صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

تروریسم دولتی آمریکا؛ نقض قوانین به وسعت جهان

۱۳ دی ۱۴۰۳ - ۱۰:۰۲:۰۱
کد خبر: ۴۸۱۲۶۹۳
دسته بندی‌: حقوق بشر ، عمومی
بررسی تاریخ معاصر نشان می‌دهد که آمریکا همواره سیاست تروریسم دولتی را اجرا کرده که این موضوع جان افراد زیادی را گرفته است.

روز پنج‌شنبه، ۱۳ دی ۱۴۰۳ (۲ ژانویه ۲۰۲۵) پنجمین سالگرد شهادت سردار شهید حاج قاسم سلیمانی است. 

شهید سلیمانی در ۱۳ دی ۱۳۹۸، هنگام خروج از فرودگاه بین‌المللی بغداد طی یک حمله تروریستی با استفاده از پهپاد نظامی ارتش آمریکا هدف قرار گرفته و به شهادت رسید. 

اقدامی تروریستی و غیرقانونی

کارشناسان حقوق بین‌المللی این اقدام تروریستی را محکوم و آن را غیرقانونی خواندند. 

به‌عنوان نمونه، یک کارشناس سازمان ملل به این نتیجه رسید که حمله هواپیمای بدون سرنشین آمریکا که به شهادت شهید سلیمانی در عراق منجر شد، یک قتل خودسرانه بوده که غیرقانونی بود. 

یک کارشناس دیگر عنوان کرد که نقض حریم هوایی عراق در حمله به شهید سلیمانی نمونه دیگری از اقدام‌های تروریستی دولت آمریکا است. حتی براساس قوانین بین‌الملل، آمریکا باید هر گونه اقدامی که در عراق انجام می‌داده از قبل به اطلاع دولت عراق می‌رسانده است.

منظور از تروریسم دولتی چیست؟

اصطلاح تروریسم به‌طور معمول برای گروه‌های غیردولتی به کار می‌رود و توجه بسیار کمتری به تروریسم دولتی که از سوی برخی کشورها، به‌ویژه آمریکا، انجام یا حمایت می‌شود، شده است.

تاریخ نشان می‌دهد که این تروریسم دولتی مسئول مرگ میلیون‌ها نفر در سراسر جهان بوده است.

یک کارشناس از دانشگاه بیرمنگام درباره معنی و مفهوم تروریسم دولتی می‌گوید: تروریسم دولتی چیست؟ چیزی شبیه تروریسم غیردولتی است، زیرا شامل اعمال خشونت‌آمیز سیاسی بر ضد افراد یا گروه‌ها خارج از یک درگیری مسلحانه است. 

این کارشناس تصریح کرد: تفاوت اصلی این است که در تروریسم دولتی، ماموران دولتی خشونت را مرتکب می‌شوند.

سابقه طولانی آمریکا در اقدام‌های تروریستی و حمایت از تروریسم

فهرست بلند اقدام‌های تروریستی آمریکا و حمایت این کشور از تروریسم به دوره و یا منطقه خاصی محدود نمی‌شود و سابقه اقدام‌های تروریستی این کشور بسیار طولانی است. آمریکا در طول چند دهه فهرست بلندی از رفتار‌های تروریستی، حمایت و تامین مالی از تروریسم و حتی ایجاد گروه‌های تروریستی دارد.

اقدام‌های تروریستی آمریکا در سراسر جهان و به‌ویژه در منطقه غرب آسیا قربانیان زیادی گرفته است. به‌عنوان نمونه، اقدام‌های واشنگتن در عراق، سوریه افغانستان و بسیاری از کشور‌های دیگر غیرنظامیان بسیاری را به کام مرگ کشانده است.

برای درک نقش استفاده از ترور در سیاست خارجی آمریکا بدون در نظر گرفتن تاریخ آن به‌طور کامل امکان‌پذیر نیست.

آمریکا به‌عنوان یکی از قدرت‌های اصلی بعد از پایان جنگ سرد و قدرت غالب بعد از فروپاشی شوروی سابق، به‌‎طور کامل از این ابزار استفاده کرده و هیچ تردیدی در استفاده از این ابزار نداشته است.

آمریکا در طول سال‌ها از تروریسم به‌عنوان یکی از را‌های مقابله و یا تسلیم کردن طرف‌هایی استفاده کرده که در مقابل اهداف و منافع این کشور ایستاده‌اند.

نمونه استفاده‌ی ابزاری آمریکا از تروریسم به سال ۲۰۰۱ بازمی‌گردد؛ حملات یازده سپتامبر در سال ۲۰۰۱ این فرصت را برای آمریکا فراهم کرد تا با بهانه مبارزه با تروریسم، به غرب آسیا لشکرکشی کند.

نتیجه این حملات شکل‌گیری گروه‌های تروریستی متعددی در جهان است که امنیت را در ابعاد جهانی به خطر انداخته است.

آمریکا در دوره‌های مختلف تاریخ اخیر از سازمان‌ها و گروه‌های تروریستی و شبه‌نظامی در سراسر جهان حمایت کرده است. واشنگتن همچنین از رژیم‌های متعددی که از تروریسم دولتی به‌عنوان ابزاری برای سرکوب استفاده کرده‌اند، حمایت کرده است.

حمایت آمریکا همچنین از تروریست‌ها در آمریکای لاتین و خاورمیانه برجسته بوده است. 

انتهای پیام/



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *