۲۰۲۴؛ سال تشدید چالشهای سیاسی و اقتصادی در اروپا
برای اروپا، سال ۲۰۲۴ سال سقوط عمیقتر اقتصادی و سیاسی بوده است و باید نبض اتحادیه اروپا را از طریق تحولات سیاسی و اقتصادی در بزرگترین و تاثیرگذارترین کشورهای آن یعنی فرانسه و آلمان سنجید.
انتظار میرود چالشهایی که اروپاییها در سال ۲۰۲۴ با آن مواجه شدهاند، تا سال ۲۰۲۵ نیز ادامه پیدا کنند و احتمالا بدتر خواهند شد.
اروپا که در حال حاضر با رقابت چین دستوپنجه نرم میکند، با دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا، نیز در زمینه جنگ تجاری مواجه خواهد شد.
وعده کارزار ترامپ درباره اعمال تعرفه ۱۰ درصدی بر کالاهای اروپایی بهطور مستقیم برای صادرکنندگان اتحادیه اروپا هزینه اقتصادی به همراه دارد.
چالشهای اروپا در سال ۲۰۲۴
در سال ۲۰۰۸، اروپا با یک بحران مالی بدون بهبودی در شوک فرو رفت؛ در عین حال، جنگ اوکراین در اوایل سال ۲۰۲۲ و بحران انرژی ناشی از تحریمهای روسیه منجر به تورم، افزایش نرخ بهره، کاهش سرمایهگذاری، کاهش مصرف و تضعیف رقابتپذیری منطقهای شد.
مشارکت اروپا در جنگ اوکراین در کنار آمریکا نقطهعطفی در این فروپاشی بود؛ آلمان که به بحرانی سخت کشیده شده بود، در طول این جنگ ۳۷ میلیارد یورو به اوکراین فرستاد.
ساختارهای ملی کشورهای اروپایی خراب شده، ساختارهای فرهنگی فاسد شده، سازوکارهای صنعتی و تولیدی ازهم پاشیده شده، سیستمهای بهداشتی فروپاشیده، طبقات حاکم از مردم جدا شدهاند و جمعیت فقیرتر شدهاند.
میشل بارنیه، نخستوزیر سابق فرانسه، در بیانیه خود در پارلمان پس از رای عدماعتماد که منجر به سرنگونی دولتش شد، گستردگی بحران اقتصادی را در این کشور فاش کرد.
برای چندین دهه، آلمان بهعنوان یک الگو در اروپا از نظر تولید صنعتی و صادرات بهشمار میرفت؛ با این حال، اروپا که ازسوی آمریکا در اوکراین به باتلاق کشیده شد، هزینه سنگینی پرداخت کرد.
- بیشتر بخوانید:
- چالشهای سیاسی و اقتصادی در کمین ۲۰۲۵
- جهان در آینه سال ۲۰۲۴
تحریمهای روسیه به قیمتهای بالای انرژی منجر شده و فشار زیادی بر کسبوکارهای آلمانی وارد کرده است؛ بوندستانک گزارش داد که تولید صنعتی در بخشهای انرژی بر به دلیل هزینههای بالای گاز و برق ۱۰ تا ۱۵ درصد کاهش یافته است و انتظار میرود این روند در سال ۲۰۲۵ ادامه یابد.
در فرانسه افزایش قیمت سوخت، گاز طبیعی و برق بسیار بالا بوده است؛ برای خانوارها افزایش هزینه انرژی، کسبوکارها را در هر ۲ کشور به دنبال انرژی ارزانتر و محیطهای نظارتی مطلوبتر سوق داده است.
انتخابات پارلمان اروپا در سال ۲۰۲۴
شکست احزاب سنتی و موفقیت بیسابقه احزاب ملیگرا و افراطی در انتخابات پارلمان اروپا (EP) راه را به روی بحران سیاسی که اروپا امروز شاهد آن است، باز کرد.
فروپاشی دولتها در برلین و پاریس راه را برای بیثباتی و عدم اطمینان سیاسی هموار کرد؛ موازنههای سیاسی در اروپا تغییر کرده است، در حالی که احزاب سنتی، بهویژه سوسیالدموکراتها و سبزها، در پارلمان اروپا ضعیف شدند، احزاب ملیگرا یکسوم کرسیهای پارلمان را بهدست آوردند.
بزرگترین ضربه مغزی در انتخابات پارلمان اروپا در ۲۰۲۴ در فرانسه بود؛ مارین لوپن (RN) با ۳۱.۴ درصد آرا در صدر نتایج قرار گرفت و با ۱۶ درصد از حزب حاکم امانوئل مکرون پیشی گرفت.
اوضاع در آلمان خیلی متفاوت نبود؛ حزب ملیگرای آلترناتیو برای آلمان (AfD) سهم آرای خود را ۵.۵ درصد افزایش داد و با ۱۵.۹ درصد به دومین نیروی سیاسی این کشور تبدیل شد.
در دیگر کشورهای اروپایی نیز بادهای ملیگرایی میوزد؛ در اتریش، حزب ملیگرای آزادی اتریش وضعیت خود را بهبود بخشید؛ ویکتور اوربان، نخستوزیر مجارستان، با کسب ۴۴.۹ درصد آرا و جورجیا ملونی در ایتالیا با ۲۸.۸ درصد در صدر نظرسنجیها قرار گرفتند.
چشمانداز رویدادهای اروپایی در ۲۰۲۵
مشکلاتی که اروپا احتمالا در سال ۲۰۲۵ با آن مواجه خواهد شد در چند نکته اصلی خلاصه میشود که اصلیترین آنها بحرانهای سیاسی است؛ در حال حاضر به نظر میرسد هیچ «خروجی» از وضعیت بنبست کنونی در فرانسه و آلمان وجود ندارد.
نکته دیگر رکود اقتصادی و رشد صفر است؛ اقتصاد آلمان از پایان سال ۲۰۱۹ تقریبا هیچ رشدی نشان نداده است، پیشبینی رشد برای سال ۲۰۲۵ تیرهوتار است و انتظار میرود تولید ناخالص داخلی واقعی تنها ۰.۳ درصد افزایش یابد.
در فرانسه، انتظار میرود که اثرهای منفی بحران سیاسی ناشی از بحران دولتی همچنان بر اقتصاد تاثیر بگذارد؛ مدیریت اقتصادی فرانسه با بدهی عمومی ۳.۲۲۸ تریلیون یورو که ۱۱۴ درصد تولید ناخالص داخلی را تشکیل میدهد و بهره سالانه ۵۰ میلیارد یورو، زیر بار سنگینی قرار دارد.
یکی دیگر از نکات اصلی، جنگ تجاری است که ترامپ قصد راه انداختن آن را دارد؛ وعده دونالد ترامپ، برای اعمال تعرفه ۱۰ درصدی بر کالاهای اروپایی، ضربه سنگینی به صادرکنندگان اتحادیه اروپا وارد میکند.
ترامپ اتحادیه اروپا را تهدید به اعمال تعرفه میکند مگر اینکه نفت و گاز بیشتری را از آمریکا خریداری کند؛ وی در پیامی در شبکه اجتماعی خود نوشت: من به اتحادیه اروپا گفتم که باید کسری عظیم خود را با آمریکا از طریق خرید گسترده نفت و گاز از ما جبران کنند و گرنه تعرفه تماما اعمال میشود.
انتهای پیام/