن تک درنای سیبری را پذیرفتیم و به منطقه دامگاه داران وارد شدیم.

وقتی از کنار نیزار‌ها گذشتیم در دوردست در میان تالاب‌های دست ساخت تکه سفید خودنمایی می‌کرد. دوربین چشمی را برداشته و نگاهی به اطراف کردم، "امید" در شالیزار‌هایی که کم و بیش در آن‌ها آب بود مغرور و نجیب در حال استراحت نیمروزی است و آفتاب بی رمق در این رزو‌های سرد زمستانی بر پیکرش می‌تابید.

برای اولین بار تک درنای سیبری را ازنزدیک می‌دیدم، خوشحال ازاینکه بعدازاین همه تعریف درمورد درنا توانستم این پرنده رقاص وآوازخوان راببینم. البته امید چند سالی است که جفت ماده خود که آرزو نام داشته را از دست داده و دیگر جفت گیری نکرده است و رقص وآواز این پرنده زیبا کمترمشاهده شده است.

حتی جالب است بدانید درنا‌ها وقتی اولین جوجه شان که سرازتخم بیرون می‌آورد به دنبالشان حرکت می‌کنند چراکه روباه درکمین است و آن‌ها وظیفه مراقبت ازجوجه تازه متولدشده را دارند و شرایط اقلیمی سبب می‌شود نرخ جوجه آوری آن‌ها پایین باشد.

کمی آن طرف‌تر دسته کاکایی‌ها بودند که به صورت جمعی درآسمان به پرواز در می‌آمدند وقتی ازلنزدوربین دقیق‌تر نگاه میکنی عقاب تالابی کمیاب را می‌بینی که درآسمان آبی رنگ در میان کاکایی‌ها قدرت نمایی می‌کند.

انگاری استراحت نیمروزی درنا پایان یافته و او درمیان شالیزر‌های دنبال غذای دلخواهش می‌گردد که ناگاه خیزی بری می‌دارد وبه پرواز درمی آید و درعرض چند ثانیه ازجلودیدگانمان محو می‌شود.

یکی ازمحیط بانان منطقه که وظیفه حفاظت شبانه روزی درنا را دارد به یکی ازدامگاه داران اشاره می‌کند که سبب شده درنا به پرواز درآید، دوربین رابه سمتی که اشاره کرد می‌چرخانم، می‌بنیم یکی ازدامگاه داران لاشه یک باکلان رادردست گرفته ودرحال خارج شدن ازتالاب است.

زمستان گذرانی درنای سیبری در مازندران

در ادامه سالار رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان فریدونکنارمی گوید: درنای سیبری هر ساله از اوایل آبان جهت زمستان‌گذرانی وارد منطقه تالابی فریدونکنار می‌شود و حدود ۴ ماه از سال را تا اوایل اسفند در دامگاه‌های فریدونکنار، ازباران و سرخرود سپری می‌نماید.

وی بیان می‌کند: دومحیط بان به طور شبانه روزی ومداوم درحین پایش ومراقبت از تک درنای سیبری هستند وبقیه محیط بانان نیز درحال گشت زنی درمناطق حوزه استحفاظی می‌باشند.

سالار با بیان اینکه این درناحدود ۲۰ سال قبل باخانواده خودبرای زمستان گذرانی به تالاب‌های فریدونکنار می‌آمد و امسال یازدهمین سالی است که تنها به این تالاب مهاجرت کرده و دوره میانسالی خودرا طی می‌کند.

وی یادآور می‌شود:وظیفه حفاظت ازدرنا دراین منطقه بسیارحساس بوده امابه دلیل تعامل خوبی که باجوامع محلی داشته ایم سبب شده خود مردم نیز مارا درحفاظت ازدرنا کمک کنند.

ازسوی اداره کل حفاظت محیط زیست مازندران تلاش زیادی جهت تکثیر درنای سیبری شده، به طوری که درسال‌های گذشته چندجوجه پرورشی درنای سیبری ازکشور روسیه برای تقویت جمعیت درنای سیبری به تالاب فریدونکنار برده شد تا درنا سیبری رادرسفرهمراهی و حتی ردیاب‌های هم تعبیه شد، اما جوجه‌های پرورشی رها سازی شده قادر به همراهی درنای وحشی در زمان مهاجرت برگشت نبوده اند و این برنامه موفقیت آمیزنبوده است.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *